Oradea

articolul anterior articolul urmator

Cel mai bătrân motor electric din România încă funcţionează, după 132 de ani de folosire

7
4 Jul 2022 06:13:31
Autor: Laura Gal
Ştrandul din Băile 1 Mai s-a redeschis după ce a fost renovat în întregime. FOTO: Primăria Sânmartin
Ştrandul din Băile 1 Mai s-a redeschis după ce a fost renovat în întregime. FOTO: Primăria Sânmartin

Cel mai bătrân motor electric din România, pus în funcţiune în 1890 în Ştrandul cu valuri din Băile 1 Mai, a fost reabilitat şi repornit, din acest weekend. Se află în „marea" termală din staţiunea bihoreană, într-o cameră tehnică cu pereţi de sticlă.

„Face parte din istoria noastră. Acum peste o sută de ani, când a fost pus în funcţiune, doar ştrandul Lido din Bucureşti şi Băile 1 Mai aveau bazin cu valuri”, spune primarul de Sânmartin, Cristian Laza.
 
Instalaţia, pusă în funcţiune în 1890, a fost folosită neîntrerupt până în 2010, când motorul s-a defectat. A fost reparat abia acum, odată cu lucrările de reabilitare a întregului ştrand, cu păstrarea componentelor originale. Investiţia s-a ridicat la 75.000 euro, la care s-au adăugat alţi 100.000 euro, plătiţi pentru amenajarea unei camere tehnice cu pereţi din sticlă, prin care să poată fi fotografiat sau filmat de turişti în timp ce funcţionează.
 
Construcţia a fost ridicată în capătul bazinului, pornind de la fundaţia fostei camere tehnice, din care s-a păstrat până la un metru din înălţime. S-a procedat şi la refacerea soclului iniţial ornat cu steluţe şi căluţi de mare, în ton cu valurile. „Am vrut să păstrăm cât mai fidel aspectul original al bazinului", spune edilul.
Motorul a fost construit în 1889 de inginerii firmei Ganz din Ungaria. Cu ajutorul curelelor de transmisie, motorul mişcă două roţi dinţate de mari dimensiuni care acţionează două cuve de inox amplasate deasupra a două puţuri ce duc la apa din bazin. Fiecare dintre cuve presează apa atunci când este coborâtă în puţ şi o trage înapoi atunci când este ridicată. Mişcarea apei face valuri.
Noua cameră tehnică în care se află motorul are pereţi de sticlă, pentru ca turiştii să poată urmări instalaţia şi fotografia cel mai "bătrân" motor electric din România FOTO: ebihoreanul.ro
 
Ingeniozitatea instalaţiei constă în faptul că roata dinţată care acţionează cuva din partea dreaptă a bazinului are doi dinţi în plus faţă de cea din partea stângă. 
Din fundaţia fostei camere tehnice s-a păstrat până la un metru din înălţime pentru refacerea soclului iniţial ornat cu steluţe şi căluţi de mare, în ton cu valurile. FOTO: ebihoreanul.ro
 
Aşa că, dacă la început valurile pornesc alternativ pe partea dreaptă şi de partea stângă a bazinului, la fiecare la două minute şi jumătate cele două cuve vor ajunge să acţioneze simultan, după care valurile se vor decala din nou. 
 

Vă recomandăm şi:

Punct de belvedere ridicat lângă Oradea. Cum arată observatorul de un milion lei FOTO/VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ludwig
4.07.2022, 06:56:15

Mai bine il dadeau la muzeul tehnicii Dimitrie Leonida si lu-au unul nou performant. La strand nu stiu sa intereseze pe cineva acest motor...

0 (4 voturi)
Vladescu Adrian
4.07.2022, 07:37:56

....175000 euro: o fi mult, o fi putin?

marius b
4.07.2022, 08:33:42

Batran sau vechi? 100% ai trecut prin scoala ca gasca prin apa...

+1 (1 vot)
Augustin Man
4.07.2022, 10:18:52

Dupa citirea titlului am stiut ca-i un motor Ganz - Budapest. Cind eram la Politehnica, acum vreo jumatate de secol, erau mai multe motoare din astea, dar pe mine m-au impresionat cel mai tare aparatele de masura (ampermetre, voltmetre) din Austria, enorme si de o precizie fantastica. Din pacate nu aveau protectie la manipulare gresita (se presupunea ca nu ajunge pe mina nepriceputilor) si o colega a ars unul :(

0 (2 voturi)
2 loco
4.07.2022, 14:22:44

Un "motor electric" poate functiona la infinit daca e rebobinat si i se schimba rulmentii

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările