VIDEO Arbori seculari dintr-o pădure monument istoric, tăiaţi de primăriţa PSD pentru un parc. Reacţia femeii, după scandalul izbucnit: „Nu ignorez nimic!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăriţa Aurica Cobuz, iniţiatoarea tăierii arborilor din Ţibăneşti FOTO Jurnalul Regional TVR Iaşi
Primăriţa Aurica Cobuz, iniţiatoarea tăierii arborilor din Ţibăneşti FOTO Jurnalul Regional TVR Iaşi

Unul dintre cele mai valoarea parcuri dendrologice din regiunea Moldovei a fost sluţit la iniţiativa primăriţei din comuna ieşeană Ţibăneşti, care s-a gândit să taie arbori bătrâni de peste 100 de ani pentru un loc de joacă.

Muncitorii primăriei din comuna ieşeană Ţibăneşti au tăiat mai mulţi fagi bătrâni de peste 100 de ani din Parcul Dendrologic "Petre P. Carp", o rezervaţie naturală întinsă pe 6,5 hectare aflată pe raza localităţii.

Potrivit unui reportaj realizat de reporterii TVR Iaşi, edilul comunei, primăriţa Aurica Cobuz (PSD), vrea să amenajeze un parc de joacă pe raza pădurii încadrate ca monument istoric printr-o hotărâre emisă în 2004.

Parcul dendrologic şi mai multe clădiri cu statut de monument istoric de pe teritoriul acestuia au fost retrocedate în 2005 arhitectului Şerban Sturdza, strănepotul omului politic Petre P. Carp.

Conacul de la Ţibăneşti a fost construit în 1820 de către Ioan Carp, iar în jurul anului 1830 fiul acestuia, Petrache Carp, a amenajat şi pădurea care a supravieţuit până în prezent.

Edilii din Ţibăneşti au contestat dreptul de proprietate al arhitectului Sturdza pe întreaga suprafaţă a parcului, motiv pentru care un litigiu judecătoresc este în desfăşurare în prezent.

Cu toate acestea, oficialii Primăriei Ţibăneşti n-au obţinut niciun fel de autorizare pentru intervenţia cu drujbele pe suprafaţa parcului, prezenţa muncitorilor fiind observată accidental de Alexandra Mihailciuc, arhitect coordonator la "Batem fierul la conac", un proiect iniţiat de arhitectul Sturdza într-una dintre clădirile de pe raza domeniului.


Conacul P.P. Carp de la Ţibăneşti FOTO Ziarul de Iaşi

parc dendrologic

După notificarea poliţiei, lucrările au încetat temporar, dar mai mulţi arbori seculari fuseseră deja puşi la pământ. "Părculeţul de copii va fi amenajat acolo", i-a spus primăriţa Cobuz arhitectului Şerban Sturdza, în timpul unei confruntări pe acest subiect. "Cu riscul de a fi în afara legii", i-a replicat moştenitorul. "Nu, suntem pe lege, suntem pe proprietatea publică a UAT-ului". "Dumneavoastră ignoraţi şi induceţi în eroare o serie întreagă de oameni, printre care şi pe aceşti consilieri locali, din cauză că le spuneţi, în calitate de primar, că aveţi dreptul să faceţi orice", i-a mai spus arhitectul primăriţei, la care aceasta a răspuns "Nu ignorez nimic!".

Conacul marelui om politic P. P. Carp din comuna ieşeană Ţibăneşti a fost confiscat cu tot cu domeniul aferent de regimul comunist în anul 1949. A fost retrocedat într-o stare jalnică în 2005, ulterior acestui moment arhitectul Sturdza lucrând la un proiect pentru refacerea conacului şi a întregii proprietăţi.


Mausoleul familiei Carp de la Ţibăneşti FOTO doxologia.ro

mausoleu sturdza

Este una dintre cele mai frumoase proprietăţi boiereşti din Moldova. Printre altele, mausoleul familiei Carp, aflat pe cuprinsul domeniului, a fost construit după planurile celebrului arhitect Gustave Eifflel.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite