Avocat din Baroul scos în afara legii, condamnat definitiv la închisoare. A încasat 25.000 euro de la un medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto arhiva sursa: bihorjust.ro
foto arhiva sursa: bihorjust.ro

Bucureşteanul Marian Traian Toderaşcu-Bălan, membru în Baroul Constituţional scos în afara legii, a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru exercitarea fără drept a unei profesii, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Toderaşcu este acuzat că l-a înşelat pe medicul orădean Ovidiu Cacuci, director general al spitalului privat Pelican, păcălindu-l că estw consultant al mai multor companii bancare şi că îl va ajuta să obţină un credit de 20.000.000 de euro de la Banca de Investiţii Morgan Stanley din New York. 

Medicul l-a cunoscut pe Toderaşcu-Bălan în 2015, prin intermediul unui funcţionar din Ministerul Economiei, referent în relaţia cu Parlamentul, şi un afacerist egiptean rezident în România.  Fondator, alături de fraţii Teodor şi Adrian Maghiar (fiii fostului rector al Universităţii Oradea, Teodor Maghiar), al Spitalului Pelican din Oradea, Ovidiu Gogu Cacuci încerca atunci să găsească bani pentru finalizarea unui nou spital, în Cluj-Napoca, după ce băncile partenere au refuzat să-i mai finanţeze.

Printre cei interpelaţi de ortoped s-au numărat un funcţionar din Ministerul Economiei, referent în relaţia cu Parlamentul, şi un afacerist egiptean rezident în România, iar aceştia i-au intermediat o întâlnire cu un bărbat pe care l-au prezentat drept avocatul Traian Toderaşcu Bălan, consultant al mai multor companii bancare.

Toderaşcu şi Cacuci s-au şi întâlnit, în mai multe rânduri, în Capitală, iar bărbatul i-a promis obţinerea unei finanţări de 20 milioane euro de la Banca de Investiţii Morgan Stanley din New York. Pentru asta, însă, Toderaşcu i-a cerut un "comision de succes" de 135.000 euro din valoarea creditului, din care 25.000 euro în avans, înainte de semnarea contractului de finanţare. Cacuci a şi virat în contul bucureşteanului avansul, acesta a retras imediat banii, iar pe 14 octombrie, i-a pus în faţă un nou document, "loan agreement", adică un acord de împrumut cu banca din New York în condiţii mai mult decât avantajoase: rambursarea în 10 ani cu o perioadă de graţie de 2 ani şi cu o dobândă generoasă, de 3,2% pe an.

Escrocherie

Ajuns la Oradea, medicul a căutat datele de contact ale reprezentanţilor companiei americane, solicitându-le confirmarea acordului de împrumut, iar răspunsul a fost negativ: actul nu era un contract valid, semnăturile din dreptul numelor a doi vicepreşedinţi fiind false, iar datele băncii copiate de pe site-ul băncii.

Revoltat, medicul l-a sunat pe Toderaşcu, cerând să-i returneze cei 25.000 euro, însă bărbatul i-a închis telefonul în nas. Apoi nici nu i-a mai răspuns la apeluri, motiv pentru care în decembrie 2015, Spitalul Pelican l-a dat pe mâna Parchetului Curţii de Apel Oradea, iar bărbatul a fost trimis în judecată. 

Pe lângă acuzaţiile de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, procurorii i-au imputat lui Toderaşcu-Bălan că a profitat de faptul că numele său e aproape identic cu al unui membru al Baroului Bucureşti, Traian Toderaşcu. Asta pentru că, verificându-i trecutul, procurorii au aflat că, de fapt, bărbatul e un ofiţer rezervist condamnat în trecut, tot pentru înşelăciuni, de Tribunalul Militar Bucureşti. Eliberat condiţionat în iunie 2004, trei luni mai târziu Toderaşcu-Bălan s-a înscris în controversatul Barou Constituţional condus de hunedoreanul Pompiliu Bota, care funcţionează în paralel cu organizaţia oficială a avocaţilor şi, culmea, poartă aceeaşi denumire - Uniunea Naţională a Barourilor din România - tocmai pentru a fi greu de diferenţiat. Solicitaţi de procurorii orădeni să trimită actele de studii ale lui Toderaşcu-Bălan, reprezentanţii UNBR-Bota au refuzat, răspunzând doar că bărbatul e avocat cu drepturi de a pleda la judecătorii, tribunale şi curţi de apel.

Trimis după gratii

Iniţial, Judecătoria Oradea l-a condamnat pe individ doar pentru infracţiunile de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, obligându-l la returnarea celor 25.000 euro încasaţi prin fraudă. Pentru exercitarea fără drept a unei profesii, instanţa l-a achitat pe Toderaşcu Bălan, invocând că bucureşteanul s-a folosit de similitudinea numelui şi profesiei cu cele ale unui veritabil avocat din Baroul Bucureşti, însă, în acest caz, „nu a întocmit contract de avocat, delegaţie sau mandat de reprezentare şi nu a eliberat chitanţă”.

Nu aceeaşi părere au avut, însă, judecătorii Curţii de Apel Oradea, care au decis că bărbatul este vinovat şi pentru cea din urmă acuză, dispunând modificarea hotărârii judecătoreşti iniţiale, însă cu menţinerea pedepsei primite. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Fost vicecampion naţional la lupte libere, reţinut după ce a forţat un bărbat să-i plătească 9.000 euro pentru o datorie de 1.000 lei

Flavia Groşan, medicul care susţine că tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, audiată. Ce spune aceasta

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite