Angajaţii unei firme din Bihor s-au blocat cu şefi cu tot de 10 zile într-o carieră şi acuză ANRM că le blochează activitatea: „Nu cedăm!“ FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O firmă întreagă din Bihor protestează de 10 zile
O firmă întreagă din Bihor protestează de 10 zile

Angajaţii unei firme din Bihor s-au blocat de 10 zile într-o carieră de pe platforma minieră Băiţa în semn de protest faţă de refuzul nemotivat al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale de a le elibera permisul pentru exploatare pentru calcarul de suprafaţă, obligatoriu ca să-şi poată continua activitatea.

Aproximativ 30 de persoane stăteau miercuri, 23 iunie, între munţii de piatră, pe o căldură sufocantă, odihnindu-se în barăci şi rulote în care îşi petrec şi nopţile alături de conducerea firmei, în timp ce colegii lor lucrau în fabrica de prelucrare a calcarului, pentru a onora comenzile din stocul de material ajuns deja aproape de epuizare. 

Protestul angajaţilor de la Băiţa Bihor SA a început pe 15 iunie, justificat de refuzul nemotivat al Agenţiei  Naţionale pentru Resurse Minerale(ANRM) de a le elibera permisul de exploatare pentru cariera de calcar de la suprafaţă, unde societatea îşi desfăşoară activitatea de mai bine de un deceniu.

„Ultimul permis de exploatare l-am primit în 2018. În toată această perioadă nu s-a schimbat nimic, documentaţia este întocmită pentru aceelaşi perimetru minier, pentru aceeaşi resursă şi, mai mult, suntem proprietarii terenului pe care se află acest perimetru. Deţinem toate autorizaţiile cerute de lege inclusiv Avizul Parcului Apuseni,am constituit toate garanţiile de mediu prevăzute de lege şi am respectat toate obligaţiile asumate şi prevăzute de Legea minelor nr.85/2003”, susţine Maria Trip, directorul general al companiei. 

angajatii companiei bihorene baita bihor s-au blocat de 9 zile în cariera

Foto L.G.

Foşti mineri, concediaţi în timpul restructurării companiei miniere Băiţa SA, angajaţii de la cariera de calcar sunt hotărâţi să intre în greva foamei pentru ca, spun ei, să primească dreptul la muncă.

Maria Trip a recurs şi la o formă extremă de protest: în fiecare zi, urcă pe stâncile carierei, iar de acolo coboară în rapel pe corzi de alpinism, oprindu-se pe peretele vertical de calcar, unde rămâne timp de două ore. 

angajatii companiei bihorene baita bihor s-au blocat de 9 zile în cariera

Oamenii se odihnesc în barăci improvizate în cariera de calcar de la Băiţa Foto L.G. 

 "Eu nu cedez. Am suportat cheltuieli ȋn avans pentru asigurarea stocurilor de materie primă, am pierdut oportunităţi investiţionale pentru dezvoltare, suntem hărţuiţi şi trataţi abuziv de reprezentanţi ai unor instituţii ale statului. Să vină şi să vadă ce e aici, să ne spună de ce nu ne lasă să muncim", spune Trip. 

La fel ca angajaţii săi, directoarea este hotărâtă să intre în greva foamei, în cazul în care nu vor primi dreptul să-şi continue activitatea.

angajatii companiei bihorene baita bihor s-au blocat de 9 zile în cariera

Maria Trip Foto L.G.

Profit "cu piciorul pe gât"

Situaţia în care se află SC Băiţa Bihor SA este de-a dreptul stranie. Firma cu 70 angajaţi, care funcţionează într-o zonă defavorizată şi în care statul este acţionar cu un procent de 6%, este una profitabilă. "De 15 ani, celebrul cognac Henessy se vinde în sticlă făcută cu calcarul de la Băiţa", explică directorul comercial al societăţii, Lucian Popa. 

Compania are un portofoliu de peste 400 clienţi, a pus ȋn funcţiune investiţii de peste 3,5 milioane euro din surse proprii, deţine certificate pentru managementul de mediu, managementul calităţii ,management al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale, certificări internaţionale pentru produse ecologice, are trei mărci ȋnregistrate la OSIM.

Potrivit datelor oficiale, până la finele anului 2019, Băiţa Bihor SA a plătit taxe, impozite, redevenţe miniere ȋn sumă totală de  21 milioane lei, adică peste 5  miliioane euro. Unde mai pui că acţiunile statului, în decursul anilor, şi-au triplat valoarea. "Am plătit dividende de peste 700.000 lei statului", declară tot directorul, pentru care inacţiunea autorităţilor este de neînţeles. "Cu toate acestea nu beneficiem de un tratament corect din partea unor Instituţii ale Statului, cu toate eforturile noastre de a semnala abuzurile la care suntem supuşi şi  care pun ȋn pericol ȋnsăşi existenţa noastră. Singura explicaţie este că există interese pentru ca noi să falimentăm", zice Popa.

Tăcere

Protestatarii nu au primit răspuns la zecile de memorii trimise autorităţilor, de la prefectul judeţului şi până la primul ministru iar în cele 10 zile ale protestului, nici reprezentanţii Ministerului Economiei, care gestionează acţiunile deţinute de Stat la compania Băiţa Bihor, şi nici cei ai ANRM nu au făcut public vreun punct de vedere legat de acest caz. 

Singura adresă venită pe adresa firmei bihorene a fost, pe 23 iunie, o listă cu actele necesare pentru obţinerea permisului de exploatare, acte care, spun oficialii firmei, au fost predate Agenţiei în 2019 şi reactualizate încă din luna mai a acestui an.

"Personal am predat documentaţia, pe 18 mai. Am depus inclusiv Nota de constatare a Direcţiei de Inspecţie şi Supraveghere Teritorială a Activităţilor Miniere Bihor, în care scrie că sunt îndeplinite toate condiţiile impuse de Legea Minelor pentru eliberarea permisului. Îşi bat joc şi tărăgănează situaţia”, a explicat Popa. 

Vă recomandăm şi: 

Platforma DA a organizat un protest la Ministerul Agriculturii: Agricultura este concentrată în mâinile unui grup îngust!

Transportatorii dau în judecată Primăria Bucureşti. Se anunţă proteste

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite