Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Zeci de poliţişti au descins la cea mai mare maternitate din zona Moldovei. Acuzaţii de malpraxis la Iaşi

0
15 Mar 2021 12:51:13
Autor: Andrei Luca
Maternitatea Cuza Vodă / FOTO: Andrei Luca
Maternitatea Cuza Vodă / FOTO: Andrei Luca

Acuzaţii de malpraxis la cea mai mare maternitate din zona Moldovei. 30 de procurori au descins în această dimineaţă la Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iaşi.

Poliţiştii ieşeni au desfăşurat, în această dimineaţă, percheziţii într-un caz de malpraxis la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie “Cuza Vodă” din Iaşi, cea mai mare maternitate din Moldova. Procurorii investighează moartea intrauterină a unui făt. 
 
”În cursul zilei de astăzi, 30 de procurori au venit pentru a verifica evidenţele scrise, calculatoarele, inclusiv calculatorul meu personal pentru a verifica informaţii legate de cazul Leahu Mihaela. La 36 de săptămâni de sarcină s-a constatat decesul intrauterin al fătului. Moartea intrauterină a fătului este citată şi în maternităţile de la Paris şi în maternităţile de la Fălticeni pentru că este o situaţie neplăcută pentru medici şi familie dar sunt zeci de cauze care pot declanşa moartea fătului. Sunt acuzate câteva cadre medicale, colegi medici care au examinat-o pe această gravidă la 35 şi 36 de săptămâni de sarcină”, a spus Mircea Onofriescu, şef secţie la Maternitatea ”Cuza Vodă”, din Iaşi. 
 
Cazul a ajuns în atenţia Colegiului Medicilor şi a Procuraturii.
 
”În momentul acestor examinări, doamna respectivă nu avea contracţie uterină, nu avea naştere declanşată şi fiind la a treia naştere, fătul îşi schimbă poziţia în cursul zilelor. Doamna respectivă s-a prezentat la ultima consultaţie, fătul fiind în prezentaţie transversă, nu avea membrane rupte, nu avea nicio indicaţie de internare. Noi suntem în situaţie de COVID-19, nu avem locuri şi suntem o maternitate suprasolicitată. Doamnele doctor care au examinat această pacientă au luat legătura inclusiv cu mine în calitate de şef de secţie. Nu am acceptat internarea acestui caz. În cursul evoluţiei s-a constatat oprirea în evoluţie a sarcinii. Cazul este în atenţia Colegiului Medicilor, în atenţia Procuraturii. Se vor cer nişte expertize ale unor oameni care se pricep în Obstretică şi Ginecologie. Concluziile vor fi prezentate atunci.”, a mai spus Mircea Onofriescu. 
 
Medicii spun că femeia a observat absenţa mişcărilor fătului abia la trei zile de la ultima examinare.
 
”De fiecare dată când a venit s-a constatat că fătul era viu şi nu avea niciun motiv de internare. După ultima examinare, femeia a stat acasă două, trei zile, iar după trei zile a constatat absenţa mişcărilor fătului. Ulterior s-a internat pentru a se aprecia care este evoluţia sarcinii. A insistat să nască prin cezariană, nu am fost de acord cu acest lucru la a treia naştere şi doamna a născut în prezentaţie craniană. Fătul s-a orientat în poziţia optimă pentru naştere. I-am asigurat analgezie peridorală, confortul cel mai bun. Eu personal am avut 10-15 sarcini cu oprire evoluţie. Eu ştiu prin ce trece şi doctorul, şi familia dar şi femeia. I-am asigurat tot confortul necesar naşterii deşi ea solicita cezariană.”, a mai declarat reprezentantul unităţii medicale. 
 
Acuzaţii de malpraxis
 
Mama are acuzaţii de malpraxis, adică medicii nu au rezolvat şi monitorizat corespunzător sarcina.
 
”Cauza decesului nu se ştie. La necropsie nu s-au găsit elemente care să spună că a avut o malformaţie, probleme la cordon. Lumea trebuie să înţeleagă că există moarte intrauterină a fătului, aşa cum există moartea nou-născutului. Se poate întâmpla. Sunt situaţii neplăcute pentru lumea medicală, iar corpul medical nu a avut nicio vină în rezolvarea acestui caz. Ea a venit cu sarcină oprită în evoluţie de 48 de ore, am constatat acest lucru şi am internat-o. A fost anchetă internă, am discutat cazul cu toţi colegii medici, iar cazul este discutat inclusiv la Colegiul Medicilor.”, a conchis Mircea Onofriescu. 
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările