Cum şi-au umflat salariile cu 1,4 milioane de lei angajaţii unei primării rurale. Răsfăţ cu haine de firmă şi set complet de produse pentru întreţinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul comunei bihorene Cîmpani, Raul Bocşe
Primarul comunei bihorene Cîmpani, Raul Bocşe

Edilii şi funcţionarii primăriei din comuna bihoreană Cîmpani „şi-au tras“ salarii de nabab apelând la şmecherii contabile ruşinoase. Curtea de Conturi a descoperit plăţi ilegale pe cardurile lor de peste 1,4 milioane de lei.

Edilii şi funcţionarii comunei bihorene Cîmpani, în total 22 de persoane, şi-au acordat suplimente salariale necuvenite de peste 1,4 milioane de lei în perioada 1 ianuarie 2016 - 31 iulie 2019. În medie, fiecare angajat implicat în schema ilegală a primit în plus în această perioadă aproape 64.000 de lei.

Situaţia, descoperită de auditorii Camerei de Conturi Bihor în timpul unui control efectuat în vara anului 2019, este rarisimă la nivel naţional în privinţa pagubei şi a modului în care primarul comunei a acţionat.

Din verificările auditorilor a reieşit că edilul Raul Bocşe (PNL) a virat banii pe cardurile de salarii cu justificarea că funcţionarii au plătit din buzunarele personale deplasări în interes de serviciu. Suma la acest capitol este uriaşă, de 300.000 lei, însă inspectorii nu au găsit niciun document care să justifice cheltuielile reclamate de primar. Potrivit raportului, documentele care fac referire la aceste plăţi sunt ordine de deplasare, care, în realitate, atestă cheltuieli de 2.959 de lei în 2017 şi de 500 de lei în 2018.

Împrumut de 1,1 milioane de lei

O altă modalitate în care angajaţii şi edilii comunei Cîmpani „şi-au umflat“ salariile a fost prin documente fictive de creditare a primăriei pentru plata unor facturi de 1,1 milioane lei. Concret, primarul Bocşe alimenta cardurile de salarii cu ordine de plată justificate prin „recuperare sume angajaţi primărie“. Pe româneşte, funcţionarii ar fi plătit facturile primăriei, iar autoritatea locală trebuia să le returneze datoria.

Funcţionarii ar fi plătit furnituri de birou, materiale pentru curăţenie, au achitat servicii de apă, canal, salubritate, carburanţi şi lubrefianţi, poştă, telecomunicaţii, materiale şi prestări de servicii cu caracter functional, reparaţii curente, obiecte de inventar sau „alte cheltuieli cu bunuri şi servicii“.

După cum se arată însă în raport, în Primăria Cîmpani nu există niciun document care să ateste sau să justifice achiziţia de bunuri, prestarea de serviciu sau lucrările executate, nu s-au făcut licitaţii pentru executarea lucrărilor cu pricina ori prestarea serviciilor. De asemenea, nu s-a găsit nicio fişă în care să fie consemnat că bunurile pentru care ar fi plătit slujbaşii primăriei ar fi existat.

140.000 de lei pe haine de firmă

Neregulile găsite de auditorii Curţii de Conturi la Primăria Cîmpani nu se opresc aici. Între documentele contabile s-a găsit, de pildă, facturi de 139.818 lei, bani cheltuiţi pe confecţii bărbaţi şi femei într-unul din cele mai  scumpe magazine de haine din Oradea: 39.818 lei în 2016, 90.000 lei în 2017 şi 10.000 în 2018. Din acte nu a reieşit, însă, ce haine a achiziţionat Primăria Cîmpani şi nici primarul Raul Bocşe şi contabila şefă Jenica Dorina Coroiu nu au oferit explicaţii.

De asemenea, în condiţiile în care în 2018 în Cîmpani s-au oficiat 10 căsătorii şi au fost 38 de decese, Primăria a cumpărat 102 coroane, 6 jerbe, 115 buchete de flori şi 79 ghivece cu ocazia acestor evenimente.

Auditorii au găsit facturi decontate la două firme pentru produse de curăţenie şi întreţinere în valoare de peste 50.000 lei: 497 pachete şerveţele umede, 996 seturi hârtie igienică, 292 bucăţi săpun lichid, 448 bucăţi săpun solid, 114 Poxipol, 95 Picătura, 192 soluţii de curăţat geamuri, 153 Fairy vase şi 397 Pur, 242 bucăţi balsam de rufe, 86 cutii Ariel capsule, 355 pachete detergenţi rufe de 14 kilograme fiecare, 152 baterii etc. Nu există procese verbale de recepţie care să ateste că au intrat în gestiunea primăriei şi nici bonuri de consum din care să rezulte că au fost folosite.

Contabila acuză „volumul de muncă“

În opinia Curţii de Conturi, persoanele responsabile pentru crearea prejudiciului sunt primarul comunei, Raul Bocşe, care răspunde de utilizarea corectă şi legală a fondurilor publice, şi inspectorul superior Jenica Dorina Coroiu, care a întocmit documentele de plată, a efectuat plăţile şi a înregistrat în evidenţele contabile operaţiunile frauduloase.

Contabila Jenica Coroiu a dat vina pe „necunoaşterea legii, graba, volumul mare de muncă şi neatenţie“, în vreme ce primarul Raul Bocşe a promis, pur şi simplu, că va returna pagubele. Răspunsurile nu clarifică, însă, plăţile nelegale şi risipa făcută. Auditorii spun că angajaţii primăriei au luat măsuri încă din timpul controlului, reuşind să recupereze 140.000 lei din pagubele constatate. Deşi controlul a privit iniţial doar execuţia bugetară pe anul 2018, în urma neregulilor descoperite auditorii au dispus extinderea verificărilor pentru toate cheltuielile efectuate de Primăria Cîmpani în perioada 2016 – 2019.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite