VIDEO Imagini spectaculoase din interiorul Palatului Culturii din Iaşi, redeschis oficial după ani de reabilitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Culturii din Iaşi s-a redeschis după opt ani FOTO Facebook/ Ziarul de Iasi
Palatul Culturii din Iaşi s-a redeschis după opt ani FOTO Facebook/ Ziarul de Iasi

Palatul Culturii din Iaşi s-a redeschis oficial, după opt ani de lucrări. Luni, 25 aprilie, începând cu ora 19.00, premierul României Dacian Cioloş, însoţit de mai mulţi membri ai Cabinetului său, participă la evenimentul inaugural de redeschiderea oficială a Palatului Culturii.

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” din Iaşi a redeschis luni, 25 aprilie, Palatul Culturii, după o perioadă de mai mulţi ani în care cel mai cunoscut simbol al oraşului a fost inclus într-un amplu program de consolidare şi restaurare, finanţat prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi implementat în perioada 2008-2016 de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii.

„Investiţia privind consolidarea, restaurarea şi amenajarea Palatului Culturii din Iaşi a fost realizată de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului şi s-a desfăşurat în doua etape distincte cu o durata totală de 4 ani şi 4 luni, din septembrie 2008 în ianuarie 2016. Finanţarea a fost asigurată de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei printr-un proiect dedicat restaurării monumentelor istorice din România. Valoarea totală a investiţiei a fost de 26.120.622 Euro fără TVA, pentru intervenţii efectuate pe o arie de 34.000 de metri pătraţi”, a declarat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii. 

Sursă video: www.youtube.com/Geo Kidd

Miercuri, 27 aprilie 2016, între orele 10.00 şi 17.00, Complexul Muzeal Moldova organizează Ziua Porţilor Deschise la Palatul Culturii. Cu această ocazie, ieşenii şi nu numai vor putea vizita gratuit palatul ieşean, respectiv expoziţiile organizate aici de patru muzee din oraş: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, Muzeul Etnografic al Moldovei şi Muzeul de Artă.

„Noi am redeschis Palatul Culturii cu câteva expoziţii temporare şi două expoziţii itinerante. Expoziţiile temporare vizează patrimoniul deosebit pe care îl au cele patru muzee din cadrul Palatului Culturii: Muzeul de Istorie, Muzeul Ştiinţei, Muzeul Etnografic şi Muzeul de Artă. Le-am spus în această ordine pentru că aşa se vor şi vizita. Noi credem că avem ce să arătăm publicului nostru. Fiind vorba de expoziţii temporare e clar că o să le schimbăm din când în când. Unul din marile privilegii pe care le oferim publicului nostru, partea de sus a palatului, unde inclusiv zona turnului cu ceas este vizitabilă”, a arătat Lăcrămioara Stratulat, directoarea Complexului Muzeal Moldova. 

Muzeul de Artă aduce în atenţia publicului iubitor de artă nume celebre ale artei româneşti, lucrări semnate de Octav Băncilă, Ştefan Dimitrescu, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Camil Ressu, Iosif Iser, Gheorghe Anghel, Corneliu Medrea, Ştefan Popescu, Rodica Maniu, Nutzi Acontz, Marius Bunescu, Nicolae Dărăscu, Dumitru Ghiaţă, Lucian Grigorescu, Jean Al. Steriadi, Ion Teodorescu-Sion, etalate în cadrul expoziţiei Maeştri artei interbelice româneşti în colecţiile Muzeului de Artă Iaşi.

Muzeul de Istorie a Moldovei deschide expoziţia temporară Curtea Domnească din Iaşi: o istorie redescoperită, organizată în spaţiile care pun în valoare ruinele Curţii Domneşti, scoase la iveală cu prilejul recentelor lucrări de consolidare - restaurare a Palatului Culturii din Iaşi. 

Muzeul Etnografic al Moldovei expune sub numele „Cotidianul ţărănesc”o serie de instalaţii folosite în industria alimentară tradiţională, respectiv instalaţiile pentru curăţarea şi măcinarea seminţelor folosite în alimentaţie şi instalaţiile pentru stoarcerea uleiului şi mierii, respectiv teascurile şi presele. 

Sursă video: www.youtube.com/Ziarul de Iaşi

Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” expune odată cu redeschiderea Palatului Culturii „Instrumente de Muzică Mecanică”. Aceasta reprezintă un parcurs vizual şi sonor ce permite descoperirea fascinantei lumi a automatelor muzicale, cu întreaga ei paletă de aparate care îi aparţin: cutii muzicale, organete, ceasuri şi albume cu mecanism muzical, simfonioane, polifoane, piane mecanice şi pianole. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite