Oradea

articolul anterior articolul urmator

Ce este fructonata, produsul cu care o româncă a uimit industria alimentară mondială: „Nu este gem sau dulceaţă, ci gustul adevărat de fructe la borcan“

22
10 May 2018 04:12:34
Autor: Claudia Popa
Inginerul Simona Bişboacă, "mama" fructonatei FOTO Arhivă personală
Inginerul Simona Bişboacă, "mama" fructonatei FOTO Arhivă personală

Un produs unic în industria alimentară a fost prezentat de o româncă la Târgul Natural & Organic Products Europe, de la Londra, eveniment care s-a desfăşurat în perioada 22-23 aprilie. Este vorba despre fructonată, singurul produs care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatură sub 42°C, fără pasteurizare finală.

Orădeanca Simona Bişboacă (38 de ani) inginer în industria alimentară şi cercetător, cunoscută ca inventatoarea elixirului tinereţii- Antioxivita, extractul din sâmburi şi pieliţe de struguri foarte bogat în antioxidanţi-a reuşit să uimească, din nou, industria alimentară. După şapte ani de experimentat, cercetat, modificat utilaje şi îmbunătăţit metoda de lucru a adus pe piaţă un produs unic în lume, o inovaţie în industria alimentară.

“Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la idea de ce trebuie fiartă sau pasteurizată  dulceaţa dacă ştim că peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperaură de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală. Asa a apărut fructonata”, ne-a explicat Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

Potrivit acesteia, produsul nu este gem, dulceaţă sau marmeladă, este gustul adevărat de fructe la borcan.

“Fructonata este singurul produs care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatură sub 42°C, fără pasteurizare finală, astfel încât se păstrează nutrienţii, fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor poaspete. Folosim doar fructe ajunse la maturitate, din cultură certificată ecologic, fără adaos de zahăr, conservanţi sau aditivi alimentari. Fructonata are cel mai mare conţinut de fruct, şi are un termen de valalabilitate de doi ani la temperatură ambientală”, a mai explicat Simona Bişboacă.

Fiind sub forma unei paste de fruct, este un aliment tartinabil şi poate fi folosit în mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau gustări, deserturi crude chiar şi pentru bebeluşi.

Până acum, orădeanca a realizat fructonate din cireşe, portocale şi afine, iar la târgul de la Londra, cea mai mare expoziţie europeană pentru produse naturale şi ecologice, au fost prezente peste 700 de companii ca expozanţi din 91 de ţări şi peste 10 mii de reprezentanţi ai unor companii din domeniul alimentar. Din România a participat doar Simona.

“Am experimentat tehnologie pe mai multe fructe chiar şi tomate, dar, în prezent, procesăm cireşe bio de pe dealurile însorite de lângă Şimleul Silvaniei, afine de pădure din munţii Bihorului, la care adăugăm puţin must de struguri bio concentrat, provenit din struguri cultivaţi în sudul judeţului Timiş. Ca o notă exotica am decis să aducem din însorita Calabria (Italia) portocale bio, cu o aromă şi o dulceaţă extraodinară. Reacţia şi aprecierile vizitatorilor au fost extraordinare şi ne-au confirmat, încă odată, că suntem pe drumul cel bun”, a explicat Simona Bişboacă.

Deocamdată, produsele se pot achiziţiona doar în mediul online de pe trei siteuri: www.gusturibio.ro, www.obio.ro şi www.vegis.ro

Orădeanca are planuri şi pe viitor. Şi-a propus ca în acest an să facă şi un sortiment de dulceaţă de o calitate superioara cu mai mult fruct, fără zahăr, şi mai testează sucuri de fructe procesate tot la rece, fără pasteurizare, cu termen de valabilitate de cel puţin un an.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

daniel stanciu
10.05.2018, 04:59:41

Interesant. Dacă informațiile sînt reale poate fi un succes; fără zahăr adăugat-piață uriașă pentru alimentația diabeticilor și a celor in5 cure de slăbire. În plus fără pasteurizare și păstrate la temperatura ambiantă. Să vedem deci continuarea, materializarea într-un produs cumoscut mondial. Nu de alta, dar atîtea știri de felul ăsta am văzut că am devenit tare sceptic.

+11 (11 voturi)
Ionel Marcu
10.05.2018, 09:00:58

Cum să nu fi sceptic, de 200 de ani se face cercetare în domeniu și n-a reușit nimeni să conserve fructele asa. O să vedem confirmarea, mă îndoiesc?

+7 (7 voturi)
Remus Octavian Mocanu
10.05.2018, 08:56:06

Sper ca dna Bisboaca aduce ceva original la nivel de retzeta, cu care eventual sa atraga clientela ptr noul produs, nu de alta dar in materie de metoda e putin probabil sa fie ceva nou: sunt tot felul de metode de deshidratare a alimentelor si nu toate presupun temperaturi peste 40 C; in definitiv producand un vid ordinar (la limita vidului inalt, e adevarat) poti sa faci apa sa fiarba si la 0 C daca tzii...

0 (2 voturi)
Ionel Marcu
10.05.2018, 09:05:38

Da, dar fructonata asta înțeleg că nu e un praf liofilizat, ci un nectar sau pastă sau smoothie. Până vedem despre ce e vorba voi continua să-mi congelez fructe pentru iarnă sau să usuc.

+7 (7 voturi)
Remus Octavian Mocanu
10.05.2018, 09:32:04

Cu desicarea nu trebuie sa mergi pana la solid (pudra) - poti sa te opresti pe la jumatate. "gel" adica.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (22)