Oradea

articolul anterior articolul urmator

„Crinul imperial“ „imun“ la pandemie. Restaurantul din Bihor care ignoră toate interdicţiile

3
14 Jul 2020 18:36:01
Autor: Laura Gal

Un restaurant din oraşul bihorean Marghita a încălcat toate restricţiile în perioada pandemiei, continuându-şi activitatea nu doar ca restaurant, ci şi ca sală de evenimente, unde s-au organizat botezuri şi alte petreceri.

În urmă cu trei săptămâni, pe 21 iunie, aici s-a organizat un botez pentru 90 persoane, pe 26 iunie un majorat cu 180 invitaţi, la fel şi pe 9 iulie. Singura condiţie impusă clienţilor a fost să fie discreţi, să nu facă fotografii şi să nu le posteze pe Facebook, pentru a nu intra în colimatorul autorităţilor.

Restaurantul a rămas deschis şi clienţilor de zi cu zi, servind cafea, băuturi şi mâncare nu doar pe terasă, ci şi în interior. Informaţia a fost verificată, săptămâna trecută, şi de corespondentul adevarul.ro. Atât joi, cât şi vinerea trecută, la prânz, două chelneriţe serveau meniul zilei, fără mănuşile şi măştile obligatorii.

La fel de grav, desi pe uşă era afişat vizibil că „Fumatul este interzis“, nimeni nu ţinea cont de interdicţie, chiar dacă în local luau masa părinţi cu copii mici. 

„Iertaţi-l“

Culmea e că restaurantul a mai avut nereguli şi în trecut, iar autorităţile locale, în loc să-l sancţioneze pe patronul stabilimentului, i-au ţinut partea. Dovada? Procesul-verbal al unei şedinţe de Consiliu local din februarie 2018, când i-au cerut de-a dreptul unui poliţist local „să-l ierte“ pe patron după ce acesta l-a îmbrâncit şi înjurat pentru că a îndrăznit să-l amendeze pentru încălcarea legii antifumat.

„Domnul Ienciu este un om recalcitrant, dar are investiţii serioase în oraşul nostru. Domnul primar propune să i se acorde încă o şansă şi nu doreşte să-l acţioneze în instanţă pentru ultraj“, se precizează în procesul-verbal, în care poliţistul a informat aleşii că există „nenumărate sesizări că la respectiva unitate se fumează, celelalte unităţi pierzându-şi clientela din această cauză“.

Consilierul local Florian Ciora a fost de părere că „domnul Ienciu a vorbit urât, dar are de plătit angajaţi, plăteşte dări, nu este rău intenţionat“ şi i-a cerut poliţistului „să-l mai ierte o dată, promite că nu mai intervine altă dată pentru dânsul dacă se constată că încalcă legea“.

„Vreţi să dau faliment?“

Patronul localului, Valerian Ienciu (foto), e un personaj celebru, ajuns milionar la Loto 6/49 acum 17 ani a evitat să răspundă direct la întrebările legate de neregulile din local, susţinând, în schimb, că are 75 angajaţi pe care „îi ţine cu salarii” iar când i s-a dat exemplu că sunt confraţi de-ai lui cu afacerile pe butuci pentru că au respectat interdicţiile impuse de pandemie, afaceristul a răspuns: „Da’ ce, vreţi să dau şi eu faliment?...“.

Cert e că o petrecere de majorat programată pentru vinerea trecută s-a ţinut pe terasă şi în parcarea unităţii, iar la controlul făcut aici de către poliţişti nu s-a găsit nicio neregulă. De altfel, pentru prima dată de la declanşarea pandemiei, patronul şi-a pozat platourile, mesele şi clienţii, de la respectiva petrecere anunţând mândru pe Facebook: „Chef în aer liber. Respectăm distanţa socială!“

Citiţi şi:

Unii patroni de restaurante se comportă ca în vremuri normale. Clienţii, complici şi ei la nerespectarea regulilor

Botez cu 100 de persoane într-un restaurant din Gorj. Patronul a primit amenzi în valoarea de aproape 50.000 de lei

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ionel Marcu
14.07.2020, 19:01:39

E precum comisarul Șorice de la Bacău, prieten și vecin cu un cămătar (și „protector” al acestuia): „Ce rău a făcut, a dat bani la oameni”!

Till Eulenspiegel
14.07.2020, 19:07:16

Ca asta sunt sute de birtasi in Romania. In zona rurala sau in orasele mici "organele" isi iau "tainul" si inchid ochii la toate faradelegile acestor "stalpi ai societatii". Imi spunea un afacerist ca asta : legea e pentru prosti nene, ca e multi, destepti e putini care stie sa se descurce.

ivanhoe zoom
15.07.2020, 01:34:13

Inseamna ca si acolo primarul e o marioneta politica mituita.