Oradea

articolul anterior articolul urmator

Cel mai controversat magistrat din Bihor a fost condamnat, definitiv, la ani grei de închisoare

1
10 Nov 2015 21:01:06
Autor: Claudia Bonchiş
Judecatorul Mircea Puscas a fost condamnat la patru ani de inchisoare
Judecatorul Mircea Puscas a fost condamnat la patru ani de inchisoare

Judecătorul Mircea Puşcaş, cel mai controversat magistrat din Bihor, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Decizia a fost luată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi este definitivă.

Acuzat de procurorii DNA Oradea de trafic de influenţă şi fals în declaraţii, judecătorul Mircea Puşcaş a fost condamnat, în primă instanţă, de judecătorii Curţii de Apel Timişoara la patru ani de închisoare cu executare. În urma apelului declarat de Puşcaş, judecătorii ICCJ au decis respingerea ca nefondată, astfel că s-a menţinut decizia Curţii de Apel Timişoare, iar Puşcaş are de executat patru ani de închisoare.

În acelaşi dosar, Marcel Piştiuca, acuzat de complicitate la trafic de influenţă a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată  pe un termen de încercare de 4 ani.

Mircea Puşcaş, fost judecător al Curţii de Apel Oradea este acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţii. Magistratul a fost suspendat din funcţie de CSM în 2013, după ce a fost trimis în judecată în trei dosare de corupţie.

 Mircea Puşcaş a fost trimis in judecată de DNA Oradea pentru două infracţiuni de trafic de influenţă si trei infracţiuni de fals în declaraţii, din care una în formă continuată. Alături de el a fost trimis în judecată şi Marcel Piştiuca, acuzat de complicitate la trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Puşcaş, la acea dată judecător la Tribunalul Bihor, a pretins şi primit de la un denunţător suma de 1.500 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul unor instanţe din Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător, judecat pentru evaziune fiscală, o pedeapsă cu suspendare condiţionată atât la judecata în fond cât şi în căile de atac.

De asemenea, în cursul anului 2011, Puşcaş Mircea, în calitate de judecător la Curtea de Apel Oradea, prin intermediul inculpatului Piştuca Marcel, a pretins de la acelaşi denunţător suma de 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător o soluţie de achitare într-o altă cauză penală în care era judecat pentru infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire. Din suma pretinsă, Puşcaş a primit de la denunţător suma de 20.000 de euro, atât direct cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată.

Denunţătorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea. De asemenea, la scurt timp, instanţa de judecată l-a condamnat pe denunţător la pedeapsa cu închisoarea şi în cauza penală pentru a cărei soluţionare favorabilă acesta a remis inculpatului Puşcaş Mircea suma de 1.500 de euro în anul 2009.

Potrivit anchetatorilor, în cuprinsul declaraţiilor de avere date în anul 2010, judecătorul a omis să menţioneze că a achiziţionat şi apoi a vândut un autoturism. În plus, în cuprinsul declaraţiilor de avere din anii 2011 şi 2012, a omis să menţioneze că a împrumutat o persoană fizică cu echivalentul în lei al sumei de 10.000 de euro, în condiţiile în care legea impune declararea împrumuturilor cu o valoare mai mare de 5.000 de euro.

Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Timişoara, iar sentinţa dată ieri de magistraţii acestei instanţei îl condamnă pe Mircea Puşcaş la patru ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi pe o durată de trei ani după ispăşirea pedepsei principale.

Intermediarul şpăgilor, Marcel Piştuca a fost şi el condamnat tot la închisoare cu executare, pentru doi ani şi şase luni. În plus, Puşcaş a fost obligat să achite cheltuieli judiciare în valoare de 40.000 de lei iar Piştuca în valoare de 20.000 de lei. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Judecătorul orădean Mircea Puşcaş mai este judecat şi la Curtea de Apel Cluj, tot într-un dosar al DNA, fiind acuzat că a pretins de la doi traficanţi de ţigări să cumpere de la cumnatul său un autoturism cu o sumă mai mare cu aproximativ 10.000 euro decât preţul real al maşinii, pentru ca, în schimb, să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea.

Magistratul mai este judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru mărturie mincinoasă, într-un dosar în care a fost trimis în faţa instanţei alături de comisarul Florian Rob, fostul şef al Poliţiei Rurale Ciumeghiu. În acest ultim caz, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Rob cu suspendare în timp ce judecătorul a fost achitat, decizia fiind atacată cu apel. Trimis în judecată în trei dosare de corupţie în mai puţin de un an, Puşcaş a fost, în 2013, suspendat din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Carmen Florea
10.11.2015, 21:20:56

... ani grei de inchisoare ... Vezi ce inseamna sa te obisnuiesti cu 2 ani cu suspendare numai in Rumania, gazetaro? Pt ca ani grei de inchisoare inseamna nu 4, ci 24 ...

+1 (1 vot)