Cel mai modern aquapark din Europa va fi construit în judeţul Bihor, la Balc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un investitor misterios va face aquapark pe terenul unde se află castelul de la Balc, judeţul Bihor. Castelul a fost cumpărat cu aproape un milion de euro de către o firmă de apartament din Moineşti, judeţul Bacău.

Castelul Degenfeld Schomburg din Balc, construit în 1484 de către episcopul orădean Pruisz Janos şi frecventat de către prinţul Gheorghe Ghica, a cărui soţie a fost înmormântată la Balc, este monument ocrotit prin lege, din anul 1967. Legendele create în jurul castelului vorbesc despre fantoma soţiei prinţului Ghica, Natalia, care ar bântui şi astăzi zona, însă impunătorul castel, construit pe un teren de peste 19 hectare, are toate şansele să pătrundă într-o nouă eră, cea a turismului balnear.

Potrivit lui Arsenie Maroşan, primarul din localitatea bihoreană Balc, castelul a fost cumpărat la sfârşitul lunii trecute de către firma ADL Invest din Moineşti, judeţul Bacău, reprezentată prin procură notarială de către Elena Adobriţei. „Aceasta şi soţul său mi-au spus că au cumpărat castelul şi că vor face aici cel mai modern aquapark din Europa. Au început deja lucrările de proiectare şi, în cel mai scurt timp, vor începe execuţia", a declarat Arsenie Maroşan. Investitorii vor construi un hotel, căsuţe de vacanţă şi bazine, adică un complex pregătit pentru a face faţă unui circuit de circa 1.000 de persoane.

Miliardarul Dan Adamescu ar fi misteriosul investitor

Firma ADL Invest este o companie de apartament din Moineşti, executată silit în octombrie 2010, de către Primăria Moineşti, pentru o datorie de circa 4.200 de lei, reprezentând impozite şi taxe locale restante. Cu toate acestea, aceeaşi firmă figurează pe www.listafirme.ro pe locul întâi în Top Afaceri România 2011, în domeniul comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate, conform datelor de bilanţ aferente anului 2010. Deşi la întâlnirea cu primarul din Balc, firma a fost reprezentată de către Elena Adobriţei, surse neoficiale susţin că adevăratul investitor ar fi Dan Grigore Adamescu, magnatul clasat pe locul 4 în Top Forbes 500 Miliardari 2011, cu o avere de circa 950 de milioane de euro, şi urmat, pe locul 5, de către Ion Ţiriac, un alt miliardar atras de localitatea Balc. Numele lui Adamescu este legat de firme precum Baumeister, Mega Construct, Unirea Shopping Center, City Business Center, Astra InterContinental,  România Liberă şi Flamingo.

Monument istoric

Lucian Silaghi, director executiv la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, a spus că, din informaţiile pe care le deţine, castelul Degenfeld Schomburg a fost cumpărat de către Dan Grigore Adamescu. „Castelul este monument istoric de interes local şi a fost reconstruit în anul 1896 de contesa Emma Degenfeld Schomburg. În anul 1920, a fost cumpărat de bancherul Pincaş Iosif, cumnat al prinţului Ghica. În 1944, castelul a trecut în administraţia Ministerului Industriei Forestiere, iar în 1958, la Ministerul Sănătăţii", a spus Lucian Silaghi. Domeniul de la Balc, situat la70 de kilometri de Oradea, a cuprins castelul care are inclusiv un ştrand cu  apă de sondă şi o bază sportivă, totul înconjurat de un parc dendrologic.  Din domeniu mai făcea parte şi fondul de vânătoare administrat de Ion Ţiriac, fosta herghelie de la Balc şi mii de hectare de teren agricol şi forestier.

Castelul a fost preluat de Petrom în anul 1996, când o judecătoare din Marghita a aprobat trecerea monumentului în patrimoniul companiei de stat, societate privatizată mai târziu. CJ Bihor a încercat să recupereze castelul, prevalându-se de faptul că, după instaurarea regimului comunist, actuala societate Petrom a primit imobilul numai  în „administrare operativă", nu în proprietate. Cum CJ nu a fost împuternicit de Guvern să deschidă un proces prin care să apere interesul public, castelul a rămas în patrimoniul OMV-Petrom. Compania petrolieră a scos castelul la vânzare în 2009, când a cerut 2,5 milioane de euro.

Castel dorit şi de CJ Bihor

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Dumitru Voloşeniuc, spune că în decembrie 2011, castelul de la Balc a fost vândut pentru 801.000 euro fără TVA, adică peste 993. 000 de euro. „Poate dacă nu era criză, l-am fi cumpărat noi, fiindcă aveam dreptul la preemţiune. Ultima oară le-am trimis celor de la OMV Petrom un act de donaţie, însă aceştia au refuzat să ni-l doneze, deşi ar fi putut să facă acest gest, având în vedere câţi bani au făcut de pe urma statului", a spus Dumitru Voloşeniuc. Dacă monumentul ar fi ajuns la CJ Bihor, acesta ar fi încercat să atragă finanţare europeană pentru transformarea castelului în obiectiv turistic.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite