Verificări la unităţile de transfuzii din Iaşi. „Punctele care nu sunt autorizate vor trimite probele de compatibilitate în unităţi autorizate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DSP verifică unităţile de transfuzie din teritoriu
DSP verifică unităţile de transfuzie din teritoriu

Trei spitale din judeţul Iaşi nu au spaţiu pentru amplasarea punctului de transfuzie, nu au personal specializat sau au aparatura necesară, a constatat un control al DSP.

La Iaşi, potrivit Ministerului Sănătăţii, 10 unităţi de transfuzie din spitale nu erau autorizate până la data de 25 iulie. Între timp, două unităţi medicale, Spitalul „Sfântul Spiridon” şi Spitalul de Boli Infecţioase, au primit autorizaţia de funcţionare a punctului de transfuzie, celelalte opt spitale aflându-se în curs de autorizare.

Trei dintre acestea, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul CF din Paşcani şi Spitalul CF Iaşi, au o situaţie mai deosebită. În cazul Spitalului de Pneumoftiziologie, unitate specializată în domeniul chirurgiei toracice, problema este legată de spaţiu. Din cauza unor lucrări de reabilitare a ambulatoriului unităţii medicale, cabinetele medicilor şi laboratorele au fost mutate în clădirea principală a spitalului, fără să se găsească spaţiu şi pentru amplasarea punctului de transfuzie. Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, situaţia se va remedia după ce structurile din ambulatoriu vor reveni în clădirea de ambulatoriu.

„Spitalul este în curs de autorizare. Situaţia este mai specială, însă pacienţii nu au de suferit pentru că avem contract de colaborare cu Spitalul «Sfântul Spiridon» şi contract cu Centrul de Transfuzii. Asta însemnă că, pentru cazurile în care este nevoie de transfuzie, putem solicita Spitalului «Sfântul Spiridon» să ne ajute cu efectuarea testelor de compatibilitate şi noi să plătim acest serviciu”, a explicat Mihaela Cănănău, purtător de cuvânt al Spitalului de Pneumoftiziologie.


Fără anestezist de şase luni

La Spitalul CF din Paşcani, în acest moment, nu există personal care să poată lucra în unitatea de transfuzie, întrucât unitatea funcţionează fără medic ATI de şase luni. Din această cauză, reprezentanţii spitalului nici nu au depus dosar în vederea obţinerii autorizaţiei, cu toate că unitatea de transfuzie ar fi dotată corespunzător. Totuşi, potrivit MS, spitalul a primit în 2016 sânge prin Institutul Naţional de Hematologie, respectiv prin CRTS Iaşi.

La Spitalul CF din Iaşi, unitate medicală în care se realizează şi intervenţii chirurgicale de amploare, punctul de transfuzie nu ar fi primit autorizaţia din cauză că dotarea tehnică achiziţionată la începutul lui 2015 nu a ajuns încă la Iaşi. „Împreună cu DSP am făcut o cercetare şi am descoperit că aparatura noastră este la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine. Este o chestiune de o zi-două până ajunge în spital. Unitatea de transfuzie are atestat de funcţionare, însă au apărut nişte norme suplimentare, printre care şi dotarea cu frigidere cu senzori vizuali şi auditivi, pentru care trebuie să fim reautorizaţi”, a declarat dr. Mihai Glod, managerul Spitalului CF Iaşi.

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi evaluează în aceste zile unităţile de transfuzie din spitalele ieşene şi pe 12 august va trimite un raport ministerului. Potrivit conducerii, pentru situaţiile speciale se vor căuta soluţii de funcţionare prin colaborarea cu alte spitale. „Vorbim de contracte de colaborare dintre o unitate de transfuzie neautorizată şi o unitate din alt spital care este autorizată”, a apreciat dr. Liviu Stafie, directorul DSP.
 

Citeşte şi:

Transfuzia de sânge greşită de la Spitalul CF2, cauzată de o eroare de etichetare. Spitalul, amendat cu 30.000 lei pentru că Unitatea de transfuzii nu avea autorizaţie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite