Cine sunt magistraţii ameninţaţi că vor fi tăiaţi în bucăţi de un interlop din Brăila: Infractorul a fost lăsat fără BMW-ul de lux şi fără peste 370.000 euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Tiutiu, interlopul din Brăila care a ameninţat magistraţii din Bihor
Adrian Tiutiu, interlopul din Brăila care a ameninţat magistraţii din Bihor

Cei doi magistraţi pentru ameninţarea cărora interlopul brăilean Adrian Tiutiu, cunoscut drept Ady Brăileanu, s-a ales cu 9 ani şi 3 luni de închisoare sunt din Oradea, unul dintre ei fiind procurorul cel care i-a cerut arestarea şi i-a confiscat peste 370.000 euro iar cel de-al doilea judecătorul care l-a condamnat la 6 ani de închisoare cu executare.

Tiutiu a ajuns în Arestul Poliţiei Bihor în toamna anului 2014, când a încercat să scoată din România o tânără pe care o exploata sexual în Austria, iar fata a sărit din bolidul condus de interlop în Vama Borş, cerând poliţiştilor de frontieră s-o protejeze de bărbatul pe care îl însoţea. 

Individul, atunci în vârstă de 34 de ani, a fost reţinut imediat, iar o zi mai târziu a şi fost arestat preventiv, la cererea  procurorului DIICOT Oradea Gheorghe Leuca, acum transferat la Parchetul Curţii de Apel Oradea, care a declanşat o anchetă în acest caz.

Cercetările care au urmat au scos la iveală că individul, cunoscut interlop sub porecla de Ady Brăileanu, patrona o reţea de prostituate în Austria, formată din fete racolate după metoda "loverboy", pe care le exploata sexual, băgându-şi în propriile buzunare toate sumele încasate de acestea de la clienţi.

gheorghe leuca

Foto: procurorul Gheorghe Leuca

Între 2012 şi 2014, după cum a stabilit procurorul, Tiutiu a racolat în total şase tinere pe Facebook, le-a sedus şi le-a convins apoi să-l urmeze la Viena. În capitala Austriei, profitând de faptul că prostituţia este legală, le-a obligat să se "vândă" în apartamente anume închiriate, consemnează rechizitoriul cu care, pe 14 ianuarie 2015, procurorul DIICOT Gheorghe Leuca l-a trimis pe interlop în judecată, în stare de arest preventiv, pentru trafic de persoane şi proxenetism în formă continuată.

Prin acelaşi rechizitoriu, Leuca a propus şi confiscarea specială în folosul statului a 377.000 euro, bani ridicaţi în timpul percheziţiilor făcute la domiciliul lui Tiutiu, precum şi a unui BMW D370 nou-nouţ, cu care bărbatul încercase să-şi scoată din ţară ultima victimă.

 

"V-arăt eu vouă"

Procesul lui Tiutiu a început la Tribunalul Bihor, iar bărbatul a rămas arestat până în decembrie 2015, când Curtea de Apel a decis că putea fi judecat sub control judiciar. Libertatea lui Ady Brăileanu nu a fost, totuşi, de lungă durată. Pe 17 mai 2016, judecătorul Olimpiu Berindei de la Tribunalul Bihor, acum şeful Secţiei penale de la Curtea de Apel Oradea, l-a condamnat la 6 ani de închisoare cu executare, obligându-l totodată să le plătească daune morale pentru 2 dintre victimele sale, care s-au constituit părţi civile în dosar de 5000 euro respectiv 2000 euro.

olimpiu berindei

 Foto: Olimpiu Berindei

Totodată, judecătorul a confirmat dispoziţia iniţială a procurorilor, confiscând în favoarea Statului român atât bolidul interlopului câ şi cei 377.000 euro, consemnând că au fost obţinuţi în urma comiterii infracţiunilor. 

Câteva luni mai târziu, pe 27 septembrie 2016, Curtea de Apel a pronunţat verdictul final, dispunând o pedeapsă şi mai grea: detenţie pe  8 ani şi 4 luni.

Înainte de pronunţarea  sentinţei finale, Tiutiu şi-a vărsat furia într-o postare pe Facebook. Într-un limbaj grosolan, a transmis un mesaj atât fostului său anchetator, Gheorghe Leuca, respectiv judecătorului Olimpiu Berindei. "Pentru treaba asta veţi plăti fiecare-n parte!", "V-arăt eu vouă, că indiferent că mă voi duce la puşcărie... vă voi dezmembra în zece mii de bucăţi!", sunt doar câteva din ameninţările aruncate de interlop.

Din nou la judecată

Aşa se face că proxenetul s-a ales cu un nou dosar penal, cei doi magistraţi ameninţaţi reclamându-l pentru ultraj judiciar. Ulterior, postarea a fost ştearsă, dar plângerile şi-au urmat cursul. Înregistrat iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, dosarul a fost transferat apoi la  Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, iar în 2017 a fost soluţionat prin trimiterea în judecată a lui Tiutiu pentru noua infracţiune, considerată extrem de gravă, ultrajul judiciar.

Infracţiunea este prevăzută în noul Cod Penal şi sancţionează agresiunile verbale sau fizice săvârşite împotriva unui magistrat cu aceeaşi pedeapsă prevăzută pentru fapta efectivă (de ameninţare, lovire sau omor), care se majorează cu jumătate, tocmai pentru că victima este magistrat. În acest caz, procurorii stabilind că ultrajul a fost comis prin ameninţare. 

Procesul lui Tiutiu a început în 2017, la Judecătoria Brăila, unde, pe 14 iunie 2018, instanţa a dispus condamnarea interlopului la 5 ani de detenţie pentru ultraj judiciar la care a adăugat un spor de o treime din pedeapsa care i-a fost dispusă la Oradea în dosarul de trafic de persoane. Ca urmare, în final, „încasând” o condamnare de 9 ani şi 3 luni de închisoare. Instanţa a constatat, de asemenea, că cei doi magistraţi orădeni nu au solicitat daune de la cel care îi ameninţase.

Soluţia Judecătoriei Brăila a fost menţinută, apoi şi de Curtea de Apel Galaţi, devenind astfel definitivă. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite