Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Zece dintre cele mai premiate filme româneşti. Care e singurul film nominalizat la Globurile de Aur

0
27 Feb 2020 04:08:28
Autor: Ionuţ Benea
Moartea Domnului Lăzărescu, unul dintre cele mai lăudate filme româneşti din toate timpurile
Moartea Domnului Lăzărescu, unul dintre cele mai lăudate filme româneşti din toate timpurile

Vă prezentăm o listă de filme româneşti care au impresionat atât în ţară, cât şi în străinătate şi au obţinut mai multe premii.

1. 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007). Film regizat de Cristian Mungiu, premiat la mai multe festivaluri de profil. Cele mai importante premii obţinute: Palme d’Or, de la Cannes, dar şi distincţii la European Film Awards din 2007. Filmul a fost nominalizat şi la Globurile de Aur, la categoria film străin, singura nominalizare de acest fel obţinută de un film românesc.
 
2. Moartea Domnului Lăzărescu (2005). Film premiat cu “Un certain regard” la Cannes, a primit alte 29 de distincţii şi 14 nominalizări, potrivit IMDB. Pelicula este regizată de Cristi Puiu. 

3. Balanţa (1992). Film regizat de Lucian Pintilie, care i-a adus actriţei Maia Morgenstern premiul de actriţă europeană a anului, la European Film Awards. 

4. Comoara (2015). Filmul lui Corneliu Porumboiu a fost nominalizat la Cannes, adunând în total cinci premii internaţionale şi naţionale şi 13 nominalizări. 

5. Poziţia Copilului (2013). Film regizat de Călin Peter Netzer, câştigător al Ursului de Aur la Festivalul de Film de la Berlin. 

6. California Dreamin' (2007). Film regizat de regretatul cineast Cristian Nemescu. A adunat 14 premii internaţionale şi naţionale, cel mai important fiind „Un certain regard”, de la Cannes. 

7. Poliţist, adjectiv (2009). Film cu 15 premii internaţionale şi naţionale, regizat de Corneliu Porumboiu. 

8. Eu când vreau să fluier, fluier (2010). Film regizat de Florin Şerban, câştigător al Ursului de Argint, la Festivalul Internaţiona de la Berlin. 

9. Aferim (2015). Film regizat de Radu Jude, câştigător al Ursului de Argint de la Berlin. 

10. Pădurea Spânzuraţilor (1965). Acest film i-a adus lui Liviu Ciulei un premiu pentru regie la Cannes şi o nominalizare pentru cel mai bun film al festivalului. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii