Direcția Agricolă a retras 2675 sticle de vin și a dat amenzi de peste 50.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulți producători și comercianți de produse agroalimentare au fost vizitați de inspectorii Direcției Agricole Bihor care i-au ars cu amenzi pe cei care nu au rezpectat condițiile de păstrare a mărfii sau care nu aveau produse conforme.

În primele 6 luni ale anului inspectorii DADR Bihor au verificat un număr de peste 300 de agenţi economici care desfăşoară activităţi de producere, depozitare, procesare şi comercializare de produse agroalimentare. Principalele nereguli constatatese referă la modul de etichetare şi de completare a documentelor de însoţire pentru produsele comercializate, fiind aplicate 11 sancţiuni cu amendă contravenţională în valoare de 11.000 lei şi 40 de sancţiuni cu avertisment.

În ceea ce priveşte unităţile de procesare din industria alimentară controalele au fost axate pe verificarea menţinerii condiţiilor care au stat la baza obţinerii licenţei de fabricare fiind constatate abateri la 26 de agenţi economici, fiind aplicate 5 sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare totală de 5000 lei şi un număr de 21 de sancţiuni cu avertisment.

Inspectorii compartimentului vitivinicol au prelevat un număr de 24 probe de vin din reţeaua de comercializare care au fost trimise spre analiză la Laboratorul LRCCIV Blaj în vederea stabilirii calităţii şi autenticităţii vinurilor care se comercializează în magazinele judeţului nostru, în nici unul dintre cazuri nu au fost constatate vinuri contrafăcute, fiind totuşi găsite într-un depozit un număr de 2675 sticle de vin care au prezentat modificări organoleptice (sedimentare) care au fost retrase de la comercializare în vederea distrugerii.

La controalel ce au vizat producătorii au fost constatate 68 de situaţii în care nu au fost respectate prevederile legale de utilizare a Certificatelor de producător, acestea fiind transmise la persoane care nu aveau dreptul să le utilizeze pentru comercializarea altor produse agricole, care nu au fost produse în gospodăriile proprii ce făceau obiectul achiziţionării din depozite En-Gros în vederea recomercializării acestora. Nereguli s-au constatat şi la modul de întocmire şi eliberare a acestor documente, fiind constatată o superficialitate din partea autorităţilor locale responsabile (primari, secretari) la emiterea certificatelor. În urma acestor constatări au fost sancţionaţi 15 "aşa-zişi" producători agricoli cu amenzi în valoare totală de 21.000 lei şi 3 primari cu amenzi a câte 5.000 lei fiecare. În următoarea perioadă aceste verificări vor continua, însă mobilizarea va fi îndreptată către producătorii, depozitarii şi comercianţii de cereale.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite