Oradea

articolul anterior articolul urmator

Consiliul Local Oradea instituie amenzi de 2.500 lei pentru localnicii care-şi abandonează morţii la morgă

0
28 Mar 2019 17:39:54
Autor: Laura Gal

Orădenii care îşi abandonează morţii la morgă vor fi sancţionaţi cu o amendă de 2.500 lei, conform unei hotărâri adoptate de Consiliul Local Oradea, decizia fiind luată după ce, doar în ultimele luni, trei defuncţi au fost înhumaţi pe cheltuiala primăriei orădene pentru că rudele acestora au refuzat să-i ridice şi să-i înmormânteze.

Potrivit Hotărârii Consiliului Local adoptată cu unanimitate de voturi, "neîndeplinirea obligaţiilor cu privire la înmormântare de către persoanele stabilite la articolul 17 din Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de 2.500 lei". Amenda va fi aplicată de către o persoană împuternicită prin dispoziţie de primar.
 
"În ultima perioadă, pe raza municipiului Oradea au fost 3 trupuri neînmormântate de către aparţinătorii identificaţi, din diferite motive, fie situaţia financiară precară, fie motive familiale: copiii majori refuzând înmormântarea părintelui pe motiv că acesta i-a părăsit în copilărie, pe tot parcursul vieţii neinteresându-se de soarta lor", se arată în raportul înaintat consilierilor locali de Direcţia de Asistenţă Socială Oradea. 
 
Primăria Oradea asigură înhumarea persoanelor fără aparţinători, cadavrelor cu identitate necunoscută, celor care mor în Penitenciarul Oradea şi nu au aparţinători sau aparţinătorii refuză să se ocupe de înmormântare şi a persoanelor decedate care au avut calitatea de pensionar în sistemul public, iar în acest caz, ajutorul de deces de la Casa Judeţeană de Pensii va ajunge în bugetul local.
 
Totodată, municipalitatea asigură înhumarea decedaţilor pentru care nu există vreo persoană obligată prin lege să dispună în legătură cu înmormântarea, nu trăieşte acea persoană sau nu îşi îndeplineşte obligaţia. În acest ultim caz, de acum încolo, persoanele vor fi, însă, sancţionate. 
 
Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare prevede că persoanele care au obligativitatea organizării înmormântării sunt: persoana care s-a angajat prin contract că se va îngriji de înmormântare, persoana stabilită prin testamentul defunctului, iar, în lipsa testamentului, soţul/soţia persoanei decedate, care a trăit în aceeaşi locuinţă cu persoana decedată în ultima parte a vieţii, respectiv altă rudă a decedatului, până la gradul al IV-lea inclusiv.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii