Încep pregătirile pentru Evaluare şi Bacalaureat. Ministerul Educaţiei promite că măştile vor ajunge la timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La intrarea în şcoli, copiii au trasee marcate cu culoarea galbenă pentru intrare şi roşie pentru ieşire. FOTO: ebihoreanul.ro
La intrarea în şcoli, copiii au trasee marcate cu culoarea galbenă pentru intrare şi roşie pentru ieşire. FOTO: ebihoreanul.ro

Din 2 iunie, elevii de clasele a VIII-a şi a XII-a pot reveni la şcoală, la ore de pregătire pentru examene, iar conducerile şcolilor din Bihor se declară gata să-i primească. Ministerul Educaţiei a promis că va trimite la sfârşitul săptămânii măştile pentru protecţia elevilor şi a cadrelor didactice.

Pentru şcolile din Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean a solicitat circa 400.000 de măşti iar Ministerul Educaţiei a promis că acestea vor ajunge la sfârşitul săptămânii în teritoriu, pentru a putea fi distribuite. Aşa susţine noul inspector şcolar general din Bihor, Virgil Blage, numit, joi, în funcţie. 

"În momentul de faţă, sunt stabilite şcolile unde vor avea loc activităţi de pregătire prin contact. Un număr de 5.500 de elevi vor participa la aceste pregătiri şi 1070 cadre, pe zi, iar pentru toţi, Ministerul Educaţiei Naţionale va trimite măşti de protecţie. Vor sosi în aceste zile. Pe lângă aceste materiale, vom primi de la Prefectură kituri sanitare compuse din şerveţele umede, flacoane cu dezinfectant, mănuşi, viziere pentru personalul medical. De asemenea, fiecare şcoală va avea termoscannere, iar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au garantat că nu vor fi probleme cu asigurarea personalului medical", a explicat Virgil Blage. 

Potrivit sursei citate, toate materialele sanitare de protecţie vor fi centralizate în sala de sport a Şcolii din Sântandrei, unde vor fi distribuite duminică şi luni în judeţ, "Marţi, toate şcolile vor fi pregătite", promite inspectorul şcolar general, adăugând că există deja inspectori desemnaţi din personalul ISJ Bihor, care participă la distribuire dar şi monitorizarea pregătirilor. 

"Deocamdată nu am fost în teren, să văd cum s-au pregătit şcolile. Pot spune doar ce s-a făcut la Colegiul economic Partenie Cosma, unde am fost director şi unde s-au făcut  culoare de acces, instructaje, orare, repartiţia pe săli ale elevilor, care poate fi consultat online, pe pagina şcolii".  

În fiecare sală de clasă vor putea intra maximum 10 elevi, care vor trebui să stea la distanţă de doi metri unul de altul, acolo unde este posibil, elevii de gimnaziu şi cei de liceu vor face orele de pregătire în corpuri de clădire diferite, la ore decalate, intrând pe porţi diferite, unde vor fi aşteptaţi de asistente medicale desemnate de Direcţia de Sănătate Publică le vor măsura temperatura.

La Liceul de Arte din Oradea, de pildă, unde vor reveni la cursuri 72 de elevi de clasa a VIII-a şi 62 din ultimul an de liceu, la intrarea în clădire, copiii îşi vor şterge tălpile pantofilor în covoraşe îmbibate cu clor, iar apoi vor merge direct în sălile de clasă, pe trasee marcate cu culoarea galbenă pentru intrarea în şcoală şi roşie pentru ieşire.

Măsuri similare s-au luat în toate şcolile, inclusiv la Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Marghita unde, însă, din cei 117 elevi de clasa a VIII-a şi 115 de clasa a XII-a, nici măcar unul nu vrea să vină la orele de pregătire.

Directorul şcolii, Marcel Sas Adăscăliţii, susţine că până şi profesorii preferă că continue pregătirea online, în condiţiile în care toţi elevii  au acces la lecţiile digitale, iar cei care n-au avut dispozitivele necesare, le-au primit. "Le-am dat calculatoare din şcoală, stick-uri de internet, ca fiecare să poată participa la lecţiile online. Elevii sunt mulţumiţi de pregătirea online", spune directorul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite