150.000 euro pentru moartea unui maistru la termoficare. Omul a căzut într-un şanţ cu apă fiartă, murind după 3 luni de chin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maistrul orădean Grigore Sidor a murit în timp ce încerca să-şi ajute colegii
Maistrul orădean Grigore Sidor a murit în timp ce încerca să-şi ajute colegii

Compania de Termoficare a municipiului Oradea va plăti despăgubiri de 150.000 euro familiei unui maistru care a murit după ce a fost rănit grav în timp ce îşi ajuta colegii la o avarie produsă la reţelele de termoficare, suma fiind dispusă printr-o decizie a Curţii de Apel Oradea.

Maistrul Grigore Sidor a murit în martie 2014, la 51 de ani, după aproape 3 luni în care a stat internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti în urma tragicului accident de muncă produs în noaptea de 23 spre 24 ianuarie, la o avarie pe Bulevardul Magheru din Oradea.

Chemat fiind de acasă ca să ajute la repararea unei conducte sparte, Sidor s-a urcat pe buldoexcavator pentru a-i da indicaţii operatorului, după care, la coborâre, a căzut în şanţul săpat pentru înlocuirea conductei, pe care nu l-a văzut din cauza aburilor, lovindu-se la cap şi prăbuşindu-se în apa de peste 60 grade Celsius. 

Fiert de viu, omul s-a ales cu arsuri pe 35% din corp şi cu căile respiratorii opărite, fiind internat în prima fază la Spitalul clinic judeţean din Oradea iar de acolo transferat la Bucureşti, unde a murit, trei luni mai târziu, pe 29 martie. 

Termoficare, inculpată pentru ucidere din culpă

Cazul a fost cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea care, în ianuarie 2015, au trimis în judecată atât compania Termoficare Oradea, cât şi pe şeful direct al maistrului, inginerul Nicolae Bologean, şeful Serviciului Distribuţie din societate, inculpaţi pentru ucidere din culpă, respectiv neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Procesul a inceput la Judecătoria Oradea unde, în decembrie 2017, Nicolae Bologean, a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare, iar compania Termoficare Oradea s-a ales cu o amendă penală de 50.000 lei. De asemenea, cele două părţi au fost obligate să plătească familiei victimei, în solidar, daune materiale de 6.298,57 lei şi daune morale de 85.000 euro.

Achitaţi dar puşi la plată

Soluţia a fost atacată de ambele părţi. În timp ce inculpaţii cereau să fie achitaţi, familia victimei solicita o pedeapsă mai aspră. Ca atare, procesul a continuat la Curtea de Apel Oradea unde, vineri, judecătorii au desfiinţat în totalitate soluţia Judecătoriei Oradea cu privire la latura penală şi în parte cu privire la latura civilă.

Astfel, în final, Bologean şi compania de Termoficare au fost exoneraţi de răspunderea penală, judecătorii considerând că faptele pentru care au ajuns în faţa instanţei nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

Deşi nu va răspunde penal, societatea de termoficare din Oradea a fost obligată să despăgubească familia maistrului, pentru pierderea suferită. Astfel, Termoficare Oradea va plăti soţiei maistrului atât cheltuielile judiciare de 5.200 lei, cât şi suma de 6.298,57 lei, daune materiale, şi suma de 30.000 euro, în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune morale. Instanţa a acordat daune morale şi celor trei fiice ale maistrului, câte 40.000 euro, în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune morale.  

Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite