FOTO Bani din reţete fictive. 10 medici de familie, pediatri şi diabetologi au fost arestaţi, fiind acuzaţi de un prejudiciu de peste 700.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
10 medici au fost arestati
10 medici au fost arestati

12 arestări în dosarul reţetelor falsificate de la Oradea. După o şedinţă ce a durat aproape 12 ore, magistraţii Tribunalului Bihor au decis, vineri noapte, arestarea celor 12 persoane reţinute de către procurorii DIICOT Oradea. Este vorba despre 10 medici, administratoarea unei farmacii şi administratorul firmei fantomă.

Judecătorii Tribunalului Bihor au decis arestarea celor 12 persoane reţinute de procurorii DIICOT Oradea în dosarul eliberării de reţete false. Este vorba despre medicii Ioan Bugariu, Ioan Ghiurău, Nemeth Elvira, Peto Eniko, Ramona Şovre, Liviu Stamatian, Lidia Ţuţu, medicii pediatri Darvas Ilona, Vereş Pop Oana şi diabetologul Larisa Dumbravă. A mai fost arestată  farmacista Laura Ciobotaru, administratoarea Lavanda Farm, precum şi Ioan Bota, reprezentantul unei firme Ei sunt acuzati de  fals, înşelăciune şi evaziune fiscală.

La intrarea în sala de judecată medicul Larisa Dumbravă a declarat că “este o ruşine că se dă în sistemul de sănătateşi că este vorba despre “insuficienţă în sistemul informaţional”.

Procesul a fost programat a începe la ora 12.00, însă a început abia în jurul orei 15.00, după ce avocaţii au cerut timp pentru a studia cele 160 de volume ale dosarului. Abia în jurul orei 20.00 s-a terminat procesul, timp în care procurorul DIICOT şi avocaţii şi-au susţinut pledoariile, şi au fost audiaţi inculpaţii. Programată iniţial pentru ora 21.30, sentinţa a fost pronunţată în jurul orei 23.30, când inculpaţii au aflat că se vor întoarce în spatele gratiilor. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Oradea.

“Eu consider că în acest caz solicitarea nu este întemeiată. Procurorii nu au adus niciun argument în susţinerea faptului că lăsarea în libertate a celor 12 persoane ar prejudicia ancheta ori că ar reprezenta pericol pentru ordinea publică", a afirmat avocatul Bogdan Meşter, unul dintre apărători.

Reamintim că în cursul zilei de joi, procurorii DIICOT Oradea au reţinut  12 persoane care sunt suspecte că în perioada 2012-2014 au  generat activităţi de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Prejudiciul stabilit la acest moment este în valoare de 700.000 euro, fiind eliberate aproximativ 14.000 de reţete fictive.

Medicii sunt suspectaţi că au fraudat fondul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizată în tratamentul ambulatoriu” şi a medicamentelor şi materialelor  sanitare specifice”, care se acordă pentru tratamentul  în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu  scop curativ  (PNS) şi implicit a sumelor raportate şi  ulterior decontate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În cursul zilei joi, 13 august, la sediul DIICOT Oradea au fost audiate 20 de persoane, în cadrul acţiunii care vizează destructurarea unui grup infracţional format din 50 persoane, specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, înşelăciune şi fals.

Reţinerile au legătură cu percheziţiile procuroriilor DIICOT ce s-au desfăşurat în data de 27 noiembrie 2014. Atunci au avut loc 67 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Oradea şi judeţul Bihor, la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea - Secţia Oncologie, mai multe farmacii şi  cabinete medicale individuale ale unor medici de familie, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional format din 50 persoane, specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, înşelăciune şi fals.

“În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2014 membrii grupării au  generat activităţi de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente„ medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizată în tratamentul ambulatoriu” (TA) şi a medicamentelor şi materialelor  sanitare specifice”, care se acordă pentru tratamentul  în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu  scop curativ  (PNS) şi implicit a sumelor raportate şi  ulterior decontate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, se arată în comunicatul DIICOT. 

Va mai recomandam:

12 medici orădeni, reţinuţi de procurorii DIICOT pentru eliberarea a 14.000 de reţete fictive. Prejudiciul este estimat la 700.000 de euro

Cum poate scăpa „regina serelor”, Maria Schutz, de cei 10 ani de închisoare pentru tunul din agricultură şi falimentarea serelor Oradea şi Codlea

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite