VIDEO „Tramvaiul libertăţii”, lansat la Iaşi: Lumea trebuie să înţeleagă că libertatea e o chestie pe care trebuie să o câştigăm zi de zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depuneri de coroane în Piaţa Unirii, lansarea „Tramvaiului Libertăţii” şi un nou termen în Procesul Comuniştilor sunt evenimentele care au avut loc la Iaşi pe 14 decembrie, pentru a comemora 30 de ani de la Revolta din Iaşi.

Depuneri de coroane în Piaţa Unirii, lansarea „Tramvaiului Libertăţii” şi un nou termen în Procesul Comuniştilor sunt evenimentele care au avut loc la Iaşi pe 14 decembrie, pentru a comemora 30 de ani de la Revolta din Iaşi.

În 14 decembrie 1989, în Piaţa Unirii din Iaşi trebuiau să fie sute de oameni care să îşi ceară dreptul la libertate. Doar că zvonul despre organizarea protestului a ajuns şi la Securitate, iar acţiunea a fost oprită, relatează Mediafax.

„În primul rând, noi ce am vrut atunci, în decembrie `89, să ne câştigăm dreptul la libertate, la democraţie, la libera exprimare, la libera circulaţie. Acele drepturi democratice fireşti pentru orice cetăţean european. Le-am obţinut. Asta nu înseamnă că suntem într-o lume perfectă, din contră. Lumea trebuie să înţeleagă că libertatea e o chestie pe care trebuie să o câştigăm zi de zi, iar democraţia e un lucru pe care trebuie să îl învăţăm zi de zi”, a declarat Cassian Maria Spiridon, unul dintre cei implicaţi în revolta ce trebuia să aibă loc pe 14 decembrie `89.

Atunci, mai mulţi dizidenţi ieşeni, în frunte cu Ştefan Prutianu de la Combinatul de Utilaj Greu (CUG), colegul său Cassian Maria Spiridon, Vasile Vicol, fraţii Vasile şi Emilian Stoica, precum şi Titi Iacob, au pus la cale o demonstraţie împotriva regimului condus de Nicolae Ceauşescu, conform ActiveNews.

„S-a acţionat organizat, cu planuri făcute cu câteva săptămâni înainte. Auzisem despre schimbările din URSS, de mişcările de la Berlin, simţeam, după Congresul al XIV-lea, c-a venit şi vremea României. Nu am avut alţi sfătuitori, doar că eram noi tineri şi nebuni”, a spus profesorul Ştefan Prutianu.

Revoluţia română ar fi început la Iaşi, pe 14 decembrie 1989 şi nu două zile mai târziu, la Timişoara, după cum susţin unii dintre istorici.

Iată care era textul manifestului prin care oamenii erau chemaţi în Piaţa Unirii din Iaşi:

„Chemare către toţi românii de bună-credinţă. A sosit ceasul descătuşării noastre. Să punem capăt foamei, frigului, fricii şi întunericului care ne stăpînesc de 25 de ani. Să punem capăt terorii dezlănţuite de dictatura ceauşistă care a dus  un popor întreg în pragul deznădejdii. Am rămas ultima ţară din Europa în care mai persistă coşmarul stalinist amplificat de către o conducere incompetentă şi răuvoitoare.

Să arătăm că noi cei din urmă vom fi cei dintîi. Stă în puterea noastră şi numai a noastră să ne eliberăm de cel mai odios jug pe care l-a avut vreodată ţara noastră. Pentru aceasta chemăm toţi cetăţenii de bunăcredinţă sîmbătă 16 decembrie ora 18.00, la demonstraţia de protest care va avea Ioc în Piaţa Unirii.

Dorim ca demonstraţia să se desfăşoare într-o tăcere deplină,iar la ora 19.00 să pornim cu toţii către Piaţa Palatului Culturii, unde se va sfîrşi demonstraţia, urmînd să ne întîlnim sîmbătă,23 decembrie, la aceeaşi oră, în acelaşi loc. Ultima demonstraţie va avea Ioc Ia 30 decembrie, ora 18.00,cînd vom cere înlăturarea de la conducerea statului a lui Ceauşescu şi a familiei sale. Facem apel la Armată, Miliţie şi Securitate să dea dovadă de curaj, patriotism şi clarviziune politică şi să sprijine acţiunea noastră de salvare a acestui neam, care este al nostru, al tuturor.”

La depunerea de coroane din Piaţa Unirii a participat şi primarul Mihai Chirica.

„E o mare diferenţă între ce s-a întâmplat la Iaşi şi ce s-a întâmplat în restul ţării, pentru că acum 30 de ani la Iaşi a apărut prima formă organizată. Frontul Popular Român, înfiinţat la Iaşi, deja se gândea pe o platformă politică la schimbarea radicală a României. Sigur, un amestec nefericit de securişti, nomenclaturişti, oameni cu viziuni democratice s-au pus laolaltă şi s-au amestecat cu ceilalţi. Au trecut 30 de ani, România este acolo unde este, este o ţară democratică, cu o economie în cădere, cu un sistem de Educaţie prăbuşit, cu un sistem de sănătate prost gândit şi care dă numai rateuri, cu peste 5 milioane de români care au părăsit ţara. Astea au o singură explicaţie: trădarea. România a fost trădată în `89 de cei care au furat Revoluţia şi au furat demnitatea noastră. De aceea există diferenţe foarte mari între noi şi alte ţări din fostul bloc comunist", a spus primarul Mihai Chirica.

„Tramvaiul Libertăţii” este cel de-al 15 mijloc de transport în comun personalizat în cadrul proiectului cultural „Iaşi, oraşul tramvaielor pictate”. Tema tramvaiului a fost gândită de ilustratorul Dan Perjovschi.

„Eu nu fac lucrări omagiale. Ce vedeţi pe tramvai nu e nimic omagial, ci ţine de discuţia care se întâmplă de obicei în România. E cel mai frumos monument din România de astăzi, discuţia din luna decembrie despre Revoluţie. Lumea discută, se fac fotografii, controverse dacă a fost sau nu a fost. Pentru mine e cea mai monumentală lucrare. Pentru mine e foarte mişto că tramvaiele din Iaşi devin suprafeţe de dialog şi de expunere, şi că eu ca artist nu vă mai aştept în sala de muzeu, că nu veniţi, ci vin eu la voi cu tramvaiele", a spus Dan Perjovschi.

Evenimentele petrecute acum 30 de ani au fost discutate şi în cadrul „Procesului Comuniştilor”, care este o încercare de a sistematiza informaţii despre perioada comunistă şi care a avut loc într-o fostă sală de judecată a Palatului Culturii.

„Este un proiect academic, iniţiat de mai mulţi cercetători şi universitari, care încearcă să reconstituie o pagină de istorie recentă a României. A fost o perioadă în care au fost înlăturaţi de la putere lideri politici, în care au fost arestaţi oameni, în care au fost judecaţi oameni şi eu, ca judecător în România, sunt de asemenea interesat de perioada aceasta din istoria noastră”, a declarat judecătorul Cristi Danileţ. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite