Clădiri româneşti cumpărate cu banii Ungariei. Cum a plătit Guvernul maghiar milioane de euro pentru dorinţa UDMR de a înfiinţa centre culturale în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: atlatszo.ro
Foto: atlatszo.ro

Guvernul Ungariei a plătit 4,082 miliarde de forinţi, adică peste 12,68 milioane euro, pentru o afacere imobiliară a „Fundaţiei pentru Şcoală“, patronată de UDMR şi condusă de Nagy Zoltán Levente, şeful de cabinet al liderului formaţiunii, Kelemen Hunor.

Din suma respectivă, ONG-ul a cumpărat Palatul Sonnenfeld din Oradea şi clădirea fostei asociaţii Minerva din Cluj Napoca, în care intenţionează să înfiinţeze centre culturale maghiare.

sonnenfeld



Astfel, în Palatul Sonnenfeld din Oradea (foto sus), se va înfiinţa „Casa maghiară”, în care vor funcţiona, pe lângă Trupa de teatru Szigligeti şi o cafenea, o bibliotecă, săli de curs, săli de expoziţii, birouri ale asociaţiilor pedagogice şi culturale, din suma totală, proiectul orădean beneficiind de 2,47 milarde de forinţi, adică aproximativ 7,67 milioane de euro.

minerva

În Cluj, în clădirea situată la intersecţia străzilor Brassai şi Dávid Ferenc, care acum va intra în renovare, vor fi amenajate o sală de expoziţii de artă contemporană, studio, cameră de oaspeţi, arhivă, sală pentru educaţie alternativă, cafenea, birouri şi sală de conferinţă, pentru investiţie guvernul Ungariei alocând Fundaţiei pentru Şcoală suma de 1,6 miliarde de forinţi, adică 4,97 milioane de euro.  

Foştii proprietari ai celor două imobile au refuzat să divulge preţul cu care le-au înstrăinat, invocând că este cconfidenţial.

Nici noii proprietari nu au dorit să dezvăluie mai multe informaţii despre tranzacţie. În singurul comunicat de presă transmis de UDMR pe marginea subiectului, preşedintele Fundaţiei pentru Şcoală, Nagy Zoltán Levente susţine că cele două proiecte vor contribui semnificativ la întreţinerea vieţii culturale maghiare în Transilvania, oferind şi oportunităţi de dezvoltare. "Cu sprijinul guvernului ungar, deschidem centre culturale în două mari oraşe transilvănene, care în trecut erau considerate fortăreţe ale culturii. Această moştenire va fi continuată, implementată şi va fi lăsată generaţiilor viitoare ", se arată în declaraţia redată în comunicat. 

Un cuplu cu lipici la funcţii

Fundaţia pentru Şcoală a fost înfiinţată de UDMR în 1996, iar din 2003 până în 2010, organizaţia a gestionat fondurile direcţionate în Transilvania de Guvernul Ungariei pentru susţinerea învăţământului în limba maternă. 

Preşedintele organizaţiei, Nagy Zoltán Levente, şeful de cabinet al liderului UDMR Kelemen Hunor, a fost preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului în perioada 2007-2009, cu rang de secretar de stat iar între 2010 şi 2012, a lucrat în Cabinetul vice-prim-ministrului Markó Béla, tot ca secretar de stat.

În 2016, presa clujeană a dezvăluit că a închiriat în numele organizaţiei un spaţiu de 200 mp în centrul municipiului Cluj-Napoca, iar ulterior acelaşi spaţiu l-a subînchiriat unei firme în al cărei acţionariat se regăsea la momentul respectiv şi soţia sa, Debreczeni Hajnalka, purtătorul de cuvânt al UDMR.

Tot presa a dezvăluit faptul că, în 2015, soţia sa, Debreczeni Hajnalka a încasat peste 44.000 lei de la Radio Cluj,  deşi nu a fost văzută niciodată în redacţie. Femeia s-a retras din redacţia postului însă a rămas până azi în Consiliul de Administraţie al TVR, delegată din partea UDMR.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite