Cum au devalizat două femei o asociaţie de proprietari cu o sumă uriaşă de bani. Coşmarul îndurat de locatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lăsaţi fără căldură şi apă, orădenii din Asociaţia de proprietari devalizată au fost obligaţi să mai plătească încă o dată facturile, pentru a fi rebranşaţi la utilităţi
Lăsaţi fără căldură şi apă, orădenii din Asociaţia de proprietari devalizată au fost obligaţi să mai plătească încă o dată facturile, pentru a fi rebranşaţi la utilităţi

Fosta administratoare şi casiera unei asociaţii de proprietari din Oradea au fost condamnate la închisoare cu executare pentru delapidare, după ce au furat banii locatarilor iar aceştia au fost lăsaţi fără încălzire şi apă de furnizorii de utilităţi din pricina datoriilor acumulate.

Sentinţa, care nu este definitivă, a fost pronunţată de Judecătoria Oradea, într-un dosar înaintat instanţei în 2017 de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria locală.

Ancheta penală a fost declanşată în urma unei reclamaţii depuse în noiembrie 2015 de proprietarii care, deşi erau cu facturile la zi, s-au trezit debranşaţi de la apă şi căldură, pe motiv că aveau datorii de 748.000 lei la furnizorii de utilităţi.

Cercetările declanşate au scos la iveală că cele două femei, Maria Brânduş şi Stela Vinter, au furat sistematic banii încasaţi în perioada 2012-2015, distrugând parţial şi actele contabile, ca să nu fie descoperite, procurorii dispunând în final să fie trimise în judecată pentru delapidare în formă continuată.

Cele două au fost condamante în urma procesului la câte 2 ani şi 6 luni de detenţie, judecătorul considerând că o eventuală suspendare a procesului nu ar fi "suficientă pentru ca pedepsele să îşi atingă scopul preventiv şi educativ pentru care au fost aplicate".

Alba - neagra cu poligraful

Motivul? Potrivit hotărârii pronunţate, judecătorul a considerat că cele două femei au fost de rea-credinţă pe tot parcursul anchetei şi al procesului. Cele două au refuzat să predea actele şi să semneze procesul-verbal de inventariere a documentelor contabile, apoi, deşi iniţial au acceptat să fie testate la poligraf, s-au răzgâdit pretinzând că au "afecţiuni medicale incompatibile examinării cu tehnica poligraf".

Ba mai mult, în timpul audierilor în faţa instanţei, supărate că au fost prinse, "într-un moment de slăbiciune, şi-au exprimat regretul nedispariţiei registrelor". Pe româneşte, au recunoscut că le părea rău că nu şi-au şters toate urmele faptelor.

Cu toate acestea, nici una dintre ele nu a recunoscut că a furat, iar refuzul de a recunoaşte faptele şi de a returna măcar parţial paguba suferită de locatari, rămaşi fără căldură şi apă într-o perioadă friguroasă, a fost taxată de judecător. "Apărarea inculpatelor, că nu şi-au însuşit sume de bani din patrimoniul asociaţiei de poprietari şi nu cunosc persoana care şi-a însuşit respectivele sume de bani, nu poate fi reţinută, nefiind susţinută de vreun element probator, ci infirmată de probele reţinute în cauză", a explicat magistratul, care a constatat că cele două femei au gestionat împreună şi au furat banii fiecare cu ştiinţa celeilalte.

După gratii

"Circumstanţele reale şi personale evidenţiate dovedesc indiferenţa totală a inculpatelor faţă de valoarea socială încălcată, fapta comisă şi importanţa procesului penal, astfel că, în cauză, se impune cu desăvârşire executarea pedepselor aplicate de către instanţă", a concluzionat judecătorul, dispunând condamnarea femeilor la câte 2 ani şi 6 luni de detenţie, plus returnarea întregii pagube, fiindcă o eventuală suspendare a executării nu ar fi "suficientă pentru ca pedepsele să îşi atingă scopul preventiv şi educativ pentru care au fost aplicate".

Hotărârea judecătorească nu este definitivă, fiind atacată, deja de Maria Brânduş şi Stela Vinter, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite