Director de Ambulanţă: Furnizorii de echipamente de protecţie pentru risc biologic au umflat preţurile cu 600%. Costumele nu sunt „chiar conforme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevarul.ro
FOTO: Adevarul.ro

O parte din echipamentele de protecţie ale cadrelor Serviciului de Ambulanţă Bihor care intervin la pacienţi suspecţi cu coronavirus sunt neconforme, urmând fi înlocuite, dar între timp, preţurile produselor au crescut chiar şi cu 600%.

Informaţia a fost confirmată, duminică, de către şeful Serviciului, Liciniu Venter, după ce, într-o intervenţie telefonică susţinută sâmbătă la Digi 24, un ambulanţier din Oradea, Adrian Marcon, a dezvăluit că ambulanţele cu care se intervine pentru transportarea persoanelor suspecte de infectare cu coronavirus au fost dotate cu echipamente de protecţie care, în realitate, nu asigură protecţia împotriva virusurilor, fiind concepute spre a fi folosite de grădinari, mecanici şi zugravi.

„Le-am primit de la Ambulanţă, dar sunt pentru grădinărit, pentru mecanici auto, pentru zugravi, nu sunt nicidecum pentru a proteja biologic”, a afirmat ambulanţierul. Acesta a susţinut că personalul SAJ Bihor nu a fost instruit asupra procedurilor de lucru şi că maşinile cu care sunt transportate persoanele suspecte de infectare cu coronavirus nu sunt dezinfectate de la o intervenţie la alta, pentru că ambulanţierii nu ar avea timp.

Sunt neconforme, dar se schimbă

Managerul SAJ Bihor, dr. Liciniu Venter, a declarat, pentru Adevarul.ro, că echipamentul neconform este cel achiziţionat recent, fiind realizat doar pentru risc radioactiv şi chimic, nu şi pentru risc biologic, aspect recunoscut ulterior de furnizor.

“Noi ne-am achiziţionat aceste combinezoane în urmă cu o săptămână. Am solicitat 200 de combinezoane, ne-au livrat doar 120 şi ne-am trezit că nu sunt chiar conforme. În sensul că ele sunt împotriva particulelor radioactive, risc chimic, dar nu sunt recomandate pentru risc biologic. Producătorul e francez, dar furnizorul din România. Au recunoscut ulterior că nu sunt în regulă, dar au invocat că nu mai au pe stoc altele şi ne vor trimite luni echipamentul conform”, a declarat Venter. 

Managerul SAJ Bihor susţine că întârzierea înlocuirii echipamentului a fost motivată de producător prin faptul că acestea nu există pe stoc, în România. 

“Cererea e mare, iar preţurile au explodat la toate echipamentele”, a mai spus Venter, dând ca exemplu faptul că o mască simplă, care înaintea izbucnirii epidemiei a costat 18 bani, acum a ajuns să coste între 5 şi 7 lei. 

“Toate echipamentele de protecţie s-au scumpit. O mască cu filtru, care era 5 lei, acum a ajuns la 70 lei. Un combinezon, dintre cele de care avem noi nevoie, a fost în jur de 40 lei. Acum se cere pentru el 254 lei. Se profită”, a mai explicat şeful SAJ Bihor. 

Sunt echipamente

Sursa citată a precizat, însă, că personalul medical şi ambulanţierii implicaţi în procedurile în cazul pacienţilor suspectaţi de coronavirus nu sut expuşi infectării. “Transportul probelor cu autospecialele Ambulanţei se face în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, nu noi am decis aşa. Însă probele acelea sunt în vacutainer, în eprubete, în cutii. Personalul are ochelari, măşti cu filtru, echipament conform achiziţionat anterior. Dacă apar cazuri noi şi va fi nevoie, vom mai achiziţiona echipamente”, a arătat Liciniu Venter. 

Totodată, a spus el, pentru dezinfecţia autospecialelor, ambulanţierii au produse cu care pot efectua procedura. „Procedurile nici nu sunt complexe: ambulanţa trebuie aerisită, spălată cu apă şi detergent şi apoi dezinfectată cu o soluţie pe bază de alcool”, a spus medicul, arătând că în Bihor, cel puţin, au existat doar două transporturi care au necesitat astfel de dezinfecţii. "Deci au tot timpul din lume", spune Venter. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite