Cozi interminabile la Serviciul de Permise din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de bihoreni stau zi de zi la cozi interminabile pentru a-şi schimba permisul auto, cu trei zile înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Rutier.

Încă de la sfârşitul anului trecut, bihorenii au început să formeze cozi la Serviciul de Înmatriculări şi Permise Auto. În aceste zile însă, numărul lor este tot mai mare.

Din prima zi lucrătoare a acestui an şi până ieri au fost eliberate aproximativ 11.000 de permise noi la Serviciul Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Bihor.


Ba mai mult,  autorităţile au mai deschis un ghişeu tocmai pentru a face faţă solicitării uriaşe din partea populaţiei. Şi la punctul CEC Bank de pe strada Republicii, unde se achită taxa de preschimbare, coada se întindea afară pe zeci de metri.


Intrarea în vigoare pe 19 ianuarie a noului Cod Rutier i-a speriat pe şoferi. Toţi deţinătorii unui permis auto vor fi obligaţi, conform noii legi, să îşi facă analizele o dată la 10 ani, adică în momentul expirării permisului de conducere.


Pentru categoriile A, B şi subcategoriile lor (AM, A1, A2, B1), valabilitatea permisului va fi de 10 ani, iar pentru şoferii profesionişti (respectiv pentru categoriile C, C1, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE), valabilitatea va fi de 5 ani.


„Începând din 19 ianuarie, dacă permisul este valabil şi se solicită preschimbarea pentru modificarea adresei, a numelui, pentru că este deteriorat sau furat, noul permis va fi un duplicat şi va avea aceeaşi valabilitate", a afirmat Săndel Dima, şeful Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Bihor. „Au existat unele zvonuri cum că taxa pentru permisul nou va fi mai mare, ceea ce nu este adevărat, că vechiul model de permis nu mai este valabil în ţările UE, ceea ce este la fel de neadevărat. Noua lege prevede că fişa medicală este necesară o dată la 10 ani, nu la fiecare preschimbare de permis", a mai spus acesta


Vechile permise, eliberate înainte de data intrării în vigoare a noii legi, deci inclusiv din 18 ianuarie 2013, rămân valabile până la expirarea perioadei lor de valabilitate.


În cadrul examenului medical,  conducătorul auto trebuie să meargă mai întâi la medicul de familie care îi eliberează o adeverinţă că nu se află în evidenţă cu boli cronice sau neurologice,apoi să se prezintă la o policlinică unde trebuie să treacă pe rând prin cabinetele de medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie, chirurgie generală, ortopedie, analize de sânge, iar în cazul femeilor şi la ginecologie.

Cu fişa respectivă, conducătorul auto se prezintă la medicul şef al policlinicii care îl declară apt sau nu pentru a conduce autovehicule. Costul acestor analize medicale variază între 60-150 de lei.
 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite