Cincisprezece copii ajung anual la Spitalul de Copii din Oradea cu cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au dovedit că se poate învinge cancerul
Copiii au dovedit că se poate învinge cancerul

Copiii din Oradea, care au învins cancerul, s-au întâlnit astăzi în cadrul unui eveniment organizat de Asociația Protejați Copiii și Asociația Little People. Din 1995 până în prezent, 106 cazuri au fost tratate la Spitalul de Copii din Oradea.

CITEȘTE ȘI

Medicul orădean Gabriela Miculschi este speranţa copiilor bolnavi de cancer


Portret / Ritli Ladislau, medicul care ajută copiii să învingă cancerul

Terapia suportivă este în atenția oncologilor pediatrii

La întâlnire au fost invitați peste 30 de supraviețuitori ai cancerului, din județul Bihor. Medicii oncologi Gabriela Miculschi și Ritli Ladislau, de la Spitalul de Copii au vorbit despre boala și despre lupta celor mici cu cancerul. Cei prezenți la eveniment s-au putut bucura și de un spectacol de magie oferit de Filip, clovnul Asociației Little People, și o prezentare a activității clubului Temerarii, primul club național al supraviețuitorilor de cancer.

Potrivit vicepreședintelui Little People, Katie Rizvi, asociația a fost înființată în Ungaria și ulterior a ajuns la Cluj-Napoca și București. Asociația luptă pentru ca micuții diagnosticați cu cancer să aibăm o viață mai bună și să învețe să lupte cu această boală cumplită. Voluntarii asociației, în mare parte supraviețuitori ai cancerului, încearcă să le insufle copiilor încredere și optimist, pentru a putea lupta cu boala. Voluntarii au rolul și de a-i face pe copii să se simtă mai bine în spital, pe durata tratamentului.

Asociația organizează tabere și manifestări unde cei mici sunt îndemnați să vorbească despre suferința lor. "Mulți copii refuză să vorbească despre boală. Este un mecanism de apărare. Noi încercăm să-i determinăm să fie mai deschiși, să discute despre problemele care-i macină", spune Katie Rizvi. De acest lucru se ocupă voluntarii clubului Temerarii, care este format din copii și tineri care au învins cumplita boală. Ei le vorbesc bolnavilor despre experiența prin care au trecut, pentru ca și ei, la rândul lor, să povestească mai departe. "O greșeală făcută în spitatele din România este că medicii nu le spun copiilor adevărul despre boala de care suferă. Li se ascunde diagnosticul real. Astfel copiii nu au destule informații", spune vicepreședinteel Katie Rizvi.

La eveniment au participat și medicii oncologi de la Spitalul de Copii din Oradea, care în 1999 au înființat Asociația Protejați Copiii, pentru a veni în sprijinul micuților care se confruntă cu boli oncologice și hematologice. În ultimii 15 ani spitalul a tratat 106 tineri bolnavi de cancer, dintre care 60% s-au vindecat. La pacienții bolnavi de leucemie rata de supraviețuire a fost de 85%. Potrivit medicului oncolog Gabriela Miculschi, spitalul orădean are rezultate foarte bune în tratarea cancerului din 1995, de când medicii au început să aplice bolnavilor tratamente potrivit protocoalelor moderne. Medicul recunoaște că tratamentele sunt lungi și dureroase și există momente când și ei își pierd speranța. "Am fost foarte impresionată de mama unui băiețel pe care-l tratam de cancer. La început le spunem ce șanse au copiii, că tratamentul este lung și dureros, că pot apărea complicații și eu tot încercam să o încurajez pe mama respectivă. La un moment dat, după două - trei luni de tratament au apărut niște complicații grave și am mers și i-am spus că nu știu cum o să fie de acum încolo. Avem și noi momente când ne pierdem speranța. Atunci mama mi-a spus <Doamna doctor, dumneavoastră tot timpul m-ați încurajat, o să vedeți că o să fie bine> ", își amintește medicul orădean. Ea a povestit că un rol important în timpul tratamentului îl au părinții. "Avem nevoie de ajutorul lor și îi educăm. Până la finalul tratamentului știu mai multe decât o asistentă, pentru că citesc mult, se instruiesc, întreabă", recunoaște medicul.

Gabriela Miculschi spune că anual sunt înregistrate în jur de 15 cazuri noi de copii bolnavi de cancer. Cele mai întâlnite forme sunt leucemiile, limfoamele și tumorile de creier

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite