Băile Felix, în pericol:"Dacă exploatăm mai mult s-a terminat cu staţiunea!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baile Felix, in pericol
Baile Felix, in pericol

feliStaţiunea Băile Felix ar putea avea soarta Lacului cu nuferi din Băile 1 Mai, dacă resursa de apa termală va fi utilizată fără limită. La această concluzie au ajuns specialiştii care au mnitorizat zona în ultimele şase luni.

Un simbol al Bihorului, Rezervaţia Naturală pârâul Peţea, ce cuprindea Lacul cu Nuferi, unicul habitat acvatic termal subtropical unic în Europa, a dispărut sub privirile nepăsătoare ale instituţiilor statului.

Specialiştii au monitorizat, în ultimele luni, situaţia din Băile 1 Mai, iar o primă măsură anunţată se referă la constituirea unei comisii interministeriale, coordonată de la nivelul Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor, care va efectua controale pentru a depista forajele ilegale ce pun în pericol zăcământul acvifer care alimentează staţiunile Băile Felix şi 1 Mai, dar şi lacul cu nuferi.

Prefectul de Bihor, Claudiu Pop, a declarat că nu trebuie negat aspectul natural al reducerii debitelor, dar a subliniat şi existenţa unor foraje ilegale.

Pe lângă cele opt foraje legale în staţiune, de la care cumpără alţi 50 de terţi, mai există, din anii 1990, foraje ilegale pe care ar fi trebuit cineva să le descopere", a declarat Claudiu Pop, în conferinţa de presă prilejuită de prezentarea concluziilor preliminare ale unui studiu privind lacul cu nuferi din Sînmartin.

Pericol pentru staţiune

O echipă de hidrogeologi din Bucureşti efectuează, de şase luni, în comuna Sînmartin un studiu hidrogeologic complex privind situaţia actuală a resurselor sistemului geotermal Oradea - Băile Felix - 1 Mai şi posibilitatea de protejare a sitului comunitar ROSCI 0098, Lacul Peţea şi rezervaţia naturală Lacul cu Nuferi. Datele finale ale studiului vor fi prezentate de specialişti abia în septembrie 2016.

Această apă termală este exploatată din alimentarea naturală a acviferului. În momentul în care alimentarea naturală a acviferului, care se face pe ramura Munţilor Apuseni, prin diverse variante, este mai mare decât se scoate prin exploatare, nivelul în acvifer urcă. În momentul actual, există la limită un echilibru între alimentare şi exploatare. Şi s-a constatat, în anumite perioade, când a coborât mult nivelul apei în lac, că exploatarea este mai mare decât alimentarea. Prin măsurătorile pe care le facem noi acum, de nivel de apă în foraje şi de debit exploatat, vrem să stabilim care este debitul exploatabil optim pentru a reuşi să revenim cu nivelul apei în acvifer, astfel încât să protejăm lacul şi să protejăm şi acviferul, care trebuie să asigure apă pe termen lung şi staţiunii Băile Felix. Dacă exploatăm mai mult, acviferul se epuizează şi s-a terminat. Şi cu lacul, dar şi cu staţiunea!", a atras atenţia Daniel Scrădeanu, preşedintele Asociaţiei Hidrogeologilor din România.

Preşedintele ANRM, Aurel Gheorghe, a precizat că toate licenţele de exploatare a zăcământului, acordate de agenţie, sunt date „în litera şi spiritul legii", însă a admis că acestea au avut la bază "date neactualizate", din anii 1980, privind capacitatea zăcământului acvifer.

Toate datele de cunoaştere din această zonă provin din anii 80. De atunci nu s-a mai făcut nimic până azi, când noi, ca agenţie, urmare a evenimentului de caz, inclusiv de o presupusă condiţionare, poate fi o certitudine, între exploatarea zăcământului şi lac, ne-am apucat de acest studiu", a adăugat Aurel Gheorghe.

Unde dispare apa termală?

Întrebat unde dispare apa geotermală, Aurel Gheorghe a răspuns pur şi simplu că nu ştie.

Prefectul Claudiu Pop a subliniat că, după cum se prefigurează deja din studii, dacă datele finale vor dovedi că trebuie reduse debitele, ANMR-ul va trebui 'să lucreze la partea juridică' pentru ca actualele contracte să permită acest lucru.

În funcţie de cum se va exploata de acum înainte vom şti cât rezistă zăcământul, implicit staţiunea. Iar agenţii economici vor fi obligaţi să-şi facă investiţii pentru recircularea apei, la debitele permise de lege”, a mai precizat prefectul Claudiu Pop.

Mai puteti citi:

Ce boli tratează terapia cu ape termale de la Băile Felix, unice în Europa, şi ce se întâmplă în organism când sunt băute

Unicitatea apelor termale din Felix constă într-un echilibru fiziologic între compoziţia chimică şi termalitate, ceea ce le face extrem de apreciate şi eficiente atât în cura internă, cât şi în cura externă. Sunt în fruntea topului apelor curative din Europa, lucru dovedit de analizele efectuate de instituţiile de specialitate din Occident. Putini ştiu că apele termale din Bihor pot fi şi băute.

A fost lansată Oradea City App, cea mai complexă aplicaţie de turism din România

Oradea are cea mai complex aplicaţie de turism din România, şi asta pentru că dispune de informaţii bogate, de la fotografii, hărţi turistice, posibilitatea de a plăti bilete OTL sau locul de parcare. Ba mai mult, platforma permite utilizatorului să fie informat despre toate evenimentele locale.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite