Oradea

articolul anterior articolul urmator

FOTO Evaluarea Naţională 2015 Bihor. Basmul a descreţit frunţile elevilor. "Subiectele au avut dificultate medie"

0
22 Jun 2015 22:40:08
Autor: Claudia Bonchiş
Emotii pentru elevii claselor a opta
Emotii pentru elevii claselor a opta

Zi plină de emoţii pentru elevii claselor a opta. În această săptămână dau primul examen important din viaţă, Evaluarea Naţională, iar prima probă peste care au avut de trecut a fost cea la Limba şi Literatura Română.

Evaluarea Naţională 2015 a debutat la Oradea cu emoţii pentru candidaţi. Unii au ales să vină la şcoală însoţiţi de părinţi, în timp ce alţii au ales să vină neînsoţiţi.

Andreea s-a numărat printre elevii care au susţinut prima probă a Evaluării Naţionale. A recunoscut că a avut emoţii pînă la aflarea subiectelor. “Când am văzut că am primit Basmul m-am bucurat. Mă aşteptam la ceva mai greu. Subiectele au avut o dificultate medie. Chiar mă bucur că subiectul cel mai greu a fost Basmul”, ne-a spus emoţionat Andreea

Nu toţi elevii au fost la fel de fericiţi după ce au văzut subiectele. “Se putea şi mai bine. Subiectele au fost destul de grele. Nu mă aşteptam să cadă Basmul. O să văd vineri dacă am scris bine”, ne-a spus un elev.

Subiectul I la Limba Română, Evaluarea Naţională 2015: Text cules de Petre Ispirescu

Punctul a.

1. Scrie un antonim pentru sensul din text al cuvintelor: frumoasă, bucurie şi venea

2. Explică rolul cratimei în secvenţa "încât p-aci era"

3. Formulează două idei principale din textul dat

4. Transcrie două cuvinte, gruuri de cuvinte din text care se referă la timpul acţiunii

5. Prezintă în 30 - 50 de cuvinte semnificaţia secvenţei: "atunci îi mai veni inima la loc şi se mulţumi a aştepta pâbă a doua zi. În ziua următoare, ia merele de unde nu-s. S-a supărat împăratul, nevoie mare, şi porunci ca paznicii să se puie să prinză pe hoţi. Dar, aş! Unde e pomana aia?"

Punctul b.

Redactează o compunere de 150 - 250 de cuvinte în care să motivezi apartenenţa la specia basmului popular "Lupul cel năzdrăvan şi Făt Frumos", valorificând textul dat

Subiectul II la Limba Română, Evaluarea Naţională 2015. Text din ziarul „Adevărul“ - Este Ziua Iei Româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată

Scrie răspunsul pentru fiecare dintre cerinţele de mai jos:

1. Formulează câte un enunţ în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat: data la care se sărbătoreşte Ziua Internaţională a iei şi numele tabloului pictat de Constantin daniel Rosenthal

2. Scrie numele autoarei şi titlul articolului din care este extras fragmentul dat

3. Menţionează ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secvenţa bluza tradiţională românească se bucură de popularitate în lumea întreagă şi a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în garderba româncelor.

4. Precizează funcţia sintactică a cuvintelor subliniate  din secvenţa: patru decenii mai târziu, ia românească a fost sursa de inspiraţie pentru una dintre colecţiile semnate de YVes Saint Laurent

Basmul a fost mereu parte din programă. În noua programă s-au introdus genul dramatic şi doina şi s-au introdus anumite tipuri de subordonate. Subiectele sunt de nivel mediu, cu aceleaşi cerinţe ca şi în anii anteriori, aceeaşi structură.

La primul subiect, primele cerinţe sunt legate de limbă şi de înţelegerea textului, iar al doilea este o compunere pe problemele studiate.

Evaluare Naţională 2015 - subiecte şi rezolvări la română, pe Adevărul

Adevărul a obţinut subiectele la română la Evaluarea Naţională 2015 imediat după începerea examenului. Oferim şi rezolvările subiectelor, la Adevărul Live, unde o profesoară de română de la un liceu din Capitală explică pe îndelete cele mai bune abordări pentru cerinţele date.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările