Avocatul orădean care a desfiinţat în instanţă 22 de companii ale Primăriei Bucureşti: „Nu există nicio şansă să funcţioneze în continuare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul orădean Mircea Ursuţa, cel care a obţinut în instanţă desfiinţarea a 22 de companii municipale înfiinţate de  Primăria Generală a Capitalei, a declarat pentru „Adevărul“ că afirmaţiile primarului general Gabriela Firea, potrivit cărora există posibilitatea ca aceste societăţi să funcţioneze în continuare, nu au suport legal.

"Nu există nicio şansă. Actul de înfiinţare nu este legal, deci toate actele emise ulterior sunt nelegale, iar decizia instanţei este executorie şi se aplică întocmai, prin dizolvarea companiilor”, explică avocatul.
 

Totodată, spune Ursuţa, instanţa a stabilit, definitiv, că nici în Bucureşti, nici în alt oraş, comună sau judeţ, administraţia nu poate lua Hotărâri privind patrimoniul local decât cu votul a două treimi din numărul consilierilor. 

„Soluţia Curţii de Apel Bucureşti este una istorică, având greutate de precedent, deoarece administraţiile locale vor reflecta mai mult înainte de a încălca Legea administraţiei publice locale pentru a dispune discreţionar de patrimoniul unităţilor administrativ-teritoriale”, a arătat avocatul. 

Avocatul orădean Mircea Ursuţa a reprezentat USR în timpul procesului desfăşurat la Curtea de Apel Bucureşti, după ce,în prima fază, consilierii acestui partid au pierdut la Tribunalul Bucureşti, unde fuseseră reprezentaţi de avocaţi din propriul partid. 

Consilierii USR au contestat înfiintarea, în 2017, a celor 22 companii pe motiv ca Hotărârile au fost adoptate ilegal, cu votul a jumătate plus unu din numărul total a aleşilor locali, şi nu cu votul a două treimi, cum spune Legea administraţiei publice locale că este obligatoriu în cazul deciziilor privind patrimoniul unei unităţi administrativ-teritoriale.

Joi seara, după aflarea soluţiei Curţii de Apel Bucureşti, primarul general Gabriela Firea a transmis printr-un comunicat că înainte să iniţieze proiectele Hotărârilor ar fi avut „confirmarea scrisă a unor cadre didactice-profesori universitari cu o reputaţie neştirbită, în acest domeniu, că adoptarea acestor Hotarari s-a făcut cu respectarea strictă a textelor de lege”.

Totodată, Firea a acuzat instanţa că va bloca administraţiile locale şi funcţionarea Capitalei. „Se pare însă că o instanţă din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale şi în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări, la o blocare completă a funcţionării orasului”, a afirmat Firea, adăugând că „vom analiza şi vom cere opinia unor jurişti să luăm în continuare măsurile ce se impun” şi că respectivele companii „există în continuare (...), iar această anulare a HCMB- acte administrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăţi funcţionale".

"Probabil, tot instanţele, în înţelepciunea lor, ne vor explica cum procedăm în continuare", a încheiat Firea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite