Oradea

articolul anterior articolul urmator

Decizie radicală a autorităţilor din Bihor: oraşul unde se confiscă toate maşinile care transportă ilegal deşeuri

2
29 Jun 2020 21:17:35
Autor: Laura Gal
Transportatorii prinşi cu deşeuri în maşini vor rămâne fără autovehicule
Transportatorii prinşi cu deşeuri în maşini vor rămâne fără autovehicule

Începând din această săptămână, echipe mixte formate din comisari ai Gărzii de Mediu şi poliţişti locali vor patrula în Oradea, iar autovehiculele folosite la transportul şi depozitarea ilegală a deşeurilor în Oradea vor fi confiscate.

Iniţiativa aparţine prefectului judeţului, Dumitru Ţiplea care va semna, marţi, un protocol cu Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea privind confiscarea autovehiculelor folosite de contravenienţi la depozitarea ilegală a deşeurilor.
 
Potrivit unui comunicat postat, luni, pe pagina de Facebook a Prefecturii Bihor, acordul vizează reducerea numărului de depozite ilegale de deşeuri şi se va concretiza prin demararea unor acţiuni de control în municipiul Oradea.
 
"În cadrul verificărilor, patrulele mixte formate din comisari ai Gărzii de Mediu şi cadre ale Poliţiei Locale vor aplica, pe lângă sancţiuni contravenţionale, şi măsura confiscării autovehiculelor folosite la transportul şi depozitarea ilegală a deşeurilor. Conform protocolului, Primăria Municipiului Oradea va asigura spaţiul de depozitare a autovehiculelor confiscate.
 
În urmă cu o lună, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a aprobat instrucţiunile de aplicare a sancţiunii contravenţionale complementare privind confiscarea bunurilor de către Garda Naţională de Mediu. Decizia oficială prevede că acţiunea de confiscare constă în trecerea, în proprietatea statului, fără plată, a unor bunuri care au legătură cu contravenţia săvârşită, fiind supuse confiscării bunurile destinate, folosite sau/şi rezultate din săvârşirea contravenţiei.
 
Confiscarea bunurilor este o sancţiune complementară amenzilor pentru depozitarea ilegală a deşeurilor, care pornesc de la 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi pot ajunge până la 40.000 de lei pentru persoanele juridice.
 
Necesitatea protocolului a apărut ca urmare a campaniei de verificare a stării de salubrizare desfăşurată la nivelul judeţului Bihor în luna aprilie, conform dispoziţiilor prefectului Dumitru Ţiplea, şi în cadrul căreia au fost identificate depozite totalizând  nu mai puţin de 154.314 mp de deşeuri provenite din deşeuri de construcţii, menajere, plastice, hârtie-carton.
 
Pe aceeaşi temă: 
VIDEO Groapa de deşeuri de 70 de milioane de euro a Clujului a fost blocată după primul camion de gunoi

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mironov George
29.06.2020, 21:57:56

Aceasta masura trebuie aplicata in toata tara. In plus garda de mediu trebuie sa faca anchete impreuna cu politia pentru a determina sursa deseurilor si a identifica transportatorii. In plus multi agenti economici vand pamant galben (loes), negru (cernoziom), penttru lucrari ale administratiilor publice locale, fara sa faca dovada provenientei acestora. Administratiile nu cer documente care sa ateste provenienta acestor minerale. Practic acestia FURA pamintul din zone izolate, fara sa plateasca nici o redeventa catre Agentia pentru resurse minerale. In plus degradeaza terenurile proprietarilor.

+2 (2 voturi)
Azzumbo Jo
29.06.2020, 22:58:30

Excelenta decizie! Bravo!!

+2 (2 voturi)