Oradea

articolul anterior articolul urmator

Cum să-ţi porneşti o afacere cu 1.000 lei. Rareş, un tânăr din Bihor, a devenit micro-fermier pentru restaurante

5
28 Nov 2021 06:25:04
Autor: Laura Gal
Un tânăr orădean în vârstă de 23 ani, cultivă acasă, în propriul dormitor, ceapă verde, ridichi, mazăre dar şi alte legume FOTO: arhiva personală
Un tânăr orădean în vârstă de 23 ani, cultivă acasă, în propriul dormitor, ceapă verde, ridichi, mazăre dar şi alte legume FOTO: arhiva personală

Cu o investiţie de doar 1.000 lei, un tânăr din Bihor a pornit propria afacere. A devenit micro-fermier şi creşte în propriul dormitor vlăstari de legume pe care, apoi, le vinde unui restaurant.

Microplantele, sau vlăstarii, sunt plante aflate în primul stadiu de dezvoltare, având tulpina şi primele două frunze răsărite, o concentraţie mai mare de nutrienţi, gust şi aroma mult mai intense decât plantele mature. 
 
Ştiaţi că microplanta de mazăre, de pildă, are un conţinut bogat de proteine, calciu, fier şi fibre, plus vitaminele A,C,E,K. Sau că iarba de grâu are de 2 ori mai multă vitamina A decât morcovii şi de 2 ori mai multă vitamina C decât portocalele?
 
Spre deosebire de germeni, care se cresc la întuneric, cu temperatură înaltă şi umiditate ridicată, vlăstarii se cultivă ca orice legume, spune Rareş Buzaş, un tânăr orădean în vârstă de 23 ani, proaspăt absolvent al Facultăţii de Protecţia Mediului, specializarea Agricultură. 
 
El cultivă acasă, în propriul dormitor, ceapă verde, ridichi, mazăre, dar şi alte legume. Iar la doar câteva zile de la plantare, acestea sunt recoltate şi ajung în farfuriile clienţilor din restaurante.
Microplantele au nevoie de 23-24 de grade, lumină şi apă, dar nu prea multă. FOTO: arhiva personală Rareş Buzaş
 
“Am început aceasta mică afacere anul acesta şi vreau să o extind cât mai mult”, povesteşte Rareş, căruia i-a venit ideea de pe internet. “Am zis să încerc şi eu pentru ca nu mi se pare foarte greu”, spune el.
 
Cât a investit? Circa 1.000 de lei, cu care a cumpărat un raft cu cinci poliţe, mini-ghivece de plastic, turbă sterile în care să planteze seminţele, becuri, care să asigure lumină plantelor pe timpul nopţii şi ventilatoare pentru aerisire. 
 
Dacă nu sunt folosite imediat, microplantele se pot păstra timp de 7 zile la frigider la o temperatura de 4 - 7 grade,  într-un recipient cu apă FOTO: arhiva personală Rareş Buzaş


Fără îngrăşăminte

Semintele le procură de la o firmă din Polonia, pentru că cele din România nu au o calitate foarte bună.
 
“Au nevoie de 23-24 de grade, lumină şi apă, dar nu prea multă. Fiecare soi are un număr de zile diferit în care le putem recolta. Mazărea, de exemplu, creşte între 10 şi 14 zile, ridichea între 5 şi 7 zile. Gustul acestor plante este exact ca la planta matură dar au un gust mult mai puternic şi mult mai multe vitamine şi minerale”, spune el. 
 
 
“În străinătate, de pildă, sunt foarte căutate şi microplantele de broccoli, morcovi, conopidă ori castraveţi”, spune el.
 
Un ghiveci cu microplante îl vinde cu 5 lei, bani din care trebuie să-şi acopere şi cheltuielile cu recipientele, pământul, energia electrică şi apa.
 
Microplantele se pot consuma crude în diferite preparate, sandvici sau salate.
 
“După ce cresc şi nu le folosim atunci ele se pot păstra timp de 7 zile la frigider la o temperatura de 4 - 7 grade C într-un recipient cu apă şi rămân la fel de gustoase”, recomandă tânărul. 

Vă recomandăm şi: 

 

5 Comentarii

Neamtul551
28.11.2021, 09:06:46

mai mai bine indrumati pe tineri sa invete o meserie de viitor sau sa emigreze intr o tara civilizata decat sa i amagiti cu afaceri de doi bani cu plante ghiveci cultivate pe balcon sau in spatele curtii,aceste afaceri sunt bune pentru pensionari nu pentru un tanar de 23 de ani care acum incepe viata ,rad si curcile ,bine poate daca investea cateva zeci de mii de euro in ceva serios cu sera atunci sa zicem e ok dar oricum pentru un tanar de 23 de ani care a facut si facultate e inca devreme sa se ocupe cu asa ceva.

-6 (10 voturi)
Adrian Foangӑ
28.11.2021, 10:26:14

De la plantele alea parca i s-a lungit figura.

-7 (9 voturi)
m lupascu
28.11.2021, 12:32:51

- de la nucleare la floricele - de la glasnosti lu piliescu la esede

-8 (8 voturi)
Flogea Aurelu
28.11.2021, 12:58:55

Văd ca microcreierele merg de minune.

-6 (10 voturi)
imsi2 imsi2
28.11.2021, 14:25:35

Daca are desfacere foarte bine ca nu pierde vremea prin holurile AJOFM ului di Oradea sa si ia legitimatia de somer. I alte vremuri la 23 ani un agronom ajungea sa gestioneze 1000 Ha de culturi, oameni si utilaje. Depindea de el ca sa fie apreciat de tarani sau ijurat de aceiasi oameni. Cum are studii si varsta poate sa se inscrie in programele astea pt bani europeeni si sa si dezvolte afacerea. Apropo graul incoltit era tare apreciat si de pisica noastra care l tundea in fiecare zi.

-8 (8 voturi)
Modifică Setările