VIDEO Descinderi în căminele studenţeşti din Iaşi. Tinerii au câştigat 150.000 de euro, de la 1.000 de victime, după ce le-au spart conturile abonamentelor telefonice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În activitatea infracţională tinerii s-au folosit de 15.000 de cartele telefonice
În activitatea infracţională tinerii s-au folosit de 15.000 de cartele telefonice

Opt tineri au fost reţinuţi de DIICOT şi alţi 12 sunt cercetaţi în stare de libertate într-un amplu dosar de infracţiuni informatice. Membrii reţelei au reuşit, pe parcursul mai multor ani, să producă un prejudiciu de 150.000 de euro la peste 1.000 de utilizatori de telefonie mobilă din ţară, după ce le accesau conturile de pe internet şi transferau fraudulos sume de bani. Cinci dintre percheziţii au avut loc în căminele studenţeşti.

Reţeaua pusă la pământ de procurorii DIICOT Iaşi era structurată pe mai multe paliere printre membri aflându-se şi patru persoane de după gratii. Deţinuţii aveau ca rol contactarea prin telefon a diferitor persoane, din mai multe zone ale ţării, cărora le ascundeau identitatea şi le cerereau date de identificare ale conturilor web aferente abonamentelor de telefonie mobilă. Cel mai des, puşcăriaşii spunea că sună din partea companiei de telefonie, însă au fost şi situaţii în care aceştia au spus naivilor că sunt ofiţeri de Poliţie.

După ce obţineau datele de identificare ale victimelor, deţinuţii le transmiteau mai departe membrilor reţelei din exterior, care accesau fraudulos conturile şi transferau diferite sume de bani pe cartele proprii de telefonie mobilă. Pentru a nu fi prinşi, au spus procurorii, infractorii efectuau transferuri succesive ale creditelor. De altfel, în urma percheziţiilor, procurorii au găsit la locuinţele celor 20 de membri nu mai puţin de 15.000 de cartele SIM, de la toate reţelele de telefonie mobilă din ţara noastră.

“Transferurile neautorizate sunt efectuate în scopul obţinerii ulterioare de beneficii materiale de către membrii grupării prin revânzarea creditelor valorice sub preţul pieţii practicate de companiile de telefonie mobilă. Organele de urmarire penală au probat că grupurile infracţionale identificate au structuri organizatorice asemănătoare precum şi legături de cooperare între ele”, au precizat procurorii DIICOT Iaşi.

Pentru a vinde mai departe creditele de telefonie mobilă, anchetatorii au mai adăugat că membrii reţelei aveau la dispoziţie mai mulţi intermediari care aveau ca rol identificarea clienţilor. În general, pentru 1 euro, răufăcătorii solicitau 5 lei.

22 de percheziţii au avut loc ieri în judeţul Iaşi şi în alte judeţe ale ţării, precum şi în diferite penitenciare din ţară. 5 dintre percheziţii au avut loc în camerele de cămin ale unor studenţi din Iaşi, membri ai reţelei. Pe lângă cele 15.000 de cartele telefonice, au mai fost ridicate şi peste 130 de telefoane, laptopuri, calculatoare, hard-diskuri. Au fost indisponibilizate de asemenea şi mai multe autoturisme deţinute de învinuţi.

Opt persoane se află la ora redactării acestei ştiri la Tribunalul Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Ceilalţi 12 tineri sunt cercetaţi în stare de libertate. Ei au vârste cuprinse între 17 şi 25 de ani. 130 de persoane din întreaga ţară au depus plângere până în prezent. Alte câteva sute identificate până în prezent au preferat să nu o facă. Se estimează însă că, numărul total al victimelor ar putea fi de peste 1.000.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite