Oradea

articolul anterior articolul urmator

Cum se circulă cu trotineta electrică. Noile reglementări care intră în vigoare şi ce interdicţii există

0
28 Feb 2020 04:00:44
Autor: Laura Gal
FOTO: Youtube.com
FOTO: Youtube.com

Trotinetele electrice vor putea fi conduse pe drumurile publice doar de persoane cu vârste de cel puţin 14 ani, numai pe piste special amenajate, iar în cazurile în care nu există, circulaţia lor este permisă numai pe  sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.


Reglementările sunt prevăzute de Ordonanţa de urgenţă 13/2020, publicată în Monitorul Oficial din 11 februarie şi care modifică OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. 
 
Potrivit OUG 13/2020, care devine aplicabilă în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, trotineta electrică este definită ca fiind „vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roţi, articulat cu o bară în partea din faţă folosită ca dispozitiv de direcţie, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu un motor electric”.
 
Pe drumurile publice, trotinetele vor putea fi conduse doar de persoane cu vârste de cel puţin 14 ani, pe pistele special amenajate, iar în cazurile în care acestea nu există, numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.
 
Circulaţia trotinetelor electrice pe trotuar şi transportul pasagerilor pe trotinete electrice va fi interzisă.
 
La fel ca şi în cazul bicicletelor şi mopedelor, trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare, dispozitive reflectorizant-fluorescente.
 
Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani.
 
În România, în perioada 2016 -2019, au fost înregistrate 192 de accidente rutiere cu implicarea conducătorilor de trotinete electrice. În urma acestor evenimente, un conducător de trotinetă electrică a decedat, 37 au fost răniţi grav, iar 156 răniţi uşor, se mai arată în document - aşa motivează Guvernul introducerea noilor reglementări.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii