Oradea

articolul anterior articolul urmator

Creşele din Oradea fac cu greu faţă numărului mare de cereri din partea părinţilor

0
23 Sep 2011 15:06:35
Autor: adevarul
Educatoarele au grijă de copiii orădenilor
Educatoarele au grijă de copiii orădenilor

Tot mai mulţi părinţi orădeni îşi depun cererile pentru un loc în creşele orădene. Aşa se face că la această oră cererea este mult mai mare decât oferta. Părinţii care nu au reuşit să-i găsească celui mic un loc vor fi nevoiţi să apeleze la ajutorul bunicilor sau sa-şi caute o bonă.

La acestă oră orădenii au la dispoziţie zece creşe care le oferă 337 de locuri. Din păcate aceste sunt insuficiente pentru micuţi. Autorităţile speră că lucrurile se vor îndrepta din luna noiembrie când două creşe îşi vor mări capacitatea cu 20 respectiv 40 de locuri, în timp ce o nouă creşă cu alte 30 de locuri îşi va deschide porţile din aceeaşi lună. Atât extinderea cât şi construcţia noii creşe au fost realizate de către municipalitatea orădeană din bugetul local. „Pentru a veni în sprijinul părinţilor am decis să mărim capacitatea creşei nr.8 Căsuţa Piticot cu încă 20 de locuri plus încă două grupe la creşa nr.9 Căsuţa din Poieniţă. Pe lângă acestea a fost încheiat un parteneriat cu Parohia Romano-Catolică Sf. Iosif, care ne pune la dispoziţie, în folosinţă gratuită, spaţiul situat la mansarda imobilului de pe str. Traian Lalescu nr. 39, în vederea înfiinţării Creşei nr. 11 cu o capacitate de 30 de locuri", a spus Adina Ciucioiu, consilier programe sociale Administraţiei Social Comunitare Oradea(ASCO).

Ocupate la capacitate maximă

În ce priveşte gradul de ocupabilitate, toate locurile disponibile sunt ocupate, peste 400 de cereri fiind depuse în aşteptare pentru anul 2011-2012. „Sperăm ca din luna noiembrie această problemă să se rezolve în mare parte ca urmare a celor aproximativ 100 de locuri noi create ", a mai afirmat Adina Ciucioiu. În fiecare grupă pot fi înscrişi maximum douăzeci de copii.  La cele zece creşe din Oradea sunt angajate 79 de persoane, reprezentanţii ASCO susţinând că deocamdaă nu se confruntă cu un deficit de personal, dar trebuie să identifice cât mai repede soluţii pentru angajarea de personal în noile locaţii.

Creşele private sau bonele

Părinţii care nu găsesc un loc în creşele de stat pot opta pentru cele private. Dacă la stat un părinte plăteşte 6 lei pe zi la privat preţul porneşte de la 550 de lei pe lună şi poate ajunge chiar la 400 de euro în fucţie de serviciile oferite. O altă alternativă o reprezintă bonele. Tarifele practicate de acestea pornesc de la 8 lei pe oră şi pot ajunge chiar şi la 10 lei pe oră.Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările