Oradea

articolul anterior articolul urmator

Coadă de TIR-uri pe 8 kilometri în Vama Borş. Motivul pentru care funcţionarii maghiari controlează totul la sânge

10
7 Nov 2019 17:58:11
Autor: Laura Gal
Una din benzile spre PCTF Borş este blocată complet pe kilometri întregi de TIR-uri
Una din benzile spre PCTF Borş este blocată complet pe kilometri întregi de TIR-uri

Coada de camioane pe sensul de ieşire din România prin Vama Borş se întinde pe mai bine de 8 kilometri, timpii de aşteptare fiind între 200 şi 250 de minute.

Întârzierea este generată de faptul că poliţiştii de frontieră maghiari verifică dacă şoferii şi-au achitat amenzile şi taxele de drum pe teritoriul Ungariei.
 
Ambuteiajele s-au format în noaptea de duminică spre luni, când, la reluarea circulaţiei după restricţiile impuse cu ocazia Zilei Morţilor, poliţiştii de frontieră maghiari interogând bazele de date pentru fiecare camion care iese din România, procedură care poate dura între 10 minute şi o jumătate de oră, iar în cazul în care conducătorul auto este găsit cu datorii faţă de bugetul de stat maghiar, automarfarul este indisponibilizat până la stingerea acestora.
 
O situaţie similară s-a înregistrat şi în punctul de trecere a frontierei Nădlac II, de lângă Arad, unde timpul de aşteptare pentru autocamioane a ajuns şi la 600 de minute. 
 
Reprezentanţii transportatorilor s-au declarat nemulţumiţi de situaţia creată.
 
"Nu ajunge marfa la timp, plătim pentru asta penalităţi, iar şoferii nu îşi pot face programul de odihnă prevăzut de legislaţie. În plus, în coloanele kilometrice de la graniţă, şoferii stau multe ore pe marginea drumului, fără toalete sau alte condiţii igienico-sanitare, ceea ce este inuman", a declarat presei Dorin Pop, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale a Transportatorilor din Europa 2002 (APTE 2002).
 
Asociaţia a început consultări cu cei 250 de membri care deţin în total un parc de peste 3.800 de camioane în vederea iniţierii unor acţiuni de protest. "Dacă nu se rezolvă urgent problemele de la graniţa cu Ungaria, vom trece la blocarea punctelor de frontieră cu această ţară, inclusiv pe arterele traficului uşor", a ameninţat Popa.
 
Până joi la prânz, transportatorii nu iniţiaseră încă proteste, probabil şi pe fondul scăderii timpilor de aşteptare în vama Nădlac II la circa 60 de minute.
 
Potrivit statisticilor Poliţiei de Frontieră, începând de duminică noapte şi până joi la ora 12, prin PCTF Borş au trecut 10.000 de automarfare din care 6.000 pe sensul de ieşire şi 4.000 pe sensul de intrare în ţară. O situaţie similară s-a înregistrat şi în PCTF Nădlac II.
 
În Borş sunt deschise trei fluxuri de trafic deservite de patru poliţişti de frontieră, iar în Nădlac, patru fluxuri de trafic cu patru poliţişti.
 
În seara zilei de joi, 7 noiembrie, potrivit site-ului Poliţiei de Frontieră, timpii de aşteptare la ieşirea din ţară, pentru TIR-uri, erau de 200 de minute, la Vărşand 100 minute, iar la Nădlac ll de 180 minute.
 
În acelaşi timp, site-ul oficial al Poliţiei maghiare, police.hu, aproximează timpi de aşteptare, pentru TIR-uri, de 3 ore spre România şi 4 ore spre Ungaria, la PCTF Borş respectiv de 3 ore pe ambele sensuri la Nădlac ll. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Tomescu Tom
7.11.2019, 18:37:03

Adica, posibil .. maghiarii ar putea solicita ceva guvernului roman .. si ca sa se faca bine intelesi, exercita presiuni neortodoxe ! :))) Si de vrut ... ei vor multe .. si sigur nu e vorba de maghiarii din Romania . Poate vor si ei o felie ...din exploatarile de la Marea Neagra ... Una mai mare ... ca pentru ei ... :))

+4 (4 voturi)
Tomescu Tom
7.11.2019, 18:39:11

Adica, cu siguranta, nu este o coincidenta faptul ca actiunea lor este declansata imediat ce s-a schimbat guvernul la noi :))))

+4 (4 voturi)
Coco Cocos
7.11.2019, 18:46:08

ungurul, tot ungur...

+8 (8 voturi)
Hoher Herman
7.11.2019, 18:46:33

Ooooops! Hungurimea intra in foame? Lasati-i sa intre daca le place cu rusii. Traficu se poate muta prin Serbia - Austria - UE. In Ukraina nu au cum sa ajunga si oricum ocolesc prea mult. Strangulati-i incet, incetisoooooor!

+4 (8 voturi)
Ion Capsuna
7.11.2019, 18:55:27

Poate vom intra cindva si noi in Schengen....! Iar daca ungurii ne fac viata grea cu TIRurile, noi ar trebui sa-i lasam sa le inghete cu*ru la iarna cind au nevoie de gaze pt. a se incalzi!

+5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (10)