Vânzătorul de la birt, cetăţean de onoare într-un sat din Iaşi. Primarul, preotul şi aleşii locali s-au decorat şi ei pentru a scăpa de taxe şi impozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
erbiceni

În jur de 20 de foşti sau actuali consilieri locali ai unei comune din Iaşi, dar şi preotul sau vânzătorul de la birt, au fost făcuţi cetăţeni de onoare în ultimii ani de fostul primar. Explicaţia e simplă: acest titlu îi scuteşte de la plata taxelor şi impozitelor.

Tertip incredibil născocit de foştii sau actualii aleşi ai unei comune sărace din judeţul Iaşi pentru a nu mai plăti taxe şi impozite la primărie. 

Sub paravanul scutirii acestor obligaţii pentru persoanele declarate cetăţeni de onoare, mai mulţi foşti sau actuali consilieri locali din comuna Erbiceni au fost decoraţi în ultimii ani cu titulatura de cetăţean de onoare. 

Mândria acestei distincţii o mai poartă însă şi alţi cetăţeni ai sărăcăcioasei comune din Moldova cum ar fi preotul din sat sau un fost vânzător de la birt. 

Cele mai multe distincţii au fost conferite în mandatul fostului primar al comunei, Constantin Ivan, cel care susţine că majoritatea deciziilor de a-i “onora” pe aleşi nu i-a aparţinut personal ci consilierilor locali cu care a lucrat. “Nu sunt făcuţi toţi la propunerea mea. Dacă era la propunerea mea, care era problema? Am voie să propun, nu am voie să votez“, a declarat fostul primar. 

"Nu puteam să dăm la nişte golani, care să fi făcut lucruri rele"

Referitor la argumentele oferirii titlurilor, acesta spune că cei privilegiaţi “au făcut diferite lucruri pentru comună”. “Nu mai reţin exact ce la fiecare, dar au făcut. Că doar nu puteam să dăm la nişte golani, care să fi făcut lucruri rele. Aşa s-a hotărât de către Consiliu, nu a fost respinsă de Prefectură”, a mai spus Ivan. Pe lângă aleşi, şi preotul din sat – cumnatul fostului primar, a primit distincţia. Aceasta ar fi justificată de lucrările pe care clericul le-a efectuat la biserica din sat. 

Unul dintre aleşii “de onoare” ai comunei Erbiceni este şi viceprimarul Marinel Maxim. Acesta a declarat că nu este atât de încântat de distincţie pentru că oricum nu îl ajută la nimic. „Da’ ce, eu am pământ? Am o casă de la bătrâni, atât. Nu mă ajută cu nimic (n.r. referitor la scutirea plăţii impozitului). Aşa a vrut el, nu ştiu pe ce bază a dat titlurile. Toţi consilierii locali au avut. Şi preoţii au, şi secretarul, şi cela, şi cela“, a declarat Maxim, citat de presa din Iaşi. 

Deşi conducătorii Erbiceniului sunt “de onoare”, cu acte în regulă, cetăţenii acestei comune spun că viaţa lor nu s-a schimbat prea mult în ultimii ani, mulţi dintre ei trăind în continuare la limita sărăciei. „Noi nu prea ştim nimic din ce se întâmplă. Ei între ei acolo, noi cu grijile noastre“, a spus o bătrână. 

Comparativ, cei peste 20 de cetăţeni de onoare ai comunei Erbiceni reprezintă o treime din numărul persoanelor care au această distincţie în municipiul Iaşi, deşi Capitala Moldovei are de 60 de ori mai mulţi locuitori. 

Citeşte şi: 

REPORTAJ Cum s-a văzut mitingul ACL, din mijlocul mulţimii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite