Adjudecat pentru 4 milioane de euro, Castelul din Balc, bântuit de spiritul unei prinţese, rămâne tot fără stăpân. Cumpărătorul s-a răzgândit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul de 8.266 metri pătraţi şi parcul dendrologic întins pe 19,22 hectare are un potenţial uriaş, zona având şi foraje de apă termală. FOTO: ebihoreanul.ro
Castelul de 8.266 metri pătraţi şi parcul dendrologic întins pe 19,22 hectare are un potenţial uriaş, zona având şi foraje de apă termală. FOTO: ebihoreanul.ro

Castelul Degendfel Schomburg, din comuna bihoreană Balc, despre care legendele spun că e bântuit de spiritul soţiei prinţului Gheorghe Ghica, a fost adjudecat de o firmă de apartament la o sumă uriaşă, de 4,039 milioane euro, însă licitaţia s-ar putea relua.

Câştigătorul licitaţiei a fost Odas Global Consulting SRL, cu sediul în Floreşti, judeţul Cluj, care, potrivit informaţiilor de pe propriul site, se declară „o companie globală”, şi oferă consultanţă în multe domenii, de la afaceri, fonduri europene, investiţii realizate la nivel global, arhitectură, lobby şi servicii tehnologice. Potrivit datelor financiare declarate, în 2020, firma a avut o cifră de afaceri de 2,9 milioane lei şi un profit de 1,4 milioane lei, sumă care, însă, nu acoperă preţul oferit pentru castel.

„Oameni serioşi”

Contactată de adevarul.ro, Elena Adobriţei, patroana firmei ADL Invest, actuala proprietară a castelului, aflată în proces de faliment, susţine că cei care au câştigat licitaţia sunt „oameni serioşi, au planuri mari şi vor să transforme zona”. Potrivit sursei citate, câştigătorii licitaţiei ar intenţiona să facă „o staţiune exclusivistă”.

Vânzarea castelului a şi fost anunţată deja de către primarul comunei bihorene, Sorin Sabău, printr-o postare pe Facebook: „Stimaţi cetăţeni, castelul Degenfeld a fost vândut. Felicitări şi mult succes noilor proprietari!", a scris edilul.

Doar că primarul s-a grăbit pentru că, după cum a aflat adevarul.ro, cumpărătorii s-ar fi răzgândit. Cel puţin aşa susţine Dragoş Ionuţ Onescu, administratorul şi asociat majoritar al Odas Global Consulting SRL. Absolvent al Facultăţii de Studii Europene a Universităţii Babeş Bolyai, şi cancelar al ordinului masonic „Marea Lojă de Studiu al Artei Regale”, a transmis printr-un SMS corespondentului „Adevărul” că, de fapt, procesul de vânzare al castelului nu a fost finalizat. 

S-au răzgândit

Motivul? „Castelul nu a fost achiziţionat de către noi din cauza speculaţiilor apărute în presă (n. red - că firma ar fi doar un intermediar, iar în spatele tranzacţiei s-ar afla, de fapt, o firmă a statului ungar). Am ajuns la concluzia că renunţăm la achiziţia lui”, a explicat Onescu, precizând, totodată, că au contactat deja inclusiv un arhitect orădean, care în urmă cu doi ani a întocmit un plan de refacere pentru castel, la cererea actualului edil. 

„Voiam să îl promovăm internaţional şi să îl plasăm în topurile castelelor europene. Însă, din cauza speculaţiilor, nu am dorit să fim plasaţi în acest fel”. O explicaţie halucinantă în condiţiile în care un cumpărător serios nu renunţă la o tranzacţie din pricina unor speculaţii ale presei pe care, în mod bizar, nici nu le-a combătut în vreun fel. Chestionat pe această temă, Onescu a tranşat discuţia, tot printr-un sms. „Colegii mei vă vor căuta şi vor veni cu toate argumentele şi cu tot ceea ce noi voiam să realizăm”, a promis administratorul Odas Global Consulting.

O istorie cu contese şi prinţi

Aşezat în centrul unui domeniu uriaş, întins pe 19 hectare, castelul din Balc are o istorie de poveste. A fost construit de contesa Degendfel Schomburg Emma după căsătoria cu groful Károly Tibor, în locul celui ridicat în 1484 de către episcopului orădean Pruisz János, cumpărat de tatăl ei, şi care a ars în 1896..

Castelul din Balc

Construcţia castelului în stil eclectic cu trei etaje a fost comandată de către groful Károlyi Tibor şi Dégenfeld-Schönburg Emma. FOTO: provinciacrisana.wordpress.com

În 1920, după Marea Unire, fiul lor, Imre, având probleme financiare, l-a vândut unui bancher, Pincas József, fratele faimosului pictor Jules Pincas, cunoscut sub numele de Jules Pascin. L-a dat pentru un pumn de aur şi cu condiţia că dacă ungurii se întorc în Balc, castelul să îi fie returnat cu aceeaşi sumă de bani, dar dacă nu se întorc, atunci să îi rămână lui Pincas. Cum nu s-au întors, castelul a rămas al lui Pincas.

Bancherul s-a căsătorit cu sora prinţului Gheorghe Ghica, Diana, iar în timpul mariajului, Pincas i-a dăruit jumătate din proprietatea castelului cumnatului său. Ulterior, însă, Diana l-a părăsit, iar Pincas s-a mutat în Franţa şi s-a sinucis la Paris.

Bântuit de spiritul prinţesei

Prinţul Ghica a fost de nenumărate ori în vizită la Balc, participând la partide de vânătoare cu nobili şi chiar monarhi ai Europei, între care şi regele Greciei. În vizitele sale a fost însoţit întotdeauna de soţia sa, Natalia, fiica ţarului Romanov. Descrisă drept o tânără blândă şi de o frumuseţe răpitoare, Natalia a murit în urma unui accident produs în castel. Îşi spăla mănuşile de căprioară cu benzină, în baie cu uşa închisă, şi şi-a aprins o ţigară. Jarul a căzut peste mănuşi, care au luat foc, iar tânăra prinţesă a suferit arsuri grave. Ea a fost transportată de urgenţă la spitalul din Marghita, unde a murit.

Gheorghe Ghica şi-a înmormântat soţia în curtea castelului. „Ea, deşi străină, adusă de soţul ei iubitor pe aripi de caldă iubire...”- scria pe mormântul Nataliei.

Gheorghe Ghica şi-a înmormântat soţia în curtea castelului. „Ea, deşi străină, adusă de soţul ei iubitor pe aripi de caldă iubire...”- scria pe mormântul Nataliei. Prinţul i-a adus şi o bisericuţă de lemn din Maramureş şi a angajat un grădinar ca să-i pună câte o floare proaspătă la mormânt în fiecare dimineaţă. În 30 august 1940, însă, bisericuţa a ars, iar mormântul a fost distrus treisprezece ani mai târziu. Legendele locului spun că spiritul prinţesei Natalia Romanov a bântuit castelul mult timp după moartea sa, dar şi că prinţul, care a iubit-o nespus de mult, ar fi intrat într-o depresie, nerecăsătorindu-se niciodată.

Castel privatizat

După 1944, castelul şi domeniul din jur au fost preluate de Ministerul Industriei, apoi în 1958 de Ministerul Sănătăţii, datorită apei de sondă care curgea în ştrandul castelului, cu efecte terapeutice. În 1967, a fost declarat monument ocrotit prin lege şi a fost, pe rând, cămin pentru bătrâni, iar în 1970, sanatoriu de boli nervoase, care a functionat acolo până în anul 1978.

În 1982, castelul a ajuns în patrimoniul întreprinderii petroliere din Suplacu de Barcău, care a amenajat aici un ştrand termal, iar după 1990, proprietatea a trecut la Petrom SA şi apoi la OMV-Petrom după ce firma de stat a fost privatizată în timpul guvernării Năstase.

Castelul din Balc

În 2011, castelul era, încă, în stare bună FOTO: ebihoreanul.ro

Firma a scos la vânzare castelul în 2011 şi a cerut pe el 2,5 milioane euro, dar după un an l-a cedat pentru 801.000 euro firmei ADL Invest SRL din  Moineşti, judeţul Bacău. Presa locală a speculat, la acea vreme, că firma ar fi fost controlată de controversatul milionar Dan Adamescu, condamnat în 2016 la patru ani şi patru luni de închisoare pentru falimentul oneros al grupului Astra Asigurări şi decedat, un an mai târziu, în detenţie. 

Se vinde castelul

În realitate, firma şi administratorii acesteia, Elena respectiv Daniel Adobriţei nu au avut legătură Adamescu, după cum susţine băcăuanca.

Cert este că, după cumpărarea castelului, reprezentanţii ADL Invest au anunţat că vor construi aici cel mai modern aquapark din Europa, însă din planuri nu s-a concretizat nimic, iar ulterior SRL-ul a intrat în insolvenţă.

castelul balc

În timp, castelul şi împrejurimile s-au degradat FOTO: Grupul Facebook Balc

Ca urmare, în 2019, castelul şi domeniul de la Balc au fost scoase la vânzare cu doar 350.000 euro, iar administratorul special al firmei, Daniel Adobriţei, a notificat atât Direcţia de Cultură Bihor cât şi Consiliul Judeţean Bihor, pentru ca acestea să-şi poată exercita dreptul de preemţiune. Autorităţile judeţului nu au fost, însă, interesate, invocând sumele mari necesare pentru reabilitarea clădirilor. 

Din nou la mezat

De castel a fost interesată şi noua administraţie a Primăriei Balc, edilul comunei, Sorin Sabău, făcând publică şi o machetă 3D realizată de un arhitect orădean, cu castelul, care urma să fie transformat într-un hotel exclusivist, cât şi domeniul, gândit ca un uriaş aquapark. 

castelul balc

Edilul comunei Balc, Sorin Sabău, a comandat şi o proiecţie 3D cu ceea ce ar putea deveni castelul şi domeniul din jur FOTO: Sorin Sabău

castelul balc

Edilul comunei Balc, Sorin Sabău, a comandat şi o proiecţie 3D cu ceea ce ar putea deveni castelul şi domeniul din jur FOTO: Sorin Sabău

Însă noua procedură, anunţată pentru luna mai a acestui an, a depăşit posibilităţile financiare ale administraţiei locale căci avea stabilit un cu totul alt preţ, de 4.039.575 euro, de 11 ori mai mare decât cel iniţial şi apropiat de cel valoarea de piaţă menţionată în raportul de evaluare întocmit de un expert imobiliar şi care a evaluat întregul  domeniu la circa 5,3 milioane euro (din care valoarea terenului este de 1,9 milioane euro).

Licitaţia a avut loc pe 27 mai 2022, la Bistriţa, iar de astă dată, conducerea CJ Bihor a trimis o delegaţie, ca să asiste la procedură, dar singurul ofertant înscris, Odas Global Consulting, şi-a asumat să achite uriaşa sumă, motiv pentru care reprezentanţii administraţiei judeţului Bihor s-au retras.

Firma ar fi trebuit să plătească în 30 de zile un avans de 40% din preţ, iar restul de 60% în 12 rate lunare egale. Până acum nu au făcut-o, ca atare este posibil ca licitaţia să se reia.

Vă recomandăm şi: 

Secretul uimitoarei trăinicii a Castelului Corvinilor. De ce a rezistat incendiilor, asediilor şi trecerii timpului

Pisicile au invadat Castelul Bran. Ce rase deosebite sunt prezente la competiţia internaţională

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite