Iaşi

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cum arată şacalul auriu, noul prădător apărut în pădurile Iaşiului. Este supranumit de zoologi „distrugătorul universal“

8
3 Jun 2020 15:37:14
Autor: Alina Batcu
Şacalul susprins în pădurile din Iaşi  Foto Facebook
Şacalul susprins în pădurile din Iaşi  Foto Facebook

În pădurile din judeţul Iaşi şi-a făcut apariţia un nou prădător, şacalul auriu, numit şi „distrugătorul universal“. Apariţia acestui animal de talie medie stârneşte îngrijorare cu atât mai mult cu cât, în Iaşi, prădătorul său natural, lupul, a fost exterminat.

Un filmuleţ publicat la sfârşitul lunii trecute pe pagina de Facebook „Codrii Iaşilor” confirmă existenţa unui nou prădător în pădurile din Iaşi. Este vorba despre şacalul auriu, numit şi „distrugătorul universal”. Specialiştii spun că poate distruge ecosistemele în care apare.

Apariţia acestui animal de talie medie stârneşte îngrijorare cu atât mai mult cu cât, în Iaşi, prădătorul său natural, lupul, a fost exterminat.  

Prof.dr. Ion Constantin, specialist în zoologie, spune că semnele nu sunt de bun augur. Specialistul explică faptul că şacalul este o specie care consumă ouăle păsărilor, şopârle, şoareci, iar dacă se înmulţeşte şi se va regăsi în număr mare poate produce daune majore în ceea ce priveşte diversitatea altor specii identificate în pădurile din Moldova.

 „Noi, zoologii, nu îl iubim foarte mult pentru că nu e o specie a noastră, este invazivă. Pentru speciile de plante invazive, spre exemplu, Comisia Europeană reglementează ca ele să fie limitate, dar în orice caz nu este o prezenţă de dorit în habitatele naturale din preajma oraşului. Problema majoră este că vrem să avem o diversitate cât mai mare, ca un ecosistem să poată supravieţui pe termen cât mai lung trebuie să aibă o diversitate mare, iar o astfel de specie invazivă poate afecta celelalte specii care nu au mecanisme de apărare contra sa“, a spus prof.dr. Ion Constantin pentru Ziarul de Iaşi.

   

Şacalul a fost semnalat prima dată în Dobrogea în 1929, apoi în alte zone sudice. A avansat, încet, spre nord, şi a fost considerat în general invaziv. Fiind un animal oportunist care poate fi atât solitar cât şi de haită, face o concurenţă puternică vulpilor, şi poate avea un impact dezastruos asupra speciilor pe care le pradă, inclusiv căprioare şi iepuri. 

Duşman natural al şacalului este lupul (prădător, concurenţă), o prezenţă naturală la noi în judeţ acum 50-60 de ani dar acum exterminat din Codrii Iaşilor. Exterminarea lupului a lăsat loc şacalului să se instaleze. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Sorin Ionascu
3.06.2020, 16:01:12

Alina, tu ai reusit sa terini cu bine clasa a cincea? Ca dupa cum scrii nu prea se vede. Sau ai trecut "pe pile" prin scoala, ca gasca prin apa, si nu "s-a lipit" nimic de tine (in afara celor de sex opus).

+2 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
3.06.2020, 16:50:39

Auzi bai..”exegetule”, esti uluitor de agramat si cumplit de..analfabet functional chiar si pentru un limbau (trol) al mafiei liberal-iohannist-neosecuristice..! Inainte de a te da..corector, invata sa scrii, filfizon amarat..! Altminteri devii ilustrarea vie a zicalei ”Trolul iohannist nu-i ”rangă” destul daca nu-i si fudul” (sau cam as ceva..:)) In doar doua randuri ai mai multe greseli dacat au fituicile sau prompterul lui tat-tu Iohannis intr-unul singur (de aia si citeste cu intonatia uni ..robot telefonic ..defazat...!:) Da-i drumul la seral si intreaba daca s-a bagat clasa a IV-a pentru cei ca tine, ca poate ai noroc..! Hi..hi..hi..!

-4 (6 voturi)
Stefan din Nord
3.06.2020, 16:13:31

Acum e momentul ca iubitorii de varsat sange fie el doar de animale prin metoda vanatorii sa-si satisfaca instinctele starpind acest intrus in fauna tarii noastre ce poate dezechilibra ecosistemul

+2 (2 voturi)
emoji
3.06.2020, 17:07:50

Eu stiam ca sacalul pradator in Romania este rotofei, ceafa groasa, conduce mertzan si nevasta-sa este bugetara, iar de acolo ii asigura contracte cu statul, pentru sereleul lu' ma-sa, care are 92 de ani. Poza arata altceva.

+8 (8 voturi)
Cel Mare Scarambeu
3.06.2020, 20:54:12

Emoji.nu vezi ce bine seamana sacalul asta la bot cu Varujan Vosganian.Si pe deasupra pare si miruit pe frunte.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)