Cazul Pelican, o escrocherie de film hollywoodian. Protagonişti, un fals avocat şi fondatorul unui spital privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pretins avocat din Bucureşti a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru o escrocherie inspirată din filmele hollywoodiene, în care victimă a căzut un medic, unul dintre fondatorii celui mai cunoscut spital privat orădean, Pelican.

Pe bucureştean îl cheamă Marian Traian Toderaşcu Bălan, dar se prezintă Traian Toderaşcu, nume identic cu al unui avocat membru al Baroului Bucureşti. 

Procesul are ca punct de pornire vara anului 2015 când medicul orădean Ovidiu Gogu Cacuci, fondator al Spitalului privat Pelican din Oradea alături de alţi doi medici, fraţii Teodor şi Adrian Maghiar, căuta investitori pentru finalizarea unui proiect demarat în Cluj:  un nou spital privat, pentru ridicarea căruia cheltuiseră deja peste 10 milioane euro, dar a rămas neterminat întrucât băncile au refuzat să-i mai finanţeze.

Salvator cu „comision“

Toderaşcu Bălan i-a fost recomandat drept avocat şi consultant al mai multor companii bancare şi l-a întâlnit în mai multe rânduri, în Bucureşti, unde bărbatul i-a promis obţinerea unei finanţări de 20 milioane euro de la Banca de Investiţii Morgan Stanley din New York, pe care el i-ar reprezenta în România.

Pentru asta, însă, Toderaşcu Bălan i-a cerut să încheie un "consulting agreement", adică acord de consultanţă, care prevedea că va primi un "comision de succes" de 135.000 euro din valoarea creditului, din care 25.000 euro în avans, înainte de semnarea contractului de finanţare.

Cacuci a şi semnat actul şi a virat în contul bucureşteanului avansul după care Toderaşcu Bălan i-a pus în faţă un nou document: "Loan agreement", adică un acord de împrumut cu Banca de Investiţii Morgan Stanley din New York în condiţii mai mult decât avantajoase: rambursarea în 10 ani cu o perioadă de graţie de 2 ani şi cu o dobândă generoasă, de 3,2% pe an.

E „ţeapă“

Cacuci l-a semnat şi pe acesta, fără să verifice nimic. A făcut-o abia a doua zi, când a ajuns acasă, la Oradea. A căutat datele de contact ale reprezentanţilor companiei americane, le-a solicitat confirmarea acordului de împrumut însă răspunsul a fost negativ: contractul era fals, la fel şi semnăturile din dreptul numelor a doi vicepreşedinţi, iar datele băncii copiate de pe site-ul băncii.

Sunat de Cacuci, Toderaşcu Bălan a răspuns iniţial la telefon însă când a auzit că a fost prins, a închis şi nu a mai fost de găsit. Ca atare, în decembrie 2015, bucureşteanul a fost dat pe mâna procurorilor pentru înşelăciune şi fals.

Abia după declanşarea cercetărilor la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, anchetatorii şi-au dat seama că, de fapt, omul nici nu e avocat. "Nu avea cunoştinţe elementare de drept. Pretindea că a terminat Facultatea de drept din Universitatea Bucureşti, însă nu putea prezenta niciun document. De fapt, nu putea prezenta vreun act care să arate că a făcut vreodată o facultate", a explicat, pentru adevarul.ro, unul dintre anchetatorii săi. 

Escroc cu antecedente

Verificările au arătat că Toderaşcu-Bălan este un ofiţer rezervist condamnat în trecut, tot pentru înşelăciuni şi eliberat din Penitenciar în iulie 2014. Trei luni mai târziu, el s-a înscris în controversatul Barou Constituţional condus de hunedoreanul Pompiliu Bota şi declarat ilegal de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Baroul funcţiona în paralel cu organizaţia oficială a avocaţilor şi, culmea, purta aceeaşi denumire - Uniunea Naţională a Barourilor din România - tocmai pentru a fi greu de diferenţiat. 

Solicitaţi de procurorii orădeni să trimită dosarul profesional al lui Toderaşcu-Bălan, reprezentanţii UNBR-Bota au refuzat, răspunzând doar că bărbatul e avocat cu drepturi de a pleda la judecătorii, tribunale şi curţi de apel. De cealaltă parte, reprezentanţii organizaţiei oficiale a avocaţilor, UNBR, au transmis că Toderaşcu Bălan nu figurează înscris în tabloul avocaţilor al vreunui barou component al UNBR, nu are calitatea de avocat şi nu poate exercita în mod legal profesia de avocat.

Nu-i avocat, dar nu-i penal

Cazul a ajuns în faţa instanţei în 2018. Acuzaţiile?  Înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi exercitarea fără drept a unei profesii. Procesul bucureşteanului a început la Judecătoria Oradea, unde a şi fost condamnat, în luna martie, în acest an, la 4 ani de detenţie plus returnarea celor 25.000 euro încasaţi prin fraudă, pagubă care va fi greu recuperată în condiţiile în care bărbatul nu are proprietăţi pe numele său.

Instanţa, care a motivat abia acum soluţia, l-a achitat bucureştean pentru faptul că se dădea drept avocat, invocând că nu a comis fapta cu vinovăţia prevăzută de lege. Explicaţia? Deşi admite că a avut intenţia clară de a păcăli oamenii, folosindu-se de similitudinea numelui şi profesiei cu cele ale unui veritabil avocat din Baroul Bucureşti, judecătorul a invocat că, în acest caz, "nu a întocmit contract de avocat, delegaţie sau mandat de reprezentare şi nu a eliberat chitanţă". 

Escroc până la capăt

Legat de faptele pentru care a dispus condamnarea la închisoare a bărbatului, judecătorul a arătat că Toderaşcu Bălan a acţionat cu intenţie directă, cu scopul de a obţine foloase materiale. 

Magistratul i-a reproşat bărbatului şi că, în loc să-şi recunoască faptele şi să încerce să le îndrepte, a vrut să păcălească  până şi şi instanţa. Iniţial, Toderaşcu - Bălan a pretins că vrea să  achite prejudiciul, cerând o păsuire de câteva luni, după care nu s-a prezentat la proces. Pedeapsa, de 4 ani de detenţie, dictată acum de Judecătoria Oradea nu este una definitivă. Avocatul a atacat-o, deja, verdictul final urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel Oradea. 


În loc de spital, hotel

Imagine indisponibilă

În lipsa finanţării, spitalul din Cluj al companiei orădene Pelican Impex nu s-a mai finalizat. Construcţia spitalului, începută în 2011 şi evaluată ca şi investiţie la circa 50 milioane de euro,  a fost întreruptă după finalizarea structurii clădirii, la începutul anului 2013.

Antreprenorul, compania maghiară Kesz, a încercat să găsească investitori alături de patronii orădeni ai spitalului, însă cum nu a reuşit, a încercat să vândă imobilul pentru ca, în final, să-l finalizeze şi să-l transforme într-o uriaşă clădire de birouri. 

Inaugurarea clădirii Hexagon Offices & Apartments, prima a grupului Kesz în România, a avut loc primăvara trecută, pe 23 mai 2019. Are opt etaje şi o suprafaţă de închiriat de 21.600 mp. Imobilul include şi spaţii comerciale, un centru de conferinţe, o cafenea, un restaurant şi un centru fitness.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite