Urmările morţii a trei bolnavi: cel mai mare spital din Moldova limitează accesul vizitatorilor şi îi izolează pe cei care au infecţii intraspitaliceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi a adoptat un plan suplimentar de măsuri pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale, în urma celor trei decese la pacienţi diagnosticaţi cu Clostridium difficile. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, accesul vizitatorilor în saloane va fi restricţionat, iar bolnavii diagnosticaţi cu infecţie cu Clostridium difficile vor fi îngrijiţi separaţi de alţi pacienţi.

Conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi ia o serie de măsuri suplimentare pentru ţinerea sub control a infecţiilor nosocomiale, după ce Ministerul Sănătăţii a solicitat un punct de vedere referitor la decesele a trei pacienţi operaţi în unitatea medicală, diagnosticaţi cu infecţie cu Clostridium difficile şi decedaţi pe fondul unor complicaţii.

Deşi, săptămâna trecută, reprezentanţii spitalului subliniau că decesele celor trei pacienţi nu au fost determinate de infecţia cu Clostridium difficile, ci de complexitatea fiecărui caz medical în parte, vineri, medicii epidemiologi din unitatea medicală au arătat conducerii DSP că vor lua măsuri pentru monitorizarea corectă a infecţiilor nosocomiale.

Astfel, dacă până în prezent spitalul nu a limitat accesul vizitatorilor, după ancheta DSP, fiecare pacient internat în unitatea medicală nu va putea fi vizitat de mai mult de două persoane. În plus, conform DSP, epidemiologii de la Spitalul „Sfântul Spiridon” împreună cu conducerea unităţii medicale intenţionează să izoleze cazurile de infecţii cu Clostridium difficile şi să le îngrijească separat, astfel încât să se evite transmiterea infecţiei între pacienţi.

„Până în prezent, accesul aparţinătorilor în clinici nu a fost limitat pentru că există un ordin de ministru dat acum câţiva ani care nu permitea acest lucru. Acum, în urma controlului DSP, accesul va fi limitat ca o măsură suplimentară pentru ţinerea sub control a infecţiilor nosocomiale. Asta nu înseamnă că aparţinătorii aduc infecţia cu Clostridium în spital. Însă, prin faptul că la fiecare pacient vin şi câte patru-cinci apropiaţi, se impun nişte măsuri suplimentare de curăţenie şi igienă”, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al spitalului.



Reprezentanţii DSP au arătat că, în urma controlului efectuat în spitalul ieşean, au recomandat conducerii spitalului să evite supraaglomerarea prin internarea prioritară a urgenţelor şi programarea cazurilor non-urgenţe. De asemenea, DSP a recomandat medicilor să reevalueze antibioprofilaxia şi a antibioterapia practicată în spital.

Ministerul Sănătăţii, prin intermediul DSP, a cerut săptămâna trecută un punct de vedere din partea celui mai mare spital din Moldova pentru decesul a trei pacienţi operaţi în diferite clinici chirurgicale şi infectaţi cu Clostridium difficile. Ancheta spitalului a arătat că decesele pacienţilor Petru Horodnicu, Mihai Petrila şi Bibiana Balint nu au legătură cu faptul că în timp internării aceştia au dezvoltat complicaţii determinate de infecţia cu Clostridium difficile.
 

Citeşte şi:

O ieşeancă a murit la spital după trei săptămâni de comă. Se internase pentru o banală intervenţie la şold

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite