Adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Bihor, Ioan Brândaş, reţinut pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Brandas FOTO Arhivă Adevărul
Ioan Brandas FOTO Arhivă Adevărul

Adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Bihor, Ioan Brândaş, a fost dus la audieri miercuri la DNA Oradea, fiind cercetat pentru luare de mită şi favorizarea infractorului. În cursul serii, Brândaş a fost reţinut pentru 24 de ore.

Adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Bihor, Ioan Brândaş, a fost dus la audieri la DNA Oradea, pentru luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, dar şi pentru favorizarea infractorului. Brândaş a fost reţinut pentru 24 de ore.

Ofiţerii DGA, sub coordonarea unui procuror al Direcţiei Naţionale Antiocorupţie au verificat, miercuri, biroul comisarul şef Ioan Brândaş, adjunctul Inspectoratului de Poliţie Bihor. În acelaşi timp, locuinţa acestuia a fost percheziţionată de către un al echipaj al DGA, timp în care comisarul-şef Ioan Brândaş a fost dus la audieri la DNA într-un dosar privind fapte de corupţie.

„Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Brîndaş Ioan, în calitatea menţionată şi având în coordonare Serviciul de Investigare al Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, a finanţat în mod direct activitatea comercială a trei societăţi din Oradea, pentru efectuarea de achiziţii intracomunitare de zahăr, ulei şi alte produse alimentare.

Luare de mită sub forma cămătăriei

Concret, inculpatul a acordat în mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare (camătă). Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Brîndaş Ioan a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro. În schimbul foloaselor materiale primite sub forma dobânzilor (cametei) încasate periodic, inculpatul a protejat activitatea infracţională celor trei firme pe care le-a finanţat în parte, în condiţiile în care aflase că firmele erau implicate în circuite evazioniste. Concret, inculpatul nu a luat nici un fel de măsuri la care era obligat în virtutea atribuţiilor de serviciu, cu toate că avea în coordonare directă SIF din cadrul IPJ Bihor. Mai mult decât atât, după ce SIF a fost sesizat de instituţiile de control fiscal despre activitatea evazionistă în care erau implicate cele trei firme, inculpatul Brîndaş Ioan a divulgat informaţii confidenţiale din cadrul anchetei penale, în sensul că a informat persoanele cercetate că sunt urmărite penal şi că vor fi efectuate percheziţii la domiciliul acestora.

La începutul luni august 2013, inculpatul a avertizat una dintre persoanele vizate în dosarele de evaziune fiscală constituite la IPJ Bihor că vor fi efectuate percheziţii domiciliare cu posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Ca urmare, persoana cercetată a distrus mai multe documente contabile şi alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât şi înscrisuri privind finanţarea firmelor din împrumuturi obţinute de la diverşi cămătari“, se arată într-un comunicat al DNA.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite