VIDEO Lecţie de onorat istoria predată românilor de National Geographic. Cum a fost ridicată Columna lui Traian, explicat într-un filmuleţ animat uluitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meşteşugar animat cioplind basorelieful de pe columnă în viziunea celor de la National Geographic
Meşteşugar animat cioplind basorelieful de pe columnă în viziunea celor de la National Geographic

O echipă de artişti animatori de la National Geographic a muncit timp de câteva luni pentru un filmuleţ animat de aproape cinci minute pentru a explica construirea Columnei lui Traian, "unul dintre cele mai impresionante monumente care au supravieţuit prăbuşirii Imperiului Roman".

Filmuleţul animat a fost publicat pe 25 martie pe contul de Youtube al celor de la National Geographic. Este realizat în tehnica "stop-motion", un procedeu extrem de migălos, asemănător celor folosite la începutul industriei desenelor animate. Personajele create sunt mişcate manual, cu diferenţe infime faţă de cadrul anterior, iar frame-urile sunt alăturate pentru a reda mişcarea.

Pe scurt, povestioara imaginată de artiştii celebrului trust media se referă la un turist ajuns la Roma, curios în privinţa minunii inginereşti, şi care călătoreşte în timp pentru a vedea cu ochii lui cum a fost construită. Unul dintre cele mai importante izvoare istorice privitoare la geneza poporului român este onorat de experţii National Geographic ca unul de o valoare capitală pentru istoria mondială.

Redăm, mai jos, filmuleţul şi traducerea prezentării făcute pe fundal:

Cum a fost construită Columna lui Traian, într-un filmuleţ animat de 5 minute

Traducerea prezentării făcută de National Geographic:

"Columna lui Traian este unul dintre cele mai impresionante monumente care au supravieţuit căderii Imperiului Roman, iar cercetătorii încă încearcă să înţeleagă cum a fost construită. Ce bine ar fi dacă am putea călători în timp, să vedem cu ochii noştri cum a fost ridicată această capodoperă inginerească. Coloana a fost comandată de Senatul Roman în 113 d.Hr., pentru a-l onora pe Împăratul Traian, care tocmai îi cucerise pe daci, aproape ştergându-i de pe faţa Europei. Se crede că arhitectul a fost Apollodor din Damasc, care deja proiectase Forumul lui Traian.

Pentru înălţimea de 35 de metri, incluzând piedestalul masiv, columna a necesitat 29 de blocuri de marmură de Carrara, fiecare cântărind între 25 şi 77 de tone. Au fost aduse de la o carieră din nordul Romei şi transportate pe fluviul Tibru până la şantier. În fiecare bloc au fost cioplite ferestre şi scări interioare folosite pentru accesul spre vârful construcţiei.

O teorie recentă spune că pietrele uriaşe erau împinse, după preparare, în interiorul unui lift uriaş, ridicat dintr-un eşafodaj de schelărie. Pentru a putea prinde pietrele în dispozitivul de liftare, meseriaşii romani au înfipt pene de fier ingenioase în marmură. Ulterior, sistemul de scripeţi complex era acţionat prin tracţiune umană, corelată cu cea a mai multor cai.

După ce toate blocurile au fost montate, meşteşugarii au început să lucreze la faimosul basorelief sculptat în lungime de 200 de metri care spune povestea războiului lui Traian cu dacii. Basorelieful se înalţă spre vârf în spirală, asemenea unei benzi animate, conţinând 156 de scene diferite. Cel mai probabil, a fost pictat iniţial, dar n-au rămas dovezi în sensul acesta.

O statuie a lui Traian din bronz a fost plasată în vârf, dar în anul 1588 un papă a înlocuit-o cu statuia Sfântului Petru. Statuia lui Traian şi-a pierdut urma pe parcursul istoriei. Mormântul împăratului se află la baza columnei, acolo unde i-a fost depusă cenuşa după moarte.

Columna lui Traian rezistă de peste 1900 de ani, iar de-a lungul timpului, pe măsură ce simbolurile Romei au dispărut unul câte unul, a rămas să inspire şi să fascineze".

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite