Cum a reuşit Oradea să ajungă oraşul care oferă cele mai bune facilităţi medicale din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 16 spitale şi clinici de stat şi private, alături de alte peste 90 de cabinete private şi zeci de farmacii, Oradea a fost desemnat ca fiind centrul urban cu cele mai bune facilităţi medicale din România, potrivit unui studiu recent făcut de platforma Storia.ro.

Calitatea serviciilor medicale şi a actului medical a crescut, în ultimii ani, în unităţile medicale din Oradea. S-au făcut investiţii atât în spitalele de stat, cât şi în cele private, lucru resimţiti de pacienţi.  

Clasarea oraşului pe primul loc în privinţa facilităţilor medicale din România vine ca o recompensă a investiţiilor realizate în ultimii ani, este de părere dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea. În opinia acestuia, mare plus al spitalelor este dat de faptul că atât Spitalul Judeţean, cât şi cel Municipal sunt în subordinea Primăriei din Oradea, fiind singurul oraş din România s-a realizat o astfel de descentralizare.

Dezvoltare coerentă

“În ultimii 10 ani, investiţiile în spitale şi în infrastructură s-au făcut cu foarte mult cap şi eficient. Faptul că spitalele, prin descentralizare, au intrat în subordinea municipalităţii s-a putut face o politică destul de coerentă de dezvoltare care s-a materializat prin reorganizări, comasări de spitale, şi secţii noi. Oncologia s-a dezvoltat foarte mult, la fel şi cardiologia intervenţională, chirurgia cardio-vasculară, gastroenterologia intervenţională. Spitalele arată foarte, foate bine şi din punct de vedere estetic şi din punct de vedere al dotării”, a precizat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea.

Dacă până nu de mult, bolnavii din Bihor alegeau să se trateze la spitale din Cluj sau Timişoara, în ultimii ani numărul acestora a fost în scădere. Ba mai mult, prin investiţiile realizate în sistemul medical orădean s-a ajuns ca pacienţi din toată ţara să vină să se trateze la Oradea.

image

“Înainte politica era de a trimite pacienţii la Cluj sau la Timişoara. Acum nu mai trimitem. Oradea a devenit chiar spital primitor, nu expeditor. Vin pacienţi din toată ţara. Dezvoltând foarte mult medicina de urgenţă, neurochirurgia, chirurgia toracică, au venit doctori. Spre deosebire de alte părţi, la noi medicii nu au plecat. Nu doar că nu au plecat, au venit din alte părţi. După părerea mea, un lucru foarte important pentru doctori este să le asiguri condiţii de lucru corespunzătoare aşteptărilor şi posibilităţilor lor de dezvoltare profesională. În momentul în care văd că au dotări identice cu spitale din Occident, când văd că nu sunt probleme cu materialele sanitare, cu instrumentarul, cu condiţiile, nu au de ce să plece”, a mai adăugat managerul Spitalului Judeţean din Oradea.

Săli moderne

Doar în ultimii trei ani, la Spitalul Judeţean s-au realizat 13 săli de operaţie complet dotate la nivelul celor din Germania sau Suedia. Pentru realizarea acestora a fost nevoie de aproximativ 8 milioane de euro, aproximativ 2 milioane de euro fiind bani europeni.

image

“Fondurile europene ne-au ajutat foarte mult să facem primii paşi. În momentul în care ai făcut proiectul pentru o sală, atunci ai ştiut cât ai nevoie pentru 13 săli. Ai putut foarte bine să previzionezi necesarul, să etapizezi devoltarea şi să poţi regla foarte bine această dezvoltare, corelat cu sprijinul primit de la municipalitate. Fondurile de la municipalitate sunt mult mai accesibile decât de la Ministerul Sănătăţii, care trebuie să împartă bani pentru toată ţara. Spitalele nu sunt concurenţiale ci sunt complementare. Este o greşeală să bagi în două sau trei spitale acelaşi lucru. Spitalele sunt obligate să colaboreze pentru că sunt subordonate aceleeaşi autorităţi care imprimă politica de dezvoltare”, este de părere managerul.

Nu chiar pe primul loc

Investiţii însemnate s-au făcut şi la Spitalul Municipal “Dr. Gavril Curteanu”, însă managerul Elena Moldoveanu este de părere că Oradea mai are de făcut paşi importanţi până să poată atinge cel mai ridicat nivel al facilităţilor medicale.

“S-au făcut investiţii, nimeni nu contestă acest lucru, dar Oradea nu reuşeşte să ofere toate serviciile medicale. Dacă ne referim la ambulatoriu de specialitate, într-adevăr Oradea acoperă absolut tot. Specialităţi avem de toate felurile. Sunt însă servicii medicale pe care Oradea nu le oferă. Un exemplu ar fi transplantul, care este o activitate foarte important. Operaţiile pe cord deschis nu se fac în Oradea. Nu suntem la distanţe foarte mari de centre importante din ţară”, a explicat dr. Elena Moldoveanu, managerul Spitalului Municipal “Dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

image

Pe lângă spitalele de stat, şi spitalele private contribuie la facilitarea serviciilor medicale. Orădenii sunt mulţumiţi de ceea ce găsesc în spitalele private, iar acest lucru se reflectă şi în studiul realizat. Reprezentanţii sistemului privat recunosc, însă, că sunt alte oraşe din România unde facilităţile medicale sunt mult mai bine reprezentate.

“Locul unu pentru Oradea este un pic cam exagerat. Mă bucură acest clasament, dar, totuşi, nu ne putem compara cu Timişoara sau cu Clujul. Sutem destul de aproape. La Oradea nu avem Institut Oncologic, nu avem Institut Cardiovascular. Nu trebuie să ne umflăm chiar aşa de mult în pene. Suntem pe aproape, stăm foarte bine, dar nu chiar pe primul loc. În ce priveşte spitalul nostru, pe partea de chirurgie, urologie, ortopedie, putem să ne comparăm cu orice centru din lume, nu doar din România. Sperăm să creştem numărul de paturi şi ne dorim să trecem pe cardiologia intervenţională, sperăm să ne dezvoltăm pe mai departe cu încâ câteva specialităţi”, ne-a explicat prof. univ. dr. Traian Maghiar, managerul spitalului Pelican.

Reprezentanţii Primăriei Oradea susţin că acest clasament aduce un plus de imagine oraşului, însă mai sunt de făcut paşi importanţi până în vârful clasamentului.

image

“Ştiu că Oradea are o particularitate în sistemul sanitar naţional datorită formei pilot care a fost experimentată pe parcursul timpului şi care a făcut ca spitalele din municipiu să fie subordonate Primăriei. Pe de altă parte, suntem foarte recunoscători tuturor celor care au contribuit şi contribuie  la situaţia actuală a sistemului medical din Oradea. Mă refer la cei doi miniştri bihoreni ai Sănătăţii, dar şi la actualul ministru al Sănătăţii care este tot bihorea. În plus, sistemul sanitar s-a bucurat de o susţinere puternică din partea administraţiei locale. S-au făcut paşi importanţi înainte, dar nu ne oprim aici. Nu suntem mulţumiţi în ceea ce priveşte infrastructura mare, nu întâmplător s-au deschis şantiere la ambele spitale. Mai putem face foarte mult, şi ne străduim, pe partea de resurse umane. Încă sunt secţii şi zone în care considerăm că se mai poate performa din punct de vedere medical”, ne-a explicat Dacian Palladi, citymanagerul oraşului Oradea.

Când vine vorba despre cât de mulţumiţi sunt de ceea ce găsesc în spitale, părerile orădenilor sunt împărţite.

“Am suferit o intervenţie chirurgicală la picior în urmă cu câteva luni. Medicilor nu am ce să le reproşez, însă asistentelor şi infirmierelor aş cam avea. Nu se ocupă de pacient dacă nu sunt răsplătite cu mici atenţii, iar acest lucru nu mi se pare deloc normal”, ne-a spus Viorica Pop, în vârstă de 65 de ani, operată la Spitalul Judeţean.

image

“Am fost internată cu fetiţa la Spitalul Municipal. Chiar nu am ce să reproşez cadrelor medicale. Lucrurile merg spre bine”, este de părere Carmen Lezeu (32 de ani).

Investiţiile Primăriei în spitalele din Oradea

Ambulatoriu Spitalul Clinic Municipal: 4,481,773.64 lei (2009-2010)

Centrul euroregional de intervenţie cardio-vasculară invazivă Viva Anima din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă: 7,787,506.77 lei (2011-2013)

Blocuri operatorii Spitalul Municipal: 7,343,511.42 lei (2012-2014) = săli de operaţii computerizate

Blocuri operatorii Spitalul Judeţean: 6,587,304.88 lei (2012-2014) = aparatură medicală pentru dotare săli de operaţii din blocurile operatorii

Amenajare heliport: 1 milion lei

Urmează extindere UPU: 3,5 milioane euro

Pentru realizarea clasamentului, participanţii au fost invitati sa evalueze oraşele şi cartierele în care locuiesc din perspectiva accesului la facilităţile medicale, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este "foarte rău", iar 5 este "foarte bine". Doar menţiunile care au primit cel puţin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.

Conform aceleaşi cercetări Storia.ro, Oradea a fost evaluat ca fiind şi orasul cu cel mai înalt grad de siguranţă, iar Braşovul oraşul cu cel mai avantajos cost al vieţii. În cel din urmă clasament, Oradea se clasează pe locul 3.

Va mai recomandam:

Detalii incredibile: interlopul Adrian Hladii nu a vrut să se sinucidă. Cine l-a ascuns mai multe zile, de ce s-a agăţat de pervaz şi unde plănuia să fugă

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite