Cum se îngrijesc trandafirii primăvara pentru a fi înfloriţi toată vara: „Tăietura trebuie să fie oblică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto-agrointel.ro
Foto-agrointel.ro

Pentru a avea flori frumoase şi bogate la începutul verii, trandafirii au nevoie de îngrijiri mai special odată cu venirea primăverii. Specialiştii susţin că ei trebuiesc tăiaţi în luna martie, după ce apar primii muguri roşiatici pe crenguţe.

La început de martie, când temperaturile încep să crească, pe crengile trandafirilor de grădină apar primii muguri. Specialiţtii susţin că odată cu apariţia acestora este necesară îndepărtarea  crengilor bolnave, uscate sau înnegrite de gerul iernii.

“Se taie ramurile prea subţiri şi se lasă cele mai viguroase, pe care se vor dezvolta crenguţe noi cu flori. Pentru o tăiere corectă se lasă tulpinile cu doi centimetri sub partea bolnavă şi se verifică să aibă măduva albă şi sănătoasă. Totodată, se lasă câte patru sau cinci muguri pe fiecare creangă şi se taie restul. Fiecare tăietură se face cu 10 mm deasupra ultimului mugur sau lăstar, iar lăstarul din vârf trebuie să fie orientat spre exteriorul plantei, în timp ce tăietura trebuie să fie oblică, la un unghi de 45˚ faţă de lăstar”, ne-a explicat inginerul horticol Mihai Rahotă. 

La trandafirii căţărători se lasă doar ramurile bătrâne şi groase, deoarece numai pe ele se vor dezvolta crengile cu flori noi.

Florile ofilite şi frunzele care au rămas pe ramuri peste iarnă trebuie tăiate. Chiar dacă unele frunze sunt încă verzi, este bine să fie curăţate pentru a nu transmite anumite boli frunzelor tinere.

“Dacă tufa este prea deasă, trebuie îndepărtate ramurile crescute la mijloc. Trandafirii proaspăt tăiaţi se stropesc cu substanţe împotriva insectelor. Sunt indicate soluţiile biologice (zeama de usturoi sau de rubarbă) care ţin insectele departe. Trandafirii au nevoie de un sol foarte bogat în elemente nutritive, pentru a face flori toată vara. Pământul din jurul rădăcinilor se sapă şi se adaugă îngrăşământ cu eliberare treptată, sub formă de bile sau de batoane. Cine nu doreşte să folosească un astfel de îngrăşământ poate adauga substanţe hrănitoare în apa de udat, o dată la trei sau patru săptămâni”, a mai explicat specialistul.


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite