Oradea

articolul anterior articolul urmator

FOTO Cum arată Palatul Vulturul Negru după ce a fost reabilitat cu peste 4 milioane de euro

0
21 Sep 2017 16:08:42
Autor: Claudia Popa
Palatul Vulturul Negru
Palatul Vulturul Negru

După trei ani şi investiţii de peste 4 milioane de euro, Palatul Vulturul Negru, simbolul oraşului Oradea şi-a recăpătat strălucirea de altădată.

Lucrările s-au desfăşurat în trei etape. În prima fază au fost executate lucrările de „Reabilitare parament exterior şi învelitori aferente Palatul Vulturul Negru Oradea". Lucrările au fost executate de Constructorul Sălard şi au început în data de 31 ianuarie 2014. Valoarea contractului de lucrări a fost de 8.100.396,28 lei fără TVA, fiind vorba despre  refacerea faţadelor exterioare la corpurile dinspre Piaţa Independenţei ( corp C,D, E) şi la corpul dinspre Piaţa Unirii (corpul B, cel cu turnul cu ceas), inclusiv a elementelor ornamentale, înlocuirea în totalitate a învelitorii, refacerea elementelor de tinichigerie distruse, refacerea sau după caz înlocuirea tâmplăriei existente şi  vopsirea acesteia  în culorile originale. S-a urmărit refacerea plasticii ornamentale.

Elementele ceramice vopsite au fost curăţate, iar elementele lipsă au fost înlocuite.

“S-au reabilitat şi fatadele şi învelitorile existente deasupra învelitorii din sticlă de peste pasaj în zona dinspre str. Vasile Alecsandri şi str. Independenţei, către interiorul pasajului, zone care iniţial nu au fost cuprinse în prima etapă a reabilitării faţadelor exterioare, precum şi a terasei interioare de la ultimul etaj al corpului F şi refacerea planşeului acestui corp, lucrări suplimentare care s-au executat pe bază de act adiţional. Ca urmare, perioada de execuţie a lucrărilor a fost decalată până în data de 28.07.2017”, a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

În paralel cu executarea lucrărilor la faţade, au fost demarate lucrările de reabilitare a faţadelor şi a acoperişului din sticlă din interiorul pasajului. În urma licitaţiei publice, lucrările de execuţie au fost adjudecate de către Constructorul Sălard şi au început în data de 20 Mai 2015, cu studiul de parament. Valoarea contractului de lucrări este de 4.527.965,77 lei cu TVA - proiectare şi execuţie "Reabilitare parament, tâmplărie şi învelitoare - Pasaj Vulturul Negru, Oradea".

În paralel cu toate aceste lucrări s-a reabilitat şi sistemul de canalizare, pavajul interior şi iluminatul arhitectural.
“Proiectul a fost realizat cu suma de 4.211.119,12 Lei cu TVA, finanţat din fonduri europene prin POR şi bugetul local, şi a cuprins următoarele elemente: canal tehnic subteran, reţelele de apă şi canalizare menajeră, iluminatul arhitectural şi reabilitarea pavajului în suprafaţă de 1363,2 mp. Recepţia acestor lucrări a fost efectuată în cursul lunii iunie 2016”, a mai precizat Anca Grama.

A fost nevoie de lucrări noi cum ar fi: intervenţii structurale la şarpanta şi învelitoarea de la Pasaj, intervenţii arhitecturale la parament şi intervenţii la pictură la faţadele de la Pasaj. Suprafaţa de pictură estimată de a fi conservată şi completată în prima etapă a fost suplimentată în urma investigaţiilor efectuate cu 17,14 mp, respectiv 552,86 mp. Pentru aceste lucrări suplimentare s-a încheiat un nou contract cu o valoare de 2.255.564,16 lei cu TVA.

În urma executării lucrărilor de decopertare  din gangul de acces din strada V. Alecsandri, au fost dezvelite mai multe niveluri de straturi picturale, care au necesitat  analiza din partea specialistului care a elaborat studiul de parament. La solicitarea istoricului care a coordonat lucrarea de reabilitare, de comun acord cu proiectantul s-a modificat soluţia de închidere a casei de scară, prevăzută iniţial în proiect  cu parapet şi tâmplărie de lemn, în sticla securizată pe structură metalică.

Lucrările au fost finalizate integral la începutul lunii septembrie.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările