Oradea

articolul anterior articolul urmator

Când şi de ce trebuie să ne spovedim şi să ne împărtăşim: explicaţia preoţilor

11
22 Mar 2016 04:11:55
Autor: Claudia Bonchiş
Spovedania in Postul Pastelui este foarte importanta
Spovedania in Postul Pastelui este foarte importanta

Spovedania trebuie să fie practicată cât mai des de credincioşi, în special în Postul Paştelui. Sfânta Taină a Spovedaniei se manifestă în momentul în care, între preot, penitent şi Dumnezeu se produce o minune, o mare lucrare tainică. Credinciosul se descarcă de păcate cu toată căinţa în faţa preotului şi a lui Dumnezeu, care, fiind prezent în chip nevăzut, îl iartă şi îl dezleagă prin mâinile preotului.

Spovedania este cunoscută ca Taina regenerării sufleteşti, adică a curăţirii de faptele rele săvârşite şi a refacerii comuniunii cu Dumnezeu, întreruptă de păcat

În viaţa omului de zi cu zi, e nevoie să se gândească şi să aibă încredere în puterea divină. Hristos a venit să adune, să unească. Împărtăşania este cea care-l aduce pe om de undeva, dintr-un gol, de undeva dintr-un deşert, îl cheamă, îl readuce şi îl reaşează din nou la starea cea dintâi. Credinţa nu se poate fără anumite cărări în viaţă sau indicatoare. Omul trebuie să meargă întotdeauna spre a vedea o lumină. Mărturisirea sau spovedania este restabilirea omului. Mărturisirea este legământul pe care-l face Dumnezeu cu omul”, afirmă părintele Roman Pintea.  

Potrivit acestuia, preoţii, prin darul care li s-a dat, sunt cei care dezleagă toate greutăţile. Omul trebuie să se gândească la ideea că Dumnezeu nu-l părăseşte. “Trebuie să te spovedeşti, dar să ai motive. Spovedania este mărturisirea greşelilor, astfel că trebuie să pui toată conştiinţa ta la contribuţie. Iertarea vine asupra omului prin bincuvântarea lui Dumnezeu”, mai precizează părintele Pintea.

Pr. Roman Pintea

În Ortodoxie nu se concepe primirea Sfintei Împărtăşanii fără spovedanie şi dezlegarea de păcate; dar dacă pentru a ne împărtăşi avem nevoie de o mai mare pregătire, Spovedania o putem face oricând. De aceea putem spune că nu este îngrădită de anumite termene sau soroace ci, în principiu, ea se poate săvârşi ori de câte ori credincioşii simt nevoia să o facă.

“Mărturisirea în Postul Mare, mai ales în Săptămâna Patimilor, este cea mai importantă pentru că reprezintă pătimirea lui Hristos şi Învierea, care nu este decât izbânda învierii noastre”, spune părintele Roman Pintea.

Spovedania nu trebuie condiţionată de perioada unuia din cele patru posturi mari, ci poate fi săvârşită ori de câte ori conştiinţa se simte încărcată de fapte rele, de care trebuie să ne debarasăm. Sfânta Împărtăşanie serveşte ca armă invincibilă pentru noi, în înfrângerea inamicului invizibil al mântuirii. Ea este rodul triumfului victorios peste împărăţia întunecată a diavolului.

Va mai recomandam:

Cum devine credinciosul biruitor în Postul Paştelui. Preot: „Nu mâncarea în sine te va scăpa de fărădelegi“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

g duscanu
22.03.2016, 04:36:17

Aberatii si minciuni sfruntate...

+1 (1 vot)
Adrian Foangă
22.03.2016, 09:39:30

La ce te astepti din partea popilor?

+1 (1 vot)
nic
22.03.2016, 07:57:33

Chiar nu exista zi fără tembelisme religioase ??? Chiar așa de idioata este natia romana încât sa mai consume astfel de prostii in sec 21 ??? De 25 de ani oamenii au lansat in spațiu

+1 (1 vot)
nic
22.03.2016, 07:59:20

Un telescop care a facut milioane de fotografii panoramice ale universului.Si in nici una dintre ele nu apare un mosulica barbos si zâmbitor.

+1 (1 vot)
Adrian Foangă
22.03.2016, 09:40:04

Se ascunde dupa vreo planeta mai mare, prin vreo nebuloasa... nu sta nici EL la vedere, nu se lasa usor. :)

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările