FOTO Drapelul de luptă al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu, scos la licitaţie de familia lui Corneliu Vadim Tudor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donat de un moţ Partidului România Mare, drapelul de luptă al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu face obiectul unei licitaţii, banii urmând să fie încasaţi de familia lui Corneliu Vadim Tudor.

Steagul a fost păstrat mai multe generaţii într-o familie din Baia de Criş şi a fost dăruit în 2001, la Ţebea, preşedintelui de atunci al PRM, Corneliu Vadim Tudor.  Potrivit profesorului universitar Gabriel Moisa, istoricii care au analizat vechimea şi autenticitatea obiectului confirmă că ţesătura acestuia provine de la mijlocul secolului al XIX-lea. 

“Faptul că provine din Baia de Criş, o zonă implicată în evenimentele din 1848, unde a activat tânărul avocat Avram Iancu, ne poate duce cu gândul că steagul a fost implicat în acele evenimente. În acest stadiu al cercetării este greu de spus. Dar probabil există o legătură şi cu acest steag. Este un drapel atipic. Nu este un drapel făcut de o instituţie de stat, nici măcar a unei comunităţi. El a fost la origine un prapor, aşa cum se numesc în limbaj popular, dintr-o biserică, transformat într-un steag în jurul căruia se presupune că au fost catalizaţi mai bine sătenii, oamenii care recunoşteau un simbol religios mai degrabă decât un altfel de simbol la mijlocul secolului al XIX-lea. Praporul reprezintă, pe o parte, pogorârea Duhului Sfânt,” a declarat prof.univ. Gabriel Moisa. 

Valeriu Sîngeorzan, directorul de marketing şi vânzări al Artmark, a precizat că nu poate aprecia valoarea reală a obiectului. 

“Cât valorează acest obiect în realitate nu ştiu să vă spun. În opinia mea, valorează extraordinar de mult. Pentru că include încărcătură istorică, emoţională, pe care niciodată nu o poţi cuantifica. Preţul de pornire al licitaţiei va fi de 5.000 de euro. Au fost deja persoane care şi-au exprimat dorinţa să-l achiziţioneze. Dar vă pot confirma un lucru foarte îmbucurător, aş spune în premieră, că există patru cereri de implicare în acest eveniment, ale instituţiilor statului, primării sau muzee,” a declarat Sângeorzan. 
Motivul pentru care Artmark organizează, în perioada 25-29 ianuarie, expunerea acestui drapel în mai multe oraşe din ţară, ţine de dorinţa companiei de a da plus valoare, de a face cunoscut obiectul şi de a satisface nevoia românilor de a-l privi şi de a lua contact cu el. ''Senzaţia pe care o ai lângă acest obiect este extraordinară. Vă spun sincer că am văzut oameni în vârstă sau chiar tineri care au bătut kilometri ca să vină să-l vadă”, a precizat Sângeorzan. 

În următoarele zile, steagul va poposi la Arad, Cluj-Napoca, Braşov şi Târgu-Mureş.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite