Cel mai modern refugiu turistic realizat cu bani europeni. Cum arată cabana cu lift şi observator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cabana

Călugării greco-catolici ai Congregaţiei Don Orione au ridicat în judeţul Bihor o cabană destinată copiilor şi tinerilor, dar deschisă şi altor turişti, în localitatea Zece Hotare, un sat din comuna Şuncuiuş, pe dealurile care coboară dinspre Munţii Pădurea Craiului către Crişul Repede.

Ideea înfiinţării unui refugiu turistic a pornit în anul 2014, initial ca o tabără pentru copii, călugării Greco-catolici reuşind să cumpere în satul Zece Hotare o suprafaţă de zece hectare de teren cu ajutorul lui Ioan Bora, un enoriaş octogenar al parohiei. Înainte să desfiinţeze comuniştii Biserica Greco-Catolică, acesta fusese împărtăşit de către episcopul Iuliu Hossu. 

Bătrânul le-a oferit banii pentru achiziţie, iar ulterior membrii asociaţiei au realizat un proiect cu care au aplicat pentru obţinerea unor fonduri europene din programul Ro-Hu 2014-2020.

Terminată în această vară

Lansat în martie 2018, proiectul a avut un buget total de 1,1 milioane euro, din care 700.000 euro au revenit Parcului Naţional Crişuri-Mureş, din judeţul Békés, iar 400.000 de euro asociaţiei greco-catolice din Oradea.

cabana

Construcţia clădirii a început în 2018, fiind terminată în vara acestui an, când a şi fost dată în folosinţă. „Am vrut să avem un loc frumos, cu un aspect cât mai natural, care să nu fie în conflict cu natura înconjurătoare şi unde să oferim posibilitatea unui turism responsabil, diferit de turismul sălbatic cu maşini turate, muzică la maximum şi fum de grătar”, a explicat părintele Mihai Fechetă, preşedintele organizaţiei, la inaugurarea investiţiei, într-o zonă care, iniţial, era un loc năpădit de spini şi spre care nici măcar nu exista vreun drum.

cabana

De altfel, părintele Mihai, originar din judeţul Neamţ, şi părintele Florian, din Sălaj, la rându-i membru al asociaţiei, au fost iniţiatorii proiectului, cei doi visând de mulţi ani să înfiinţeze o tabără pentru copii într-un loc unde natura este aproape cum a lăsat-o Dumnezeu la facerea lumii. Cei doi au ajutat nu doar la construirea şi dezvoltarea şcolii şi liceului Don Orione din Oradea, ci şi la formarea tinerilor, ducându-i anual inclusiv în drumeţii, deseori la Zece Hotare.

cabana

Cabană cu lift şi observator

Cabana are peste 600 metri pătraţi, parter şi mansardă. La parter, există un punct de informare turistică, unde drumeţii pot primi pliante, broşuri şi hărţi, dar şi să afle în format video cum pot ajunge, la pas ori cu bicicletele, la atracţiile naturale din zonă - Peştera Bătrânului din localitate, Peştera Unguru Mare din Şuncuiuş, Valea Căprioarelor, Valea Ţapului, aleea Viorelelor etc.

cabana

Tot la parter, a fost amenajată „şcoala din pădure”, o sală de curs cu tablă smart şi videoproiector, unde copiii vor învăţa lecţii despre natură şi bogăţiile zonei, de la flora abundentă în sunătoare şi cimbrişor la fauna cu căprioare şi mistreţi. Alături, există o bibliotecă şi un depozit pentru biciclete.

Clădirea este dotată nu doar cu scări pentru a urca la etaj, ci şi cu un lift ce duce către un observator unde au fost montate binocluri şi un telescop, prin care poate fi admirată întreaga zonă din jur, destinate persoanelor cu handicap.

Gratuit

Tot la etaj există un punct de prim ajutor, cu targă, pat şi dulap farmaceutic, iar la mansardă sunt camere de refugiu pentru turişti (separat pentru fete şi băieţi), cu băi şi vestiare, plus o mică bucătărie, aşadar cam tot ce poate fi de folos turiştilor pe care societatea Don Orione îi va găzdui aici, cu precădere elevi din şcolile orădene.

Cei care ajung aici au toate utilităţile necesare, puse la dispoziţie gratuit de gazde: curent, apă caldă, încălzire, în camera au paturi de campanie unde se pot întinde ca să se odihnească.

De altfel, Congregaţia intenţionează să organizeze aici activităţi pentru copii şi tineri, pentru a-i învăţa despre biodiversitate şi protecţia naturii, motiv pentru care a început realizarea unei mini-grădini zoologice şi botanice.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

FOTO La pas domol pe potecile din Ceahlău. Cum şi-au căpătat renumele traseele „puturoşilor“ şi „ologilor“

VIDEO Peisaje fantastice printre „carapace de animale preistorice“: Valea Doabrei din Parcul Naţional Cozia

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite