Cum a ajuns o pârtie de 23 milioane de lei amenajată de Elena Udrea să aducă pierderi. Primăria plăteşte tot şi nu câştigă nimic VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Într-o zonă cu peisaje care-ţi taie răsuflarea, singura instalaţie de teleschi a stat nefolosită toată vara. FOTO: tripadvisor.ro
Într-o zonă cu peisaje care-ţi taie răsuflarea, singura instalaţie de teleschi a stat nefolosită toată vara. FOTO: tripadvisor.ro

Într-o staţiune plină de turişti atât vara, cât şi iarna, situată într-una din cele mai frumoase zone ale Apusenilor, la graniţa judeţelor Bihor şi Alba, instalaţia de telescaun de pe pârtia Piatra Grăitoare din Vârtop, mai mult stă oprită.

Amenajată în 2011 în celebrul program „Schi în România” al Elenei Udrea, printr-o investiţie de 23 milioane lei, pârtia a rămas principalul motor economic în fostul orăşel minier şi e administrată din 2016 de Primăria oraşului Nucet, prin propria firmă, Servicii pentru Comunitate Nucet SRL.  

Însă fără prea mult succes, căci Primăria Nucet a ajuns să plătească din banii localnicilor utilităţile, reparaţiile şi salariile personalului de întreţinere.

De altfel, edilii au acumulat o datorie de aproape 100.000 lei către firma din Buşteni care asigură din 2018 revizia şi mentenanţa instalaţiei de teleschi, iar luna trecută a fost somată prin avocat că dacă nu plăteşte, litigiul va ajunge în faţa instanţei.

Doar probleme

Datoriile către firma prahoveană reprezintă doar una din probleme. În decembrie 2018, de pildă, în plin sezon de schi cu zăpadă abundentă, Primăria a pierdut încasări de peste 45.000 lei/zi deoarece telescaunul a fost oprit o bună perioadă, iar iarna trecută, unicul tun de zăpadă nu a reuşit să producă omăt nici cât să se dea copiii măcar.

Că administrarea afacerii este dezastruoasă o arată şi faptul că firma prin care se derula, Servicii pentru Comunitate Nucet SRL, subordonată Primăriei, a trebuit restructurată în vara aceasta, iar angajaţii concediaţi. Pe de o parte din cauza pierderilor mari, pe de alta pentru că, tot din ignoranţa edililor, a ajuns să gestioneze, la grămadă, toate activităţile economice, inclusiv pe cele de apă-canalizare, riscând astfel să rămână fără licenţă de operare pe acest ultim sector, pentru care legea nu permite implicarea în alte domenii de activitate. 

Va fi bine

Edilii din Nucet puteau să scoată la licitaţie şi să concesioneze activitatea unei firme private cu personal calificat, aşa cum s-a întâmplat până în 2016, când instalaţia funcţiona tot anul, permiţând turiştilor să se plimbe cu telescaunul, cu acces rapid şi facil spre vârful Piatra Grăitoare, Vârful Bihorul, ori să coboare pe pârtie cu Mountaincarturi sau Yetirollere (carturi sau trotinete de munte).

În loc de asta, invocând faptul că "lumea ar putea crede că am interes", primarul Mircea Tuduce a preferat să înfiinţeze încă o firmă, care va relua activitatea în staţiune şi care va fi finanţat, cum altfel, tot de la bugetul local.

Primarul este, însă, optimist, promiţând că din septembrie instalaţia de teleschi va fi repusă în funcţiune pentru ca turiştii – puţinii vor mai fi în extrasezon - să poată admira peisajele din zonă. „Sperăm să avem clienţi, iar până în iarnă vom fi pregătiţi şi pentru sezonul de schi”, promite Tuduce, aflat altminteri în campanie electorală.

Cât despre datoria pentru mentenanţa şi revizia instalaţiei, primarul susţine că o va achita în întregime. Dacă n-o va face, riscă să rateze începutul unui nou sezon de iarnă, întrucât în noiembrie expiră autorizaţia instalaţiei şi va necesita, deci, o nouă revizie pe care nu le-o va mai face nimeni pe datorie. 

Vă recomandăm şi:

Gheţarul de la Vârtop, casa omului de Neanderthal. Cum arată cea mai veche urmă umană descoperită în România

FOTO VIDEO Imagini de pe pârtiile de la Ski Resort Transalpina, domeniul schiabil ce rivalizează în frumuseţe cu cele din Elveţia

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite