Ce se mânca la curţile regale din Evul Mediu. Cinci reţete medievale pe care le puteţi încerca acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: foodsofengland.co.uk
FOTO: foodsofengland.co.uk

Nu au existat burgeri, ciocolată, roşii şi nici măcar cartofi. Cu toate acestea, bucătarii de la curţile regale din Evul Mediu amestecau ingredientele cu atâta măiestrie încât i-ar pune în încurcătură pe cei mai sofisticaţi chefi din ziua de azi. Au, însă, şi reţete simple pe care le puteţi încerca acasă.

O dovedeşte o carte de reţete scrise de cei mai buni bucătari care au lucrat la curtea lui Richard al II-lea şi care a supravieţuit până azi, când poate fi consultată gratuit pe internet, prin proiectul Gutenberg.Se numeşte „The Forme of Cury” şi conţine 196 de reţete cu mâncăruri din secolul XIV. 

reteta

Reţeta nr. 53, de pildă, este o friptură de porc într-un sos gros şi foarte condimentat. Poartă numele de Cormarye şi e o friptură din antricot de porc, într-un sos de vin roşu, piper, coriandru, chimen, usturoi şi sare la care, în final, se adaugă câteva picături de bulion.

Azi, budinca de orez o poţi lua şi de la magazin. În Evul Mediu era, însă, o delicatesă pe care o găseai doar pe masa bogaţilor, căci se spunea că vine „din cealaltă parte a lumii”. Reţeta? Orezul se spală, se fierbea în apă şi să lasă la răcit. Apoi se acoperă cu lapte de migdale şi fierbeţi pentru o vreme. Adăugaţi miere şi zahăr, gătiţi până când întregul amestec se îngroaşă şi gata. Aveţi o budincă regală de orez.

Payne Foundewe

Budinca de pâine e populară în Anglia şi în prezent, puţini ştiu, însă, că reţeta provine din secolul XIV. Ingredientele le găsiţi la Reţeta 59 din cartea „The Forme of Cury”. Se cer 4 feii de pâine, 1 pahar de vin roşu, ½ pahar de miere, ¼ pahar de stafide, 1/8 pahar de zahăr, 1 albuş de ou, ½ linguriţă de scorţişoară, ghimber, cuişoare, coriandru şi zahăr. Prăjeşte pâinea uşor, bate albuşul de ou cu vin, adaugă, zahărul, mierea, condimentele, stafidele şi pune sosul la fiert, la foc mic, până când se îngroaşă, după care poţi adăuga pâinea ruptă bucăţi. Ornează cu coriandru şi zahăr.

Clătitele erau populare încă din Evul Mediu, se pare, fiind menţionate la reţeta 162 în cartea The Forme of Cury sub numele de „Crips” şi e un aluat făcut din făină şi albuşuri de ou, care era prăjită şi rostogolită în zahăr după ce era răcită. Rezultatul pare să semene mai degrabă cu o gogoaşă decât cu o clătită de azi. 

 Dacă v-aţi întrebat vreodată ce bomboane au avut copiii în Evul Mediu, atunci vă dăm noi răspunsul: Payn ragoun Se amestecă puţină miere, zahăr şi apă împreună şi se fierbe la foc mic, iar apoi adăugaţi ghimbirul de pământ. Reteta cere bucătarului să-şi scufunde degetul în sirop, iar dacă nu mai picură, e gata. Adăugaţi, atunci, seminţe de pin şi amestecaţi până se îngroaşă. Lăsaţi apoi amestecul să se răcească în coji de pâine ori în matriţe.

bomboane medievale
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite