Oradea

articolul anterior articolul urmator

Etnici maghiari școliți la Oradea în guvernul maghiar condus de Viktor Orban

0
5 May 2010 12:01:33
Autor: adevarul

Kinga Gal ar putea conduce Departamentul Maghiarilor de Pretutindeni. Politicianul s-a născut în Cluj, însă a studiat la Oradea. Foştii profesori şi colegi o descriu ca pe o elevă eminentă.

Viitorul executiv maghiar, condus de premierul Viktor Orban, ar putea avea în funcţii cheie etnici maghiari născuţi în Transilvania. Dacă Janos Martonyi va conduce Ministerul Afacerilor Externe, Kinga Gal şi Geza Szocs au fost nominalizaţi la conducerea Departamentului Maghiarilor de Pretutindeni, respectiv Ministerul Culturii.

Bună la limbi străine

Ema Jakabffy, fostă profesoară de biologie, îşi aminteşte mereu cu plăcere de eleva Kinga Gal. „Era o fetiţă blondă foarte drăguţă. Provenea dintr-o familie bună, mama sa era medic  stomatolog, nu aveau probleme financiare. S-a remarcat în special prin rezultate foarte bune la învăţătură. Era o plăcere să îi predai”, şi-a amintit profesoara.

Fostul reprezentant al Ungariei în Parlamentul European s-a născut în Cluj-Napoca, însă a studiat din clasa I până într-a IX-a în Oradea. Clasele V-IX le-a făcut la Industrial 5, actualul Liceu Teoretic Ady Endre. „Gal Kinga făcea parte din elita şcolii, era într-o clasă în care mediile nu coborau sub nota 9. Ei bine, în această clasă, Kinga era un elev de nota 10. A fost chiar şefă de clasă”, a spus Ema Jakabffy, profesoara care i-a predat biologie între anii 1986-1987. 

Foştii colegi şi-au adus aminte că cea nominalizată să facă parte din guvernul condus de Orban Viktor era foarte bună la materiile umane. „A participat la mai multe concursuri de poezii şi a şi câştigat câteva premii. În plus, era foarte bună la limba engleză. În acea perioadă clasa de matematică-fizică era cea mai bună din şcoală, celelalte aveau profil tehnică-mecanică. Îi plăceau ştiinţele umane, avea note bune şi la matematică”, a povestit Kanyadi Zoltan, fost coleg al politicianului maghiar.

În urmă cu 25 de ani, familia Gal s-a stabilit în Ungaria. Kinga Gal a urmat cursurile Facultăţii de Drept din Budapesta. Politicanul în vârstă de 39 ani vorbeşte fluent engleză, germană şi română şi este o susţinătoare a drepturilor minorităţii maghiare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările